Verschil tussen houdbare melk en verse melk

Verschil tussen houdbare en verse melk

Het verschil tussen houdbare en verse melk zit in de manier van verhitten. Verse melk wordt tot 72°C verhit, dit heet pasteurisatie. Hierbij worden alle mogelijke ziekteverwekkende bacteriën gedood zodat de melk veilig is voor consumptie en mag worden verkocht. De houdbaarheid van de melk is korter dan bij houdbare melk omdat bij pasteurisatie niet alle bacteriën die voor bederf van melk zorgen worden doodgemaakt.

Houdbare melk daarentegen wordt heel kort tot een Ultra Hoge Temperatuur (UHT) verhit (130-140°C), waardoor alle bacteriën worden gedood. Dit proces heet sterilisatie en dat geeft een wat andere smaak aan de melk dan pasteuriseren, waarbij de smaak van melk nauwelijks verandert. De voedingswaarden van houdbare melk zijn bijna hetzelfde als van verse melk. Alleen de vitamines in melk nemen na sterilisatie wel iets af vergeleken met pasteurisatie. Dit verschil is echter wel minimaal.

Bij Arla hebben we houdbare biologische halvolle melk en houdbare lactosevrije halfvolle melk in het assortiment.