ההיסטוריה שלנו
Onze geschiedenis

Meer dan 100 jaar zuiveltraditie

Onze filosofie van het produceren van natuurlijke en hoogwaardige zuivelproducten heeft haar oorsprong in het Scandinavië van de jaren 1880.

De basis voor de coöperatie Arla Foods werd rond 1880 gelegd. Toen bundelden melkveehouders in Denemarken en Zweden hun krachten voor één gemeenschappelijk doel: het produceren en leveren van hoogwaardige zuivelproducten. Zij vormden kleine coöperaties die vervolgens investeerden in gezamenlijke zuivelfabrieken.
Dit omdat de melkveehouders ervan overtuigd waren dat ze sterker zouden staan als ze zelf eigenaar waren van de zuivelfabrieken die hun melk tot hoogwaardige zuivelproducten verwerkten, met oog op de toekomst en volgende generaties.

Nijkerk in 1918: De Volharding

De geschiedenis van onze fabriek in Nijkerk begint in 1918. Toen werd de Coöperatieve Fabriek van Melkproducten 'De Volharding' opgericht. Kenmerkend was onderlinge samenwerking gericht op verdere ontwikkeling, met een sterke maatschappelijke verankering.

In 2009 kocht Arla Foods de Nijkerk Dairy, zoals de zuivelfabriek tien jaar geleden heette. Ook de merken als Breaker, Milk & Fruit en Melkunie werden overgenomen. In de zomer van 2014 fuseerde Arla Foods met de Belgische zuivelcoöperatie EGM Walhorn, waarmee Arla Foods naast een groot aantal Belgische melkveehouders ook Nederlandse melkveehouders in de coöperatie opnam.

Coöperatieve filosofie

Omdat we als onderneming eigendom zijn van melkveehouders, komen al onze inkomsten ook bij hen terecht. Wanneer je onze producten koopt, wordt het geld onder de melkveehouders gelijk verdeeld, op basis van het aantal liters melk die zij leveren. Dat is van oudsher een belangrijk onderdeel van onze coöperatieve filosofie. Elk jaar beleggen de melkveehouders gezamenlijk een deel van hun inkomsten opnieuw in Arla Foods zodat het bedrijf zich verder kan ontwikkelen. Elke eigenaar heeft daarbij een stem in de coöperatieve democratie. De coöperatieleden  kiezen zelf hun vertegenwoordigers in de Raad van Bestuur en in de Vergadering van Vertegenwoordigers, het hoogste besluitvormingsorgaan van Arla Foods. Zo stellen de melkveehouders hun eigen toekomst en die van de volgende generaties veilig.

Vervolgens onstonden er steeds meer en grotere coöperaties. In 2000 fuseerde de grootste Deense zuivelcoöperatie met diens Zweedse tegenhanger en zo onstond Arla Foods, de eerste grensoverschrijdende zuivelcoöperatie.
Onze filosofie van de prodcutie van natuurlijke, gezonde en hoogwaardige zuivelproducten is inmiddels al meer dan 100 jaar oud - en leeft vandaag meer dan ooit.

Lees hier meer over het democratische systeem van Arla Foods (in het Engels)