Kijkje in de keuken van

Sal do Mar

Ze was lid van de keukenbrigade van meerdere sterrenrestaurants, onder andere één van Nederlands bekendste: ‘Oud Sluis’ van Sergio Herman. Nu heeft ze de leiding over de keuken van het restaurant ‘Sal do Mar’ in Rhenen. Samen met haar vriend en tevens gastheer Ralph Jonker, willen ze iedereen die te gast is een fantastische avond bezorgen. “Maar dan ook écht iedereen.”

Sinds wanneer werken jullie met lactosevrije recepten en waarom?

“We merken dat de laatste jaren steeds meer mensen komen eten die lactose-intolerant zijn of geen lactose eten vanwege een dieet. Ons doel is iedereen een fijne en zorgeloze avond te bezorgen, elke avond weer. Wij vinden het belangrijk, en eigenlijk niet meer dan logisch, dat onze gerechten kunnen worden aangepast voor alle allergieën of intoleranties. Zeker als het bij de reservering wordt aangegeven, is bijna elk gerecht geschikt voor mensen met lactose-intolerantie. We doen dit dan ook al sinds de opening van ons restaurant. Mocht het gerecht niet aangepast kunnen worden, staat met het shared dining concept dat we hanteren voor iedereen altijd iets lekkers op tafel.”

Hebben jullie veel klanten met lactose-intolerantie?

“Ook al zijn we een relatief klein restaurant, toch hebben we regelmatig gasten die lactose-intolerant zijn. Het verschilt uiteraard per maand, maar gemiddeld rond de 8 personen denk ik. Of dat komt omdat we veel rekening mee houden met intoleranties? Weet ik niet, maar we horen wel vaak hele goed feedback. Zo hebben we een vaste gast die niet alleen lactose-intolerant is, maar ook andere allergieën heeft. Ze komt vaak bij ons terug omdat ze weet dat ze dan zorgeloos kan genieten. In het verleden is het bij andere restaurants wel eens fout gegaan.”

Welk gerecht wordt het meest lactosevrij verkocht?

“Eigenlijk is bijna onze gehele kaart lactosevrij of met een kleine aanpassing lactosevrij te maken, zeker als het bij de reservering is aangegeven. Als er mensen met allergieën of intoleranties komen eten, gebeurt het geregeld dat ik drie keer aan tafel sta om er zeker van te zijn dat alles goed gaat en naar wens is.

Door ons shared dining concept is het wat lastiger aan te geven welk product het meest geliefd is, omdat de tafel dan vol staat met allemaal lekkere kleine hapjes. Wel hebben we sinds kort een nieuw lactosevrij dessert, waarvan ik weet dat hij heel populair is.”

Smaakt een lactosevrij gerecht anders?

“Er zijn natuurlijk klassieke sauzen die moeten worden gebonden met bijvoorbeeld boter. Als je dat vervangt is het onvermijdelijk dat de smaak iets anders wordt. Daarentegen, als we het van te voren weten, hebben we tijd om bijvoorbeeld een andere saus te maken die wel geschikt is voor mensen met een lactose-intolerantie. Het gaat er uiteindelijk om dat iedereen die bij ons komt eten een fantastische avond heeft en dat kan bij ons zeker.”