Hoe werkt compensatie

Dit is hoe wij broeikasgassen compenseren

Waarom wij voor klimaatcompensatie kiezen  

Bij Arla geloven we dat de strijd tegen klimaatverandering niet snel genoeg kan gaan. We zijn ongeduldig, en willen nú al iets doen om onze planeet te helpen. Hoe we dat doen? Door de uitstoot van onze broeikasgassen voortdurend te verminderen. Lees hier meer over onze reductie-initiatieven. 

Maar er komen nog steeds te veel broeikasgassen in de atmosfeer. Waaronder methaan, wat tijdens de spijsvertering van koeien vrijkomt. Maar scheten en boeren veranderen, dat is niet één, twee, drie geregeld. We kunnen simpelweg niet alles van de ene op de andere dag oplossen. Hoe graag we dat ook willen. Daarom kiezen we ervoor om onze overgebleven uitstoot volledig te compenseren. Zodat jij vandaag al kunt genieten van klimaatneutrale biologische zuivel.  

Volgens ons is dat op dit moment de beste manier. Overigens is klimaatcompensatie geen oplossing of benaming die Arla zelf heeft bedacht. Klimaatcompensatie wordt ondersteund door de Verenigde Naties om klimaatverandering zo snel mogelijk tegen te gaan.  

Hoe werkt compensatie? En wat zijn CO2-equivalenten?  

Bij klimaatcompensatie wordt de klimaatimpact van alle broeikasgassen gecompenseerd. Daarvoor wordt eerst de impact van de uitgestoten broeikasgassen omgerekend naar zogenoemde CO2-equivalenten. De zuivelindustrie stoot, van koe tot koelkast, verschillende soorten broeikasgassen uit. De belangrijkste zijn methaan en lachgas. Het ene broeikasgas heeft een grotere invloed op de opwarming van de aarde dan het andere. Om broeikasgassen toch te kunnen vergelijken en optellen, worden de gassen daarom uitgedrukt in CO2-equivalenten. Zo is het CO2-equivalent van methaan 34 en dat van lachgas 298. Dit betekent dat één kilo methaan dezelfde impact heeft als 34 kilo CO2. Klik hier als je meer wilt weten over broeikasgassen op de boerderij.

We verwachten dat de uitstoot van Arla Biologisch in 2021 uitkomt op ongeveer 52.000 ton CO2-equivalenten. Deze 52.000 ton CO2 compenseren we door te investeren in gecertificeerde klimaatprojecten. Die ervoor zorgen dat nieuwe bomen worden aangeplant in Oost-Afrika en regenwouden in Indonesië en het Amazonegebied worden beschermd. Deze projecten compenseren evenveel CO2 als wij uitstoten. We bepalen elk jaar achteraf de daadwerkelijke uitgestoten broeikasgassen op basis van het geproduceerde volume van Arla biologisch. En dat berekenen we ieder jaar opnieuw. 

Carbon offsetting: compensatie door aanplanten van bomen en behoud van regenwoud 

We hebben ervoor gekozen om onze uitstoot te compenseren. In tropische landen als Brazilië en UgandaWaarom? Omdat wij als biologisch merk graag de natuur en biodiversiteit willen versterken. En omdat bomen daar sneller groeien dan in Nederland. Waardoor CO2 sneller wordt opgenomen. Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. Het compenseren van een ton CO2 in Nederland is vele malen duurder dan in bijvoorbeeld Uganda. Broeikasgassen  komen in onze gezamenlijke atmosfeer terecht, en dan is het niet van belang waar het broeikasgas wordt uitgestoten of verminderd. Het gaat erom de projecten te kiezen die het klimaat en de lokale bevolking zoveel mogelijk ten goede komen.  

Arla heeft daarom gekozen voor projecten in Uganda, Indonesië en Brazilië  

Daar compenseren we de uitstoot van onze broeikasgassen buiten onze keten. En bij deze projecten wordt ook de lokale bevolking bewust betrokken. Zij profiteren van de projectopbrengsten en kunnen bijvoorbeeld een opleiding in bosbouw en biodiversiteit volgen. Hier lees je meer over de projecten in Uganda, Indonesië en Brazilië.

We onderzoeken of we onze uitstoot in de toekomst ook in Nederland kunnen compenseren met Verified Carbon Standard gecertificeerde projecten. En waar mogelijk binnen onze eigen keten. 

Hoe weet Arla dat de beloofde CO2-compensatie ook daadwerkelijk plaatsvindt?  

De drie projecten  waarin we investeren zijn geselecteerd in samenwerking met onze partner Natural Capital Partners, een gerespecteerd bureau op dit gebied. Deze projecten zijn gecertificeerd volgens de Verified Carbon Standard (VCS). Wereldwijd een van de beste normen voor klimaatcompensatie. De projecten voldoen hiermee aan de allerhoogste eisen. De onafhankelijke controle op de Verified Carbon Standard garandeert dat de klimaatcompensatie: 

  • daadwerkelijk plaatsvindt, 
  • goed en conservatief gemeten wordt, 
  • additioneel en permanent is, 
  • transparant gecommuniceerd wordt,  
  • en slechts eenmaal geclaimd wordt. 

Kortom: genoeg controle waardoor wij helemaal zeker zijn van de compensatie. Dit maakt dat wij trots mogen zijn op onze klimaatneutrale zuivel. 

Heb je meer vragen over klimaatneutraal?