Natuurlijk zoeting

Lees hier meer over suiker en natuurlijke zoeting

Wat is het verschil tussen (natuurlijke) suikers en toegevoegde suikers?

Toegevoegde suikers is alles wat toegevoegd wordt aan een product met als doel om het product zoeter te maken, met uitzondering van zoetstoffen. Zuivel bevat van nature suikers: lactose, ook wel melksuiker genoemd. Als je daar fruit aan toevoegt, voeg je ook suikers toe die van nature in fruit voorkomen. Echter de meeste consumenten vinden dan de yoghurt nog steeds niet lekker genoeg. Daarom worden er vaak ook andere ingrediënten toegevoegd die de yoghurt zoeten en nog lekkerder maken. Bij Arla Naturals® yoghurts worden geconcentreerd druivensap, natuurlijk fruitextract of stevia-extract toegevoegd om de producten te zoeten en nog lekkerder te maken. In de voedingswaardetabel op de verpakking van een product worden al deze verschillende types suiker opgeteld tot het totaal aantal suikers (per 100 ml).

Bevat Arla NATURALS® riet- of bietsuiker?

Arla heeft ervoor gekozen om in Arla Naturals® geen riet- of bietsuiker te gebruiken voor zoeting. Arla Naturals® wordt alleen op een natuurlijke manier gezoet met Stevia-extract, geconcentreerd druivensap of fruitextract.

Als er geen riet- of bietsuiker gebruikt wordt in Arla NATURALS®, wat wordt er dan wél gebruikt?

Arla heeft ervoor gekozen om in Arla Naturals® yoghurts geen riet- of bietsuiker te gebruiken voor zoeting. Arla Naturals® wordt alleen op een natuurlijke manier gezoet met Stevia-extract, geconcentreerd druivensap of fruitextract.

Wat is natuurlijk fruitextract?

Natuurlijk fruitextract is een extract van de vrucht van de johannesbroodboom (die voorkomt in Spanje), van appel en van druif.

Waarom zit er eigenlijk zoveel suiker in zuivel?

Zuivel bevat van nature suikers: lactose, ook wel melksuiker genoemd. Als je daar fruit aan toevoegt, voeg je ook suikers toe die van nature in fruit voorkomen. Echter de meeste consumenten vinden dan de yoghurt nog steeds niet lekker genoeg. Daarom worden er vaak ook andere ingrediënten toegevoegd die de yoghurt zoeten en nog lekkerder maken. Bij Arla Naturals® wordt geconcentreerd druivensap, natuurlijk fruitextract of stevia-extract toegevoegd om Arla Naturals® producten nog lekkerder te maken.

Hoeveel mag ik eten/drinken om niet te veel suiker binnen te krijgen?

Op dit moment adviseert de WHO (World Health Organization) een maximum van 10% van je energie per dag te halen uit vrije suikers in voeding (ook die in fruitsap), ook wel toegevoegde suikers genoemd. Dit is gemiddeld 50 gram suiker voor een volwassene. Echter de WHO overweegt op dit moment om dat te verlagen naar 5 energieprocent per dag (dat betekent 25 gram per dag).

Hieronder vallen overigens niet de suikers die van nature in melk(producten) voorkomen. Om aan dit advies van de WHO te kunnen voldoen, moet de gemiddelde Nederlander flink minder suiker gaan gebruiken.
(Bron: WHO Guideline Sugars intake for adult and children. 2015)

Heeft Arla een richtlijn voor de hoeveelheid suiker in haar producten?

Ja, Arla en het Voedingscentrum zijn van mening dat zuivel belangrijke voedingsstoffen levert, zoals calcium, proteïne en vitamine B12, die thuishoren in een dagelijks gebalanceerd voedingspatroon. Echter, omdat niet iedereen zuivel lust of graag met zuivel varieert, bestaat de kans dat je ook met zuivelconsumptie teveel toegevoegde suikers consumeert. Daarom heeft Arla een suikerrichtljn voor al haar gezoete zuivelproducten (zoals drink en fruityoghurt). Een portie Arla zuivel (yoghurt 150 ml en drink 200 ml) bevat nooit meer dan ¼ van de maximaal toegestane toegevoegde suikerinname per dag (max 10 ½ gram per portie).

Waarom bevatten de Arla bio producten wel rietsuiker?

Er zijn niet zoveel mogelijkheden om biologische producten te zoeten en lekker te maken; je kunt biologisch fruit toevoegen en biologische rietsuiker. Ook de biologische producten voldoen aan Arla’s suikerrichtlijn. Een biologische zuivelportie van Arla bevat nooit meer dan 10 ½ gram toegevoegde suikers.

Welke types suiker bevatten Arla NATURALS® producten?

Net als alle zuivel bevatten Arla Naturals® producten van nature lactose (ook wel melksuiker). Dit is ongeveer 3 ½ gram per 100 ml. De overige suikers in Arla Naturals® producten zijn suikers uit fruit.

Is de suiker uit appel/druivensap niet hetzelfde als gewone suiker?

Suiker uit fruitsap is suiker die van nature in fruit voorkomt. Voor het lichaam maakt het niet uit of suiker afkomstig is van riet of biet, of uit fruit. De natuurlijke suikers zijn fructose of lactose.

Wat is het fruitgehalte in Arla NATURALS® yoghurt?

Arla Naturals® halfvolle yoghurt bevat tussen de 4,5 en 7% fruit en daarnaast 5 tot 7% fruitextract of fruitconcentraat voor de zoeting.