Stevia-extract

Bekijk hier meer informatie over stevia-extract en natuurlijke zoeting

Wat is stevia-extract?

De plant Stevia is ook bekend onder de naam ‘honingkruid’. Dit is een plant die van oorsprong uit Zuid- en Centraal Amerika komt en wel 620 tot 920 centimeter hoog kan worden. De plant behoort tot dezelfde familie als de zonnebloem en witlof. De blaadjes hebben een heel zoete smaak waardoor de oorspronkelijke bewoners van Zuid- en Centraal Amerika deze eeuwenlang gebruikten als zoetmiddel. In Arla Naturals® magere drinkyoghurt is stevia-extract uit de steviaplant gebruikt als zoetstof. Stevia-extract herken je in de lijst van ingrediënten als steviolglycosiden (wettelijke naam).
Stevia-extract is ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet als suiker en levert geen calorieën. Het heeft het E-nummer 960. Dat E-nummer betekent dat het volgens de Europese Unie een veilige zoetstof is, zolang het gebruik niet de maximale hoeveelheid overschrijdt. Bij een gebalanceerd eetpatroon krijg je niet te veel stevia-extract binnen.

Is stevia-extract natuurlijk?

Ja, in Nederland mag stevia-extract beschouwd worden als natuurlijke zoetstof omdat het een natuurlijke oorsprong heeft (een extract van de steviaplant). Stevia-extract is in tegenstelling tot alle kunstmatige zoetstoffen (zoals sucralose en aspartaam), een puur plantaardig product. De zoetstof wordt gewonnen uit de blaadjes van het honingkruid, ook wel steviaplant genoemd. De stappen die hiervoor nodig zijn, zijn traditionele voedselbereidingsprocessen zoals extractie, zuivering en drogen. Ook worden er verder geen stoffen gebruikt die niet 100% natuurlijk zijn. Stevia-extract voldoet dus aan alle eisen die Arla aan haar ingrediënten stelt om 100% natuurlijk genoemd te worden.

Is natuurlijk gezoet gezonder dan kunstmatig gezoet?

Zowel natuurlijke zoetstoffen als kunstmatige zoetstoffen zijn goedgekeurd door de EU. Het is niet bewezen dat natuurlijke zoetstoffen gezonder zijn dan kunstmatige zoetstoffen. Echter, er is veel onrust rondom kunstmatige zoetstoffen en Arla is een voorstander van 100% natuurlijke ingrediënten en dus ook natuurlijke zoetstoffen.

Ik heb wel eens gehoord dat zoetstoffen van slechte invloed zijn op je gezondheid. Hoe zit dat met stevia-extract?

Stevia-extract is in tegenstelling tot kunstmatige zoetstoffen 100% natuurlijk. Het is ook uitgebreid onderzocht en veilig bevonden voor consumptie. Daarbij is het wel belangrijk de vastgestelde Maximale hoeveelheid van 4 mg per kg lichaamsgewicht in acht te nemen. Bij het ontwikkelen van voedingsmiddelen met stevia-extract zijn fabrikanten wettelijk verplicht zich te houden aan de regels en dus ook aan de maximum waarden die opgesteld zijn voor het gebruik van stevia-extract als zoetstof. Deze maximum waarden zijn opgesteld naar aanleiding van een studie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Waarom heeft stevia-extract een E-nummer?

E-nummers zijn door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) goedgekeurde toevoegingen of hulpstoffen zoals kleurstoffen en conserveermiddelen. Stevia-extract (steviolglycosiden) is ook zo’n (zoet)stof en heeft het nummer E960.