Arla Foods wil verder groeien en investeert 527 miljoen euro

De zuivelcoöperatie Arla Foods heeft een plan aangekondigd om in 2018 meer dan een half miljard euro te investeren, om zo weer dichterbij de groeiambities voor 2020 te komen. 

Het besluit om de investeringen van de onderneming aanzienlijk te verhogen werd deze week tijdens een vergadering in Londen goedgekeurd door de raad van bestuur van Arla Foods, die grotendeels bestaat uit gekozen melkveehouders. Arla Foods zal investeren in nieuwe en verbeterde productiecapaciteit en innovatieve technologie. 

Voorzitter van Arla Foods Åke Hantoft benadrukt dat alle investeringen van Arla Foods gericht zijn op het behalen van lange termijn groei  en winst voor de 11.200 melkveehouders van Arla Foods in Europa.

‘’Arla Foods heeft een geschiedenis van goede investeringen gericht op duurzame groei. De raad van bestuur heeft besloten om onze investeringen te verhogen, omdat we nieuwe projecten en investeringen hebben geïdentificeerd met een potentieel op zowel de korte als lange termijn voor een aanzienlijk rendement. De groei die deze investeringen creëert voor ons bedrijf zal kansen genereren voor onze melkveehouders. Wij beschouwen deze investeringen als essentieel voor de toekomst van ons bedrijf ", zegt Åke Hantoft.

Arla Foods is afgelopen decennium met 50 procent gegroeid en is nu actief in 120 landen en concentreert zijn investeringen op vier belangrijke gebieden:      

  • Voldoen aan de groeiende vraag naar zuivel
  • Gezonde en natuurlijke producten die aansluiten bij de levensstijl van de consument
  • Toonaangevend in wei
  • Duurzame voedselproductie die rekening houdt met de toekomst van onze planeet

Terwijl de wereldwijde melkproductie nog steeds volatiel is, groeit de zuivelconsumptie wereldwijd sneller dan ooit tevoren. Arla Foods heeft enorme groeimogelijkheden omdat het de uitdaging aanpakt om aan de groeiende vraag naar zuivel te voldoen.

50 procent van de investeringen in 2018 betreft projecten gericht op het verhogen van de omzet van Arla Foods buiten Europa. De snelst groeiende strategische markten van de onderneming zijn het Midden-Oosten en Noord-Afrika, China en Zuidoost-Azië, Sub-Sahara Afrika en de Verenigde Staten.

Twee derde van deze uitgaven zal worden besteed aan de uitbreiding van de Europese productiecapaciteit van Arla Foods: 266 miljoen euro in Denemarken, 82 miljoen euro in het Verenigd Koninkrijk, 78 miljoen euro in Zweden, 65 miljoen euro in Duitsland en 36 miljoen euro voor de productie in andere landen.

In een toelichting op het investeringsplan zegt Peder Tuborgh, CEO van Arla Foods: "Dit investeringsplan is een groeiplan gericht op het uitbreiden van onze posities in belangrijke zuivelcategorieën en geografische markten waar Arla Foods al een belangrijke speler is. Onze ambitie is om een nog sterkere basis te creëren voor onze melkveehouders en onze toekomstige groei".

Nieuwe Lactofree productie in het Verenigd Koninkrijk

Investeringen in gezonde en natuurlijke producten die aansluiten bij de levensstijl van de consument, vormen een belangrijk onderdeel van het investeringsplan van Arla Foods. De investeringen komen er omdat Arla Foods op de juiste wijze weet in te spelen op de belangrijkste voedingstrends en hiermee vraag naar gezonde zuivelproducten creërt als onderdeel van een natuurlijk en gebalanceerd voedingspatroon.

Arla Foods heeft het voortouw genomen in de productie van lactosevrije zuivelproducten en zal haar ervaring op de Scandinavische markten en een investering van 56 miljoen euro gebruiken om de basis te leggen voor de productie van Lactofree-producten in de Aylesbury vestiging in het Verenigd Koninkrijk.

In Zuidoost-Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara stijgt het besteedbaar inkomen en daarmee ook de vraag naar meer voedzame zuivelproducten. Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, wil Arla Foods haar productievestiging in Pronsfeld (Duitsland) uitbreiden, die melkpoeder en houdbare melk levert aan een groot aantal strategische groeimarkten van Arla Foods buiten Europa.

De investering in 2018 bedraagt 10 miljoen euro, met naar schatting nog eens 180 miljoen euro voor de twee jaar daarna. Het project zal een nieuwe poedertoren toevoegen aan de bestaande productie van melkpoeder in Pronsfeld, en de bouw zal eind 2018 van start gaan, onder voorbehoud van goedkeuring door de overheid. Naar verwachting zal de poedertoren in 2021 klaar zijn voor productie.

Toonaangevend in wei

Arla Foods staat in de zuivelindustrie bekend als een sterke innovator die continu werkt aan het verduurzamen van haar productie, en diverse projecten als onderdeel van de investering reflecteren dit.

Met haar dochteronderneming Arla Foods Ingredients gebruikt de onderneming een bijproduct van kaas en is het nu toonaangevend in wei met hoogwaardige wei-proteïne ingrediënten voor klanten uit de voedingsmiddelenindustrie over de hele wereld.

Er worden opnieuw grote investeringen gedaan in Arla Foods Ingredients. Arla Foods gaat meer dan 100 miljoen euro investeren in nieuwe, baanbrekende technologie en capaciteitsuitbreidingen voor de productie van natuurlijke wei-proteïne ingrediënten.

In Zweden zal Arla Foods nog eens vijf miljoen euro investeren in capaciteit om wei te verwerken in de Falkenbery zuivelfabriek, waarmee wei uit de productie van cottage cheese kan worden geconcentreerd en meer waarde kan worden toegevoegd via Arla Foods Ingredients.

Het streven naar hernieuwbare energiebronnen

In lijn met de belangrijkste doelstellingen op het gebied van duurzaamheid die Arla Foods in zijn strategie Good Growth 2020 heeft vastgelegd, ondersteunt het investeringsplan 46 projecten en een totaalbedrag van 15 miljoen euro, wat investeringen oplevert voor de lange termijn toekomst van onze planeet.

De projecten zullen Arla Foods helpen haar CO2 emissies te verminderen en helpen bij het nastreven van haar doelstelling om tegen 2020 minstens de helft van de energie die Arla Foods gebruikt, afkomstig te laten zijn van hernieuwbare bronnen zoals biomassa, wind en water.

Een voorbeeld hiervan is de bouw van een grote biogasinstallatie bij Arla's zuivelfabriek in Nr. Vium, Denemarken, die warmte zal leveren voor de productie van melkpoeder.

 Lees meer over de strategie van Arla Foods, Good Growth 2020, op www.arla.com.