Tips tegen voedselverspilling

Samen met jou willen we steeds een stapje duurzamer worden. Voedselverspilling is daarin een belangrijk thema. Helaas wordt er in Nederland per persoon bijna 24 kilo aan zuivel per jaar weggegooid. We geven je graag wat tips tegen voedselverspilling!

Inkopen

Kijk altijd even in je koelkast wat je nog in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen. Dan koop je niet meer dan je nodig hebt.

  • Let op de houdbaarheidsdatum als je iets koopt in de supermarkt.
  • Koop verse producten niet te lang vooruit, doe desnoods meerdere keren boodschappen.
  • Vervoer kwetsbare producten voorzichtig en stop ze zover als mogelijk bovenop in je tas of krat.
  • Gebruik een koeltas voor gekoelde of diepvriesproducten en berg deze thuis als eerste op in de koelkast of vriezer.

Koken

  • Probeer zoveel mogelijk de juiste porties af te meten.
  • Stem je hoeveelheid af op het soort eters (grote of kleine).
  • Gooi restjes van maaltijden zo min mogelijk weg. Bewaar ze in de koelkast of vriezer om ze later nog op te eten.
  • Organiseer af en toe een restjesdag, kijk wat je nog in je koelkast hebt en maak daar een lekkere geïmproviseerde maaltijd van. Dit kun je natuurlijk ook samen met je buren doen, dan worden de mogelijkheden nog groter😉
  • Kijk op een van deze websites voor tips om te koken met restjes: The Daily Milk, Milieucentraal, de receptensite van Voedingscentrum of kliekipedia.nl.
  • Check vóórdat je gaat koken met restjes zuivel natuurlijk nog wel even of het nog goed is. Een verlopen datum op het pak zegt niet alles. Staat het pak bol en is de melk klonterig bij het uitschenken, of staat er schimmel op het product? Ruikt het muf en zuur en proeft het ook niet meer lekker? Gooi het dan weg. Kleine hoeveelheden proeven kan overigens geen kwaad: er zitten maar zelden schadelijke bacteriën in melk en yoghurt, die een paar dagen over de datum is.

Bewaren

  • Probeer je koelkast en voorraadkast zo in te delen dat je kort houdbare producten vooraan legt.
  • Zet producten die koel of bevroren bewaard moeten worden zo snel mogelijk in de koelkast of vriezer.
  • De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 graden Celsius en maximaal 7 graden Celsius.
  • Bewaar tropisch fruit, tomaten, paprika en aubergine buiten de koelkast, anders treedt na enige dagen koudebederf op.
  • Een open deur maar toch: maak eerst aangebroken etenswaren en restjes op voordat je nieuwe gaat gebruiken. Je kunt restjes nog 2 dagen in de koelkast bewaren. 

Lees hier meer over voedselverspilling en wat je er tegen kunt doen:

Milieucentraal factsheet

Zuivelonline tips

Milieucentraal recepten voor restjes

Voedingscentrum koken met restjes

Kliekipedia