Prei
|
1 |
---|---|
Grote aardappelen
|
500 g |
Boter & koolzaadolie
|
1 el |
Groentebouillon
|
600 ml |
Zure room 30%
|
200 ml |
Zout en peper
|
|
Gehakte verse peterselie
|
1 handenvol |
Ciabatta’s, bij voorkeur zuurdesem
|
4 |
---|
Aardappel-preisoep is hartig en veelzijdig en iedereen lust het. Hij kan warm geserveerd worden in de winter of gekoeld in de zomer. De soep is heerlijk zonder iets erbij of met croutons, bieslook en een schep zure room. Serveer de soep met een groene salade en een eenvoudig Iers sodabrood (uiteraard besmeerd met romige boter) voor een volledige maaltijd.
Aardappel-preisoep is erg eenvoudig, en net daarom is dit gerecht zo lekker. Een kom van deze soep bewijst dat perfectie niet ingewikkeld hoeft te zijn. Er zijn maar weinig gerechten zo eenvoudig – of zo bevredigend. Probeer het zelf maar eens! Maak 's ochtends een grote pan soep en ga daarna heerlijk wandelen door de sneeuw in een stil bos. Bij thuiskomst warm je jezelf op met deze fluweelzachte soep. Magisch gewoon.
Voeg een paar takjes verse tijm toe aan de bouillon terwijl deze kookt voor een kruidige kick die de soep naar een hoger niveau tilt. Je kunt ook nooit fout gaan met veel zwarte peper en een flinke dosis verse nootmuskaat. Voeg dan ook nog wat toppings toe: geroosterde pompoenpitten voor een nootachtige crunch, bieslook als een verrassend mooie klassieker, en natuurlijk een handvol heerlijke geraspte kaas – cheddar is prima, maar er gaat niets boven wat Caerphilly uit Wales.
Historisch gezien waren zowel aardappelen als prei altijd en overal verkrijgbaar, zelfs in koudere klimaten, waardoor deze soep in veel Noord-Europese keukens – vooral in Ierland en Wales – niet meer weg te denken is. Als aardappelen en prei goed bewaard werden in een traditionele kelder, konden ze de lange winter goed doorkomen, waardoor ze zelfs in de koudste maanden vers konden worden gebruikt.