Lactosevrije pudding

Lactosevrije pudding

1 u
Hoewel het aantal goede lactosevrije puddingrecepten toeneemt, is er een goede reden om dit recept te kiezen. Het is de lactosevrije versie van een klassieke Franse crème bavaroise en is een bijzonder rijk en romig puddingdessert op basis van eidooiers. Omdat het is ingedikt met Gelatineblaadje, heeft het een lichte en delicate consistentie. De zachte textuur en heerlijke smaak van vanille maken van deze lactosevrije pudding een heerlijk dessert.
https://www.arla.nl/recepten/lactosevrije-pudding/

Bereidingswijze

  • Laat gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten weken in koud water.
  • Splijt het vanillestokje in de lengte en schraap de zaden eruit.
  • Kook melk, vanillestokje en de helft van de suiker.
  • Haal de steelpan van het vuur en laat 10-15 minuten staan.
  • Verwijder het vanillestokje.
  • Klop eidooiers met de overgebleven suiker tot een gladde massa en meng met melk.
  • Verwarm op laag vuur onder voortdurend roeren tot de custard dik wordt.
  • Zeef de custard door een fijne zeef.
  • Roer er gelatineblaadjes door en laat al roerend afkoelen in een waterbad.
  • Klop de volvette room op en meng met de custard.
  • Giet het mengsel in individuele vormpjes of in een kom.
  • Laat het minstens 4 uur opstijven in de koelkast voordat je het serveert.
Eet smakelijk!
Tips

Als je de custard voor deze lactosevrije pudding kookt, is het belangrijk om het vuur laag te zetten om te voorkomen dat het mengsel aanbrandt of aan de bodem van de pan plakt. Om te voorkomen dat er klontjes ontstaan en om te zorgen voor een gladde en romige consistentie, roer je het mengsel tijdens het koken voortdurend door.

Tips

Als er zich toch klontjes beginnen te vormen, gebruik dan een garde om het mengsel krachtig te roeren tot de klontjes uit elkaar vallen en het weer glad wordt. Als kloppen niet werkt, gebruik dan een staafmixer om het mengsel op lage snelheid te mixen tot het glad is.

Vragen over lactosevrije pudding

Lactosevrije pudding is een geweldig dessert dat lekker en romig is, zonder zwaar te zijn. Om meer te weten te komen, lees je hieronder verder waar we mogelijke vragen hebben beantwoord die je erover kunt hebben.

Wat is bavaroise?
Bavaroise is een soort Frans dessert. Het is een zoete, romige lekkernij gemaakt van een combinatie van melk, eieren, suiker, gelatineblaadje en smaakstoffen zoals vanille, vanillesuiker of vruchtenpuree. Het mengsel wordt meestal gekoeld tot het hard is en dan geserveerd in individuele vormpjes of een grote kom. Bavaroise is qua textuur vergelijkbaar met custard en pudding, maar heeft een lichtere, meer delicate consistentie door de toevoeging van gelatineblaadje. Het wordt vaak geserveerd met vers fruit, slagroom of een vruchtensaus. Bavaroise kan in verschillende smaken worden gemaakt en is een populair dessert voor speciale gelegenheden.
Kun je lactosevrije melk gebruiken in pudding?
Ja, lactosevrije melk kan zeker worden gebruikt in een puddingrecept en is een geweldige optie voor degenen die rekening houden met hun lactose-inname, maar toch willen genieten van de smaak en textuur van desserts op basis van melk, zoals pudding. Als je melk gebruikt in lactosevrije pudding, vervang dan gewoon de lactosevrije melk door gewone melk voor een heerlijke en romige traktatie.
Bevat pudding lactose?
Kortom, het hangt af van het soort pudding. Traditionele puddingrecepten bevatten vaak melk en/of room, die bronnen van lactose zijn. Er zijn echter veel lactosevrije puddingrecepten beschikbaar die lactosevrije zuivelopties gebruiken om een dessert te maken waar iedereen van kan genieten. Door zuivelproducten zonder lactose te gebruiken is het heel goed mogelijk om een lekkere lactosevrije pudding te maken.

Ingrediënten

Gelatineblaadje
4
Vanillestokje
1
Arla Lactofree Volle melk
250 ml
Suiker
150 g
Eidooiers
4
Lactosevrije volvette room
250 ml

Maak een lactosevrije pudding waar iedereen van kan genieten

Een overheerlijke pudding is een verrukkelijke afsluiting van elke maaltijd. Hij is rijk zonder overheersend te zijn, delicaat zonder eenzijdig te zijn. Dit geldt vooral voor ons heerlijke lactosevrije puddingrecept met vanille. De zachte traktatie zorgt voor een heerlijk dessert dat iedereen met een zoetekauw tevreden zal stellen.

Als je desserts zoals deze maakt met geselecteerde zuivelproducten die geen lactose bevatten, lever je niet in op smaak of textuur. Het heeft hetzelfde fluweelzachte mondgevoel dat je van een gewone pudding zou verwachten. Serveer het koel, eventueel met verse bessen voor extra helderheid en kleur.

In onze selectie van geweldige lactosevrije dessertrecepten hebben we ook een eenvoudig lactosevrij koffieroomijsrecept of een heerlijke lactosevrije frambozenroom om zo te serveren of als topping op bijvoorbeeld lactosevrije cupcakes.

Crème bavaroise - een zachte en romige vanillepudding

Onze zoete lactosevrije pudding heeft een delicate textuur en een heerlijke smaak. Als Franse crème bavaroise gemaakt met Gelatineblaadje is hij licht, zacht en smelt hij bijna in je mond.

Hoewel vanille op talloze manieren kan worden gearomatiseerd, is het een geweldige smaak voor een delicate lactosevrije pudding. Het heeft een zoet, bloemig en licht houtachtig smaakprofiel met hints van karamel en een romig, boterachtig aroma. Dit aroma maakt het vooral geschikt voor milde, rijke desserts op basis van melk. Hoewel vanille een complexe smaak heeft die moeilijk te omschrijven is, wordt het over het algemeen beschreven als een warme en troostende smaak. Deze kwaliteiten maken het een populaire keuze voor desserts in het algemeen en een geweldige keuze voor een lactosevrije pudding of crème bavaroise in het bijzonder.

Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken

Het smaakprofiel en het uiterlijk van dit recept veranderen is vrij eenvoudig. De makkelijkste manier is om het te serveren met verschillende fruitsoorten en bessen, afhankelijk van de gelegenheid en het seizoen.

De kleurrijke toevoeging van bessen en fruit brengt frisheid in het fluweelzachte dessert en fleurt de eetervaring op. Lekkere combinaties zijn onder andere zoete aardbeien, zoetzure bosbessen en zoetzoete frambozen. Een mix van bessen zorgt voor een prachtig display met een uitbarsting van smaak.

Steenvruchten zoals perziken, abrikozen en nectarines kunnen ook worden gebruikt in lactosevrije pudding met vanillesmaak. Ze voegen een licht pittige smaak toe die de zoetheid aanvult. Dat geldt ook voor tropische vruchten zoals mango en ananas.

Chocolade pudding zonder lactose

Als je een draai wilt geven aan ons lactosevrije puddingrecept en meer diepgaande veranderingen wilt aanbrengen, is een populaire keuze natuurlijk om een crème bavaroise met chocoladesmaak te maken. Deze versie geeft het rijke en romige dessert de complexe smaken van chocolade.

Het resultaat is een decadente lactosevrije pudding met een diepe smaak en een licht bittere ondertoon die de zoetheid compenseert. Om de rijkdom in balans te brengen, kan het geserveerd worden met een beetje lactosevrije slagroom.

Op zoek naar meer chocolade lekkernijen zonder lactose? Aarzel dan niet om ons recept voor vochtige lactosevrije chocolade taart of fudgy lactosevrije brownies te bekijken.