Wat is biologische zuivel

Onze biologische zuivel wordt gemaakt met de hoogste standaarden op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Om duidelijk te maken wat er precies onder biologische landbouw en veehouderij wordt verstaan, zijn er richtlijnen opgesteld voor de biologische keten. Skal Biocontrole is een organisatie die erop toeziet dat deze richtlijnen worden nageleefd.

Een biologische boer gebruikt ook geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor vind je niet alleen koeien in de wei, maar ook vogels, vlinders, bijen, bloemen en kruiden. En deze laatste staan vervolgens weer op het menu van de koe. Dat proef je terug in onze biologische zuivel!  

Wist je dat een biologische koe op een zomerse dag wel zo'n 60 kilo gras en kruiden eet en daarnaast ook zo’n 80 liter water drinkt? Daar maakt ze dan, rustig herkauwend, ongeveer 20 liter lekkere biologische melk van!

Biologische melk, stalmelk en weidemelk

 

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de verschillende types melk? Bij biologische boeren kunnen de koeien altijd naar buiten mits het weer of de bodemgesteldheid dat toelaat.  Gemiddeld staat een biologische koe in Nederland zo’n 200 dagen per jaar, 16 uur per dag, in de wei. Bij weidemelk staat de koe vanaf het voorjaar tot het najaar tenminste 120 dagen, 6 uur per dag in de wei. Stalmelk daarentegen is afkomstig van koeien die dag in dag uit op stal staan.                 

Je herkent biologische melk aan dit (Europese) keurmerk:                      

 

Je herkent weidemelk aan dit keurmerk:

 

Verschil biologische melk en gewone melk

Wil je meer weten over het verschil tussen biologische melk en gewone melk?

Klik dan hier

Verschil biologische yoghurt en gewone yoghurt

Wil je meer weten over het verschil tussen biologische yoghurt en gewone yoghurt?

Klik dan hier