Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie

Hier vind je alle informatie

Wat is lactose?

Lactose is een suiker dat in melk en melkproducten voorkomt. Het heet dan ook wel melksuiker. Lactose zit in gewone melk maar ook in zure melkproducten, zoals yoghurt en karnemelk. Maar ook in een heleboel andere producten, waarvan je het misschien niet verwacht, zitten kleine hoeveelheden lactose. Denk bijvoorbeeld aan koekjes of medicijnen. Bekijk onze handige lactose-checker om te ontdekken waar lactose in zit.

Wat is lactose-intolerantie?

Heb jij na het drinken van een cappuccino last van darmkrampen? Of sla jij je favoriete yoghurt met cruesli ’s morgens maar over omdat je anders diarree krijgt? Grote kans dat je dan gevoelig bent voor lactose en dus een lactose-intolerantie hebt.

Om lactose te kunnen verteren, maakt ons lichaam het enzym lactase aan. Alleen lang niet bij iedereen. En ook in de loop van je leven kan het zijn dat je lichaam minder van dit enzym aanmaakt. Het gevolg is dat je lactose niet of nauwelijks verteert. De melksuiker blijft in de darmen zitten en zorgt voor de ongemakken als misselijkheid, een opgeblazen gevoel en diarree.

Hoeveel lactose iemand met een lactose-intolerantie kan verdragen, verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen 1 flinke beker melk per dag verdragen, anderen hebben al last van het kleinste beetje lactose.

Heb je een lactose-intolerantie maar wil je wel blijven genieten van zuivel, dan is er Arla Lactofree. Een reeks lactosevrije* zuivelproducten – van verse melk tot roomkaas- gemaakt van koemelk. Je proeft de smaak van echte zuivel, maar dan zonder lactose. Zo kun je onbezorgd genieten van melkproducten!

(* lactosegehalte <0,01%)

Symptomen lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie is eigenlijk vrij gemakkelijk te herkennen. Ga eens na of je na het gebruik van zuivelproducten last hebt van de volgende symptomen:

- rommelende buik
- opgezette buik
- opgeblazen gevoel
- misselijkheid
- buikpijn
- krampen
- winderigheid
- diarree 

Als je merkt dat deze klachten ontstaan na het eten of drinken van zuivelproducten, probeer dan eens of de klachten afnemen met Arla Lactofree producten.

Verschil tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie

Lactose-intolerantie is niet hetzelfde als een koemelkallergie.

Ontdek het verschil!

Lactosevrije producten

Weer genieten van een koud glas melk, een yoghurtdessert of stamppot?
Geniet ervan... het kan!  

Arla Lactofree assortiment

Meld je aan voor de Arla Lactofree nieuwsbrief

Ontvang 4x per jaar restauranttips,
lekkere recepten en weetjes

Meld je hier aan

Lactosevrije receptenWe inspireren je graag
met onze lactosevrije recepten!

Ontdek hier lekkere recepten