100% natuurlijk

Lees hier wat 100% natuurlijk, 0% rommel betekent

Wat betekent ‘100% natuurlijk, 0% rommel’ eigenlijk?

Arla vindt dat een merk of product pas 100% natuurlijk mag heten als alle ingrediënten een natuurlijke oorsprong hebben en vrij zijn van chemische modificatie. TNO en Arla hebben samengewerkt op het gebied van het vaststellen van criteria om te bepalen wat natuurlijke ingrediënten zijn. ‘Natuurlijke oorsprong’ betekent dat een ingrediënt in de natuur voorkomt. Dat kan dus plantaardig, dierlijk, microbieel of mineraal zijn. ‘Vrij van chemische modificatie’ betekent dat we alleen gebruik maken van traditionele voedselbereidingswijzen zoals hakken, snijden, pellen, malen, verwarmen, fermenteren, filtreren, drogen, destilleren, centrifugeren, persen en verdampen. Daarnaast is zuivel volgens ons pas 100% natuurlijk als er geen onnodige toevoegingen zijn gedaan. Alleen als een product (met al haar ingrediënten) hieraan voldoet, dan vinden wij dat 100% natuurlijk en zonder rommel.
Arla is graag transparant over álle ingrediënten die we gebruiken. Je vindt ze daarom in begrijpelijke taal op de verpakking. En niet onbelangrijk: we vertellen waarom we deze ingrediënten gebruiken. Op onze verpakkingen staat hoeveel procent er van elk ingrediënt in het product zit. Zo tel je alles altijd op naar 100%. Geen verborgen of ‘verloren’ ingrediënten dus. Alleen dan weet je écht wat je drinkt en eet.

Waarom introduceert Arla de nieuwe slogan ‘100% natuurlijk, 0% rommel’ eigenlijk?

Er is een groeiende groep consumenten die steeds vaker zuivel uit de dagelijkse voeding schrapt. Zuivelproducten bevatten volgens hen steeds vaker kunstmatige of andere verborgen ingrediënten. Met de boodschap dat al onze ingrediënten 100% natuurlijk zijn en dat we 100% transparant zijn over de gebruikte  ingrediënten, hopen we dat het vertrouwen in zuivel onder deze groep consumenten stijgt. En dat zuivel bij hen weer in het dagelijkse voedingspatroon past. 

Wat is er veranderd aan de Arla producten nu jullie de nieuwe slogan ‘100% natuurlijk, 0% rommel’ gebruiken?

Er is niets veranderd aan het type ingrediënten dat Arla gebruikt. Arla heeft vanaf de start in Nederland in 2010 alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt. We hebben ervoor gekozen om daar nu veel duidelijker over te communiceren. Daarom hebben we ook 100% ingrediëntentransparantie toegevoegd. We benoemen én kwantificeren nu alle ingrediënten zodat iedereen precies weet wat hij eet en drinkt (we beginnen met Arla Naturals® en in 2016 hebben we ingrediëntentransparantie op alle Arla producten). We denken dat er een groeiende groep consumenten is die daar behoefte aan heeft en daardoor hopelijk vaker voor zuivel kiest in het dagelijkse voedingspatroon. 

Zijn alle Arla producten ‘100% natuurlijk, 0% rommel’?

Ja, alle producten op de Nederlandse markt, voldoen aan onze belofte ‘100% natuurlijk, 0% rommel’. Dit betekent dat geen enkel Arla product verborgen of kunstmatige ingrediënten bevat of chemisch gemodificeerd is. De ingrediënten en toevoegingen die wel gebruikt worden, zijn uitsluitend 100% natuurlijk. Arla is kritisch op en gaat bewust om met de hoeveelheid suikers en vetten in haar producten. En omdat wij altijd 100% transparant zijn over de ingrediënten in een product, kun je zelf zien wat er in zit. Geen verborgen ingrediënten dus!  

Wat betekent ‘zonder kunstmatige toevoegingen’?

Arla heeft samen met een onafhankelijk onderzoeksinstituut zeer stricte criteria opgesteld voor haar ingrediënten en de bewerking daarvan. We willen met alles wat we doen en maken zo dicht mogelijk bij de natuur blijven. Daarom beperken we het aantal ingrediënten en toevoegingen tot het absolute minimum. Wij geloven dat het niet nodig is om terug te grijpen op kunstmatige ingrediënten of bewerking. Zo gebruiken we al helemaal geen kleurstoffen. De ingrediënten en toevoegingen die wel gebruikt worden, zijn uitsluitend 100% natuurlijk. Wij blijven doorontwikkelen tot we een lekker product hebben dat ook nog eens 100% natuurlijk is.   

Wat betekent 100% ingrediëntentransparantie?

Al onze ingrediënten staan in begrijpelijk taal op de verpakking. We leggen uit wat de ingrediënten doen, en hoeveel er van elk ingrediënt in het pak zit. Vervolgens tellen alle ingrediënten op tot 100%. Alleen dan weet je écht wat je drinkt en eet.

De ingrediënten zijn gekwantificeerd vermeld, de som van de ingrediënten is 100%, altijd. De Nederlandse overheid vraagt deze openheid niet aan de voedingsmiddelen industrie, maar wij geloven in eerlijkheid en transparantie. Dus dat kan betekenen dat wij soms meer ingrediënten vermelden op de verpakking dan concurrerende producten en merken en daar zijn wij eigenlijk best trots op.

Waarom staan er bij Arla meer ingrediënten op de verpakking dan bij andere zuivelproducten?

Volgens de Nederlandse wet moeten alle gebruikte ingrediënten in een product op de verpakking vermeld worden. Technische hulpstoffen hoeven niet perse vermeld te worden. Arla kiest ervoor om ook deze technische hulpstoffen te vermelden en te kwantificeren. Alleen dan weet je écht wat je drinkt en eet. 

Waarom introduceert Arla nu ook producten die niet biologisch zijn?

We zien bij consumenten een sterk toenemende vraag naar eerlijke, transparante en natuurlijke voeding. Ze vinden dat veel zuivelproducten kunstmatige of verborgen ingrediënten bevatten. Omdat natuurlijk niet persé biologisch is, en Arla graag voor iedereen zuivel wil maken, breiden wij het assortiment uit. Bij Arla voelen we ons verbonden met zuivel en met de natuur. Een uitbreiding met Arla Naturals® en Arla skyr is hier een logisch gevolg van. Heerlijke, transparante, natuurlijke zuivelproducten die passen binnen een gebalanceerd voedingspatroon. Eigenlijk maken we al wel langer niet-biologische zuivel, zoals skyr. 

Biologische producten worden volgens wettelijke richtlijnen geproduceerd en gecontroleerd door de onafhankelijke instantie Skal.

Waarom zijn niet alle producten van Arla biologisch?

Omdat we een breed spectrum van consumentenbehoeften willen afdekken. Onderzoek toont aan dat er ook consumenten zijn die graag natuurlijke maar niet biologische producten willen.