Verpakking

Bekijk hier alle vragen over de verpakking van Arla Naturals®

Wat is een biobased drankenkarton? En waarom stapt Arla over naar biobased drankenkarton?

In 2016 stapt Arla Foods met alle kartonnen verpakkingen onder het Arla merk over naar biobased drankenkarton. De plastic dop en coating van de drankenkartons van Arla zijn gemaakt van organisch materiaal, ook wel ‘biobased’ genoemd. Regulier wordt voor drankkarton vaak polyethyleen (PE) gebruikt, dat wordt gemaakt van fossiele grondstoffen. In het geval van de biobased drankenkartons is het polyethyleen gemaakt van plantaardige restmaterialen. De CO2-uitstoot van het materiaalgebruik en productie van de biobased drankenkartons is 20% lager dan van regulier drankenkarton. De introductie van biobased drankenkarton door Arla past perfect binnen de beweging naar een circulaire economie, waarbij afval wordt gebruikt als grondstof voor nieuwe drankenkartons. Het karton dat we gebruiken in onze drankenkartons is FSC gecertificeerd. Dit garandeert dat het hout waarvan het karton is gemaakt afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

Hoe moet de verpakking worden weggegooid?

Voor drankenkartons is het drankenkarton logo geïntroduceerd. Op de verpakking informeren we met behulp van een afvallogo over de wijze van weggooien. Dit verschilt namelijk per gemeente. Kijk op hier voor de situatie in jouw gemeente.

Waarom zit er een dop op de verpakkingen?

De schroefdop zorgt voor een betere hersluitbaarheid van het pak waardoor de inhoud langer houdbaar blijft en het risico op voedselverspilling afneemt. Melkproducten kunnen bovendien de smaak overnemen van andere producten in de koelkast (geurbesmetting). Een dop voorkomt dit. Daarnaast bevordert de schroefdop het schenkgemak en maakt het mogelijk het pak liggend in de koelkast te bewaren. En dankzij de dop kun je het pak goed schudden voor gebruik.