Bananenbrood

Bananenbrood

1 u
Bananenbrood, bananencake – hoe je dit heerlijke gebak ook noemt, het is een echte traktatie. Met ons recept voor bananenbrood maak je een cake met een zacht kruim en natuurlijk veel smaak. Geserveerd met een chocoladelaag en gegarneerd met stukjes walnoot is het een perfect tussendoortje voor ‘s middags.
https://www.arla.nl/recepten/bananenbrood/

Bereidingswijze

Bananenbrood:
  • Verwarm de oven voor op 175 °C (gewone oven).
  • Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker licht en luchtig.
  • Meng de bloem en het bakpoeder en spatel de droge ingrediënten voorzichtig door het eimengsel, afgewisseld met boter. Spatel de geprakte bananen erdoor.
  • Giet het beslag in een ingevette broodvorm (ca. 1 liter) en bak het ongeveer 55 minuten onder in de oven.
  • Stort het bananenbrood op een ovenrek en laat het afkoelen.
Chocoladelaag en garnering:
  • Leg het brood ondersteboven op een serveerschaal.
  • Bestrijk het met gesmolten chocolade, garneer met walnoten en serveer.
Eet smakelijk!
Tip

Met een zelfgebakken bananenbrood kun je goed bananen opmaken die hun beste tijd hebben gehad. Een vuistregel is: hoe rijper de banaan, hoe zoeter en smeuïger het bananenbrood. Ga dus voor bananen met veel bruine vlekken of exemplaren die helemaal bruin zijn geworden. Je kunt zelfs superrijpe, zwarte bananen gebruiken. Deze bananen, die van binnen bijna bananensiroop lijken, geven je bananenbrood een intense, bijna karamelachtige bananensmaak. 'Groene' bananen, dus verse en nog harde bananen, geven dit brood niet dezelfde karakteristieke bananensmaak als rijpe en leveren niet het vocht dat nodig is om het smeuïge kruim te maken waarvoor het brood bekend staat.

Tip

Als de bananen in je fruitschaal nog niet rijp genoeg zijn, leg je bananen dan in het warmste deel van je huis (bijvoorbeeld op een vensterbank die veel direct zonlicht krijgt). Dat zou het rijpingsproces aanzienlijk moeten versnellen. Afhankelijk van de rijpheid van de bananen wanneer je ze daar neerlegt, duurt het ergens tussen de 24 uur en 5 dagen voor je bananen geschikt zijn voor een recept voor bananenbrood.

Vragen over bananenbrood

Met ons eenvoudige recept voor bananenbrood maak je gemakkelijk een zoete en smeuïge lekkernij. Door onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over de klassieke cake hieronder te lezen, kun je meer te weten komen over bananenbrood, inclusief hoe je het kunt bewaren en serveren en hoe je zorgt voor een luchtige textuur.

Wat is bananenbrood?
Bananenbrood is een cake die wordt gemaakt met geprakte bananen. Het is een soort zoet, snel brood waaraan bakpoeder wordt toegevoegd en het heeft een zachte kruimel. De bananen geven de cake een zoete smaak en voegen veel vocht toe, wat dit brood een bijzonder populair bananengerecht maakt, en voor veel mensen is het echt troosteten.
Hoe maak je bananenbrood?
Deze lekkernij met banaan is een hit bij mensen van alle leeftijden en lagen van de bevolking. Het is ook een geweldige kans om overgebleven bananen te gebruiken die zich mogelijk op de bodem van je fruitschaal hebben verstopt. Volg ons eenvoudige recept en serveer het zachte en smeuïge bananenbrood nadat je het hebt laten afkoelen en hebt bedekt met een laag heerlijke gesmolten chocolade en wat knapperige stukjes walnoot.
Hoe bewaar je bananenbrood?
Je bewaart het het beste goed verpakt op het aanrecht. Gebruik een combinatie van aluminiumfolie, huishoudfolie of waspapier om het bananenbrood stevig in te pakken en het vocht vast te houden. Wacht altijd tot het is afgekoeld voordat je het inpakt. Goed verpakt is het 3-4 dagen houdbaar. Je kunt dat niet verlengen door het brood in de koelkast te bewaren. Hierdoor droogt het uit en blijft het dus juist minder lang goed.
Hoe lang is banenbrood houdbaar?
Als je ervoor zorgt dat je het goed inpakt, moet je zelfgebakken bananenbrood tot 3-4 dagen bij kamertemperatuur goed blijven. Als je niet van plan bent om het hele bananengebak in één keer op te eten, kun je een deel ervan of natuurlijk eventuele restjes, in de vriezer te bewaren. In deze koude omgeving blijft een heel bananenbrood of stukken ervan tot 4 maanden goed.
Waarom is mijn bananenbrood niet luchtig?
De beste manier om de luchtige en lichte textuur van gebak te garanderen, is door het beslag niet te veel te kloppen. Het is belangrijk dat je eimengsel licht en luchtig is, en dat je de droge ingrediënten van het recept voorzichtig in het mengsel spatelt om de lucht die tijdens het klopproces is opgenomen, niet weer weg te kloppen. Het beslag niet te veel mixen is de gemakkelijkste manier om een luchtig en zacht bananenbrood te garanderen.
Hoe rijp moeten bananen voor bananenbrood zijn?
Bij voorkeur moeten de bananen die je gebruikt voor een bananenbrood behoorlijk rijp zijn. Een rijpe banaan met veel bruine vlekken of een volledig bruine schil voegt meer zoetheid toe aan de cake en helpt de zachte kruimel te waarborgen dankzij het vele natuurlijke vocht. Omdat rijpere bananen het gebak zoeter maken, is dit recept een goede manier om overrijpe bananen te gebruiken.
Hoe vries je bananenbrood in?
In de vriezer is je zelfgebakken bananenbrood tot 4 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat je het in huishoudfolie en aluminiumfolie wikkelt voordat je het in een luchtdichte doos of een diepvrieszak doet. Je kunt een heel brood, een deel ervan of wat overgebleven plakjes bewaren. Als je het hele brood na het bakken invriest, zorg er dan voor dat het helemaal is afgekoeld en dat je het invriest zonder de chocoladelaag. Als je de rest van je gebak wilt eten, laat je het een tijd van tevoren ontdooien op het aanrecht. 3-4 uur voor een brood, 30 minuten tot een uur voor plakjes. Je kunt er ook voor kiezen om het een nacht in je koelkast te laten ontdooien.
Kun je bevroren bananen gebruiken voor bananenbrood?
Hoewel het mogelijk is om ingevroren bananen te gebruiken voor bananenbrood, moet je eerst wachten tot ze zijn ontdooid. Een bevroren banaan is gewoon te hard om te prakken. Maar met ontdooide bananen wordt je bananenbrood mogelijk zachter dan met bananen die op het aanrecht zijn gerijpt. De reden is dat het gebruik van ingevroren fruit in gebak extra vocht toevoegt.
Hoe serveer je bananenbrood?
Serveer je afgekoelde bananenbrood met een chocoladelaag en gehakte walnoten voor een uitstekende middagtraktatie die heel goed combineert met een kopje koffie. Je kunt ook een snee banenbrood met pindakaas of boter met specerijen eten bij je ontbijt. Een kop warme thee zetten, de plakken opwarmen in je oven of broodrooster en ze besmeren met boter: een heerlijke start van de dag als je houdt van de licht zoute smaak die de smeltende boter aan het zoete brood geeft.

Ingrediënten

Bananenbrood:
Eieren
3
Suiker (ca. 2 dl)
170 g
Vanillesuiker
2 tl
Algemeen bloem (ca. 2 dl)
125 g
Bakpoeder
1 tl
Boter – gesmolten en gekoeld
100 g
Geprakte bananen (ca. 1½ dl)
2
Chocoladelaag:
Gesmolten pure chocolade (ongeveer 55% cacao)
100 g
Grof gehakte walnoten
50 g

Traditioneel zacht bananenbrood

Hoewel het klassieke bananenbrood een Amerikaanse uitvinding is, hebben veel landen over de hele wereld hun eigen versie. Het beste bananenbroodrecept levert een goudbruine cake op die onovertroffen smeuïg is. De cake moet zacht en smeuïg zijn als je erin bijt en een glimlach op je gezicht toveren met zijn zoete en fruitige smaak. Iedereen die houdt van zoet zal deze lekkernij met bananensmaak weten te waarderen. Het is niet voor niets dat veel mensen bananenbrood als troosteten zien en dat het overal in de wereld wordt gegeten.

Als je door deze zoete cake alleen maar meer zin in banaan hebt gekregen, bekijk dan ook eens onze recepten voor bananenmuffins, bananenpannenkoeken en bananensmoothies.

Stevige chocoladesmaak en krokante walnoot

Een bananenbrood met chocolade en walnoten is nog lekkerder dan een klassiek, gewoon bananenbrood. Banaan en chocolade zijn een prachtige combinatie, omdat de zoetheid van de banaan en de rijkdom en lichte bitterheid van de pure chocolade elkaar prachtig aanvullen. De gehakte walnoten zorgen voor een heerlijke knapperigheid en andere textuur, een prachtige aanvulling op deze verder vrij zachte cake.

De perfecte cake voor alle leeftijden

Met klassieke smaken zoals banaan, chocolade en walnoot is dit recept voor smeuïg bananenbrood perfect voor iedereen, van jong tot oud. Omdat het recept gemakkelijk te volgen is, is het ook vrij eenvoudig om jongere familieleden te betrekken bij het maken van deze cake. Begin langzaam door ze te laten helpen de bananen te prakken of de droge ingrediënten af te meten en geef ze meer taken naarmate ze meer ervaring in de keuken hebben. Door kinderen er op deze manier bij te betrekken, leren ze veel waardevolle dingen. Bovendien is het ook een leuke manier om als gezin samen door te brengen – vooral met eenvoudige en gemakkelijke recepten zoals dit. Dus als je je kinderen meer in de keuken wilt laten helpen, is dit recept voor bananenbrood een goed begin.

Experimenteer met toppings voor bananenbrood

Je kunt bananenbrood met allerlei soorten toppings eten. Je kunt de natuurlijke zoetheid van de cake versterken door je in chocolade gehulde bananenbrood te serveren met zelfgemaakt ijs, voor een heerlijk decadent dessert. Als je het zoete gerecht liever wat frisser maakt, vervang de gesmolten chocolade dan eens door zure room met sinaasappelsmaak, die je maakt met versgeperst sinaasappelsap en sinaasappelschil. Gebruik een beetje van de sinaasappelschil om de ijskoude zure room te garneren en een mooi kleuraccent en nóg meer frisse citrus toe te voegen.

Zonder de chocoladelaag is het warme brood ook lekker met een laagje boter met specerijen. Experimenteer zelf door aan de boter verwarmende specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, piment en kruidnagel toe te voegen. De combinatie van de verwarmende specerijen en de volle botersmaak vullen het zoete bananenbrood heel goed aan en voegen complexiteit toe aan het gerecht.