Klimaatneutraal

Energie

Ons energiebeleid heeft drie elementen: we verminderen ons energieverbruik, we verduurzamen de energie die we echt nodig hebben en waar verduurzamen niet mogelijk is compenseren we de CO2-uitstoot. Onze doelstelling voor 2020 is een reductie van ons energieverbruik met 30% ten opzichte van 2005.

Ons energieteam werkt dagelijks aan het monitoren en verminderen van ons energieverbruik. Het team maakt hiervoor gebruik van een energie monitoringsysteem, dat goed inzicht geeft in onze energiestromen. In 2013 hebben wij ons energiemonitoringsysteem nog eens uitgebreid met tientallen extra energiemeters, zodat we lekkages vroegtijdig kunnen opsporen.

We vergroenen ons elektriciteitsverbruik al jaren door uitsluitend groene stroom te gebruiken, met als bronnen windkracht en waterkracht. Naar aanleiding van de discussie over groene stroom uit Noorse waterkrachtcentrales hebben we in 2013 besloten om per 1 januari 2014 volledig over te stappen op groene stroom uit windenergie, opgewekt door Nederlandse agrariĆ«rs. Hiervoor werken wij al jaren samen met Groenbalans. De geleverde windenergie komt van Windunie; een coƶperatie van 250 leden. Op dit moment zijn de leden van Windunie gezamelijk de grootste producent van windenergie in Nederland.