Hoe wordt kefir gemaakt

Kefir wordt gemaakt door kefirculturen toe te voegen aan melk. Deze culturen fermenteren de melk. Vervolgens wordt het gefilterd. Dit samen zorgt voor een pure, frisse en licht sprankelende smaak.

Waar wordt kefir van gemaakt?

Arla biologische kefir heeft maar twee ingrediënten: biologische koemelk en échte kefirculturen. De basis voor kefir uit de Kaukasus is voornamelijk schapen-, paarden- of koemelk. Daarnaast bestaat er ook kefir op basis van overige melksoorten en op basis van water.

Zelf kefir maken

Zelf kun je ook heel makkelijk kefir maken. Dit doe je door kefir korrels online of in een reform winkel te kopen. Dan volg je deze stappen:

  1. Doe 50 gram melkkefirkorrels in een glazen pot van 1 liter, gebruik een halve liter melk (verhouding 1/10)

  2. Dek de pot af met een luchtdoorlatende doek

  3. Bewaar de pot ongeveer 24 uur op +/- 20° - 25° C

  4. Giet de inhoud van de glazen pot uit in een zeef en houd er een kom onder. Pers eventueel de kefirkorrels lichtjes uit met een houten lepel

  5. De overgebleven vloeistof in de kom is de kefirdrank

  6. Je kunt de kefirdrank eerst koelen in de koelkast voor gebruik of meteen drinken

  7. De kefirkorrels in de zeef kun je opnieuw gebruiken

Je kunt natuurlijk ook even op Youtube kijken

Met kefir kun je lekkere recepten maken. Kijk hier voor inspiratie: