Klimaatvriendelijke verpakking

Bij Arla werken we continu aan het verduurzamen van onze verpakkingen en het verminderen van onze CO2 uitstoot. We gebruiken zo veel mogelijk recyclebare materialen en hernieuwbaar plastic.

Een duurzame verpakking, wat betekent dat? 

We streven ernaar onze verpakking zo duurzaam mogelijk te maken. Daarom zijn bijna al onze verpakkingen gemaakt van ongebleekt bruin karton. Voor kefir en lang houdbare melk is dit nog niet mogelijk. Ongebleekt karton is beter voor het milieu dan de ‘traditionele’ drankenkarton. De uitstoot van CO2 is sinds 2018 aanzienlijk verminderd doordat het board niet wordt gebleekt met vervuilende chemicaliën. Aan de binnenkant van onze verpakking zit nog wel een plastic laagje om ervoor te zorgen dat het pak niet gaat lekken. Ook gebruiken we een plastic dop voor het gebruiksgemak. Het verduurzamen van plastic is een continu proces wat je niet van de ene op de andere dag voor elkaar hebt. Arla draagt haar steentje bij. We verhogen het aandeel hernieuwbaar plastic tijdens het productieproces van onbewerkt plastic. Dit gebeurt via een mass balance productiesyteem. Hieronder vertellen we je meer over het mass balance systeem en hernieuwbaar plastic. 

Zo werkt een mass balance systeem 

In het mass balance systeem worden hernieuwbare grondstoffen gemixt met fossiele grondstoffen. Hernieuwbaar plastic, ook wel biobased plastic genoemd, wordt gemaakt van plantaardige grondstoffen die terug aangroeien in de natuur. Zoals suikerriet en tallolie. Dit is het tegenovergestelde van fossiele grondstoffen zoals aardolie. De hoeveelheid hernieuwbare grondstoffen dat gemixt wordt met de fossiele grondstoffen, komt overeen met de hoeveelheid plastic die nodig is voor de productie van de Arla biologische verpakkingen. Voor de doppen is dit suikerriet en voor het plastic laagje is dit tallolie. 

De fabrikant van het plastic is echter niet verplicht de hernieuwbare grondstoffen gescheiden te houden van de fossiele grondstoffen die hij verwerkt. Wel moet het volume doppen dat hij als hernieuwbaar verkoopt, overeenstemmen met het volume aan hernieuwbare grondstoffen dat hij heeft ingekocht en verwerkt. Zo is er een balans in materialen die een productiesysteem in- en uitgaan. Omdat de plantaardige grondstoffen gemixt worden met de fossiele grondstoffen, is het percentage natuurlijk/hernieuwbaar materiaal per dop niet te bepalen. Met het investeren in hernieuwbare, doppen verduurzaamt Arla de verpakkingsindustrie. Hieronder vertellen we je meer over het mass balance systeem en hernieuwbaar plastic. 

Hernieuwbaar plastic: suikerriet en tallolie 

Tallolie 
Tallolie is een bijproduct van de Europese papierproductie dat ontstaat als er van hout houtpulp wordt gemaakt. Uit de houtresten komt dan tallolie, dat ook wel vloeibaar hars wordt genoemd. Doordat tallolie van bomen komt, is deze grondstof hernieuwbaar. Tallolie is gekozen omdat het normaal gesproken een afvalstof is. Door tallolie als grondstof voor plastic te gebruiken, wordt deze afvalstof nuttig gebruikt. Zo dragen we ons steentje bij aan een duurzamer milieu. Daarnaast komt tallolie uit Europa en heeft daarom minder transportkilometers dan plastic van suikerriet.  

Suikerriet 
Suikerriet groeit onder andere in Brazilië ten zuiden van het Amazonegebied en is een grassoort dat meterslang kan worden. De siroop die uit het suikerriet geperst wordt, wordt onder meer gebruikt voor rietsuiker en rum. En het is de grondstof voor biobased plastic. De overgebleven stengels worden gebruikt voor papier of veevoer. Een heel veelzijdig grasgewas dus. 

Waarom koopt Arla de doppen mass balance in? 

De fabrikanten van het plastic zouden een inefficiënt proces krijgen als ze alle plantaardige en fossiele grondstoffen moeten scheiden tijdens de verwerking. Hierdoor zou het proces onnodig duur worden terwijl de duurzame impact hetzelfde is. Het mass balance systeem heeft als doel om geleidelijk fossiele grondstoffen te vervangen door plantaardige stoffen. Daarbij mogen beide grondstoffen gemixt worden tijdens het proces. De verpakkingsindustrie is niet de enige industrie die gebruikmaakt van het mass balance systeem. Ook bij bijvoorbeeld groene stroom en Fairtrade chocolade en thee wordt het mass balance systeem gebruikt.  

Gebruiksgemak door de plastic dop 

We hebben er heel lang over nagedacht of we de dop er wel of niet af willen halen. Een dop biedt gebruiksgemak en hygiëne. Melkproducten kunnen bovendien de smaak overnemen van andere producten in de koelkast (geurbesmetting). Een dop voorkomt dit. Daarnaast bevordert de schroefdop het schenkgemak en maakt het mogelijk het pak liggend in de koelkast te bewaren. En dankzij de dop kun je het pak goed schudden voor gebruik. Aan de andere kant willen we de hoeveelheid plastic verminderen en nog meer CO2 reduceren. Voor nu hebben we besloten om de dop erop te laten. Omdat we graag willen dat een zo groot mogelijke groep geniet van onze biologische zuivel en we simpelweg nog geen goed alternatief hebben gevonden. We onderzoeken continu hoe we de verpakking nog klimaatvriendelijker kunnen maken. Een alternatief voor de dop is daar een onderdeel van. We compenseren uiteraard de totale CO2-uitstoot die nu nog vrijkomt tijdens het produceren van de onze verpakkingen, inclusief de dop. 

Wel recyclebaar niet composteerbaar 

Door het gebruik van plastic is onze verpakking niet composteerbaar. Maar weet je dat onze verpakkingen wel recyclebaar zijn? Er worden allerlei nieuwe dingen van gemaakt. Het plastic wordt onder andere gebruikt om voederbakjes voor vogels van te maken. En het papier krijgt ook een tweede leven, als krant of als toiletpapier bijvoorbeeld. 

Kijk hier voor meer informatie over het weggooien van onze verpakkingen. 

Minder stikstof? Meer impact!