Prei- en aardappelsoep

Prei- en aardappelsoep

Aardappel-preisoep is misschien wel het perfecte comfortfood voor tijdens de koudere maanden. Hoe langer de prei zacht wordt in de boter, hoe lekkerder de soep wordt.

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snijd de prei bij. Snijd de aardappelen en prei in stukjes.
  • Bak de prei in boter & koolzaadolie in een pan. Voeg de aardappelen en de helft van de bouillon toe.
  • Kook ongeveer 10 minuten op matig vuur. Mix de soep tot een gladde massa.
  • Giet de rest van de bouillon en de zure room erbij. Breng aan de kook. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met peterselie en serveer met brood.
  • Klaar!
Eet smakelijk!

Prei- en aardappelsoep

Wie heeft aardappel-preisoep bedacht?
Aangezien prei het nationale embleem is van Wales, lijkt het ons dan ook logisch dat we hun claim erkennen. Shakespeare noemde de gewoonte om een prei te dragen op St. David's Day (St. David is de beschermheilige van Wales en wordt gevierd op 1 maart) "een oude traditie". Wie zijn wij om dat te betwisten?
Moet de soep warm of koud geserveerd worden?
Dat kies je helemaal zelf. Serveer hem romig en warm als de perfecte wintermaaltijd. Of romig en koel als de perfecte zomermaaltijd. Maar vergeet niet: als je de soep koud eet, noem hem dan Vichyssoise en vertel je gasten dat hij Frans is, niet Welsh!

Ingrediënten

Prei
1
Grote aardappelen
500 g
Boter & koolzaadolie
1 el
Groentebouillon
600 ml
Zure room 30%
200 ml
Zout en peper
Gehakte verse peterselie
1 handenvol
Ciabatta’s, bij voorkeur zuurdesem
4

Aardappel-preisoep

Aardappel-preisoep is hartig en veelzijdig en iedereen lust het. Hij kan warm geserveerd worden in de winter of gekoeld in de zomer. De soep is heerlijk zonder iets erbij of met croutons, bieslook en een schep zure room. Serveer de soep met een groene salade en een eenvoudig Iers sodabrood (uiteraard besmeerd met romige boter) voor een volledige maaltijd.

Een smakelijke, verwarmende soep

Aardappel-preisoep is erg eenvoudig, en net daarom is dit gerecht zo lekker. Een kom van deze soep bewijst dat perfectie niet ingewikkeld hoeft te zijn. Er zijn maar weinig gerechten zo eenvoudig – of zo bevredigend. Probeer het zelf maar eens! Maak 's ochtends een grote pan soep en ga daarna heerlijk wandelen door de sneeuw in een stil bos. Bij thuiskomst warm je jezelf op met deze fluweelzachte soep. Magisch gewoon.

Tips om je aardappel-preisoep een eigen accent te geven

Voeg een paar takjes verse tijm toe aan de bouillon terwijl deze kookt voor een kruidige kick die de soep naar een hoger niveau tilt. Je kunt ook nooit fout gaan met veel zwarte peper en een flinke dosis verse nootmuskaat. Voeg dan ook nog wat toppings toe: geroosterde pompoenpitten voor een nootachtige crunch, bieslook als een verrassend mooie klassieker, en natuurlijk een handvol heerlijke geraspte kaas – cheddar is prima, maar er gaat niets boven wat Caerphilly uit Wales.

Ideaal eten in de herfst en winter

Historisch gezien waren zowel aardappelen als prei altijd en overal verkrijgbaar, zelfs in koudere klimaten, waardoor deze soep in veel Noord-Europese keukens – vooral in Ierland en Wales – niet meer weg te denken is. Als aardappelen en prei goed bewaard werden in een traditionele kelder, konden ze de lange winter goed doorkomen, waardoor ze zelfs in de koudste maanden vers konden worden gebruikt.