Arla Protino veelgestelde vragen

V: Wat is Arla Protino?
A: Arla Protino is een dagverse eiwitverrijkte drinkyoghurt van 125 ml in de smaken framboos en citroen/vanille. Per flesje bevat dit 13,6 gram eiwit en 245 kcal.

V: Waar is het verkrijgbaar?
A: http://www.arla.nl/contentassets/f8abf318aa2346b697d9f97ec8c7fe23/
protino-verkooppunten.pdf

V: Op hoeveel graden moet het bewaard worden?
A: Arla Protino moet gekoeld tussen 5-8 graden bewaard worden. Het product kan gesloten 5 uur buiten de koelkast. Wij adviseren echter vanuit HACCP 2 uur.

V: Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?
A: Veel levensmiddelen bevatten eiwit. Eiwit is belangrijk. Het levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen.

Volwassen personen hebben gemiddeld ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Sommige groepen hebben wat meer nodig. Dat zijn vegetariërs, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met bepaalde aandoeningen of wonden en kracht- en duursporters hebben iets meer nodig.
Wetenschappelijk onderzoek onderbouwt een aanbeveling van 1- 1,2 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag voor ouderen van 65 à 70 jaar. Bij ondervoeding is een eiwit behoefte van 1,2- 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht.

V: Hoe komt het dat het fosforgehalte laag is terwijl dit product zo veel eiwit bevat?
A: Arla Protino bevat 55,3 mg fosfor per 100 ml Protino. Het klopt dat er vaak een verhouding is tussen het eiwitgehalte en het fosfaat niveau. Echter, het wei-eiwit dat wordt toegepast in dit product is voor een deel verkegen door middel van ultrafiltratie (UF). Bij ultrafiltratie wordt vloeistof door een membraan geperst wat er voor zorgt dat bepaalde componenten uit de vloeistof van elkaar worden gescheiden. Een deel van de mineralen zal in het permeaat blijven en een deel wordt geconcentreerd in het retentaat.
Dit retentaat is het deel waarvan weipoeder wordt gemaakt. Vandaar dat in dit product de verhouding niet opgaat.

V: Wie is de doelgroep?
A: Patiënten met ondervoeding, ouderen en patiënten die moeten herstellen/aansterken van bijvoorbeeld een operatie. Daarnaast mensen met weinig eetlust zoals bij de oncologie afdeling. Door het lage fosfor gehalte is dit product ook ideaal voor dialyse patiënten.