E-nummers

Lees hier meer over e-nummers

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn toevoegingen of hulpstoffen zoals kleurstoffen en conserveermiddelen. Eigenlijk bestaan deze stoffen al heel lang. Met de opkomst van de voedingsmiddelenindustrie worden deze toevoegingen of hulpstoffen gebruikt in de verwerking van voeding en hebben zij ook het label ‘E-nummer’ gekregen. E-nummers worden gebruikt om de kwaliteit van producten te verbeteren. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft deze hulpstoffen goedgekeurd. In de wetgeving zijn ook maximale toegestane hoeveelheden van E-nummers in producten vastgelegd.
Er zijn twee soorten E-nummers: natuurlijke en niet natuurlijke. Natuurlijke E-nummers komen uit natuurlijke bronnen (bijvoorbeeld uit planten). Niet natuurlijke E-nummers worden in een fabriek gemaakt. Arla gebruikt bij voorkeur geen E-nummers en in geval van uitzondering dan gebruiken wij alleen natuurlijke E-nummers. Bijvoorbeeld E960, oftewel stevia-extract.

Bevatten Arla producten E-nummers?

Arla gebruikt zo min mogelijk E-nummers in haar producten. We gebruiken alleen natuurlijke E-nummers als er geen andere ingrediënten voor handen zijn om het product kwaliteit en/of smaak te geven. Voor Arla Naturals® magere drinkyoghurt gebruikt Arla op dit moment alleen E960, ook wel bekend als stevia-extract. In de lijst van ingrediënten herken je dit als steviolglycosiden (wettelijke naam). Stevia-extract is een natuurlijke zoetstof en een natuurlijk alternatief voor andere kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose en aspartaam. Stevia-extract is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en bevat geen calorieën.

Hoeveel mag je van een E-nummer eten? Wanneer is het schadelijk?

Een toevoeging krijgt pas een E-nummer als het volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) bewezen is dat men bij normaal gebruik er niet te veel van binnen krijgt. Daarbij is rekening gehouden met een veiligheidsmarge. Je kunt dus levenslang producten met E-nummers eten zonder dat het een gevaar oplevert voor de gezondheid.

Wanneer is de naam van een E-nummer uitgeschreven in de lijst van ingrediënten en wanneer niet?

Fabrikanten mogen dit zelf bepalen. E-nummers zijn vaak lange, ingewikkelde namen. Ze zijn afgekort met een ‘E’ en een nummer zodat fabrikanten het makkelijker op een etiket kunnen vermelden. Bij Arla worden alleen natuurlijke E-nummers gebruikt. Op dit moment is dat alleen E960, beter bekend als stevia-extract. In de lijst van ingrediënten herken je dit als steviolglycosiden (wettelijke naam).