Kefir is een gefermenteerde melkdrank die bekend staat om zijn subtiele bruis door de belletjes die tijdens het fermentatieproces gevormd worden. Door zijn smaak en romige textuur kan het voor een breed scala aan gerechten worden gebruikt. Het wordt meestal gebruikt om alles op te frissen, van smoothies en shakes tot saladedressings, sauzen en marinades. De lichte bruis geeft er een heerlijke draai aan, waardoor het nog lekkerder is als drank op zichzelf.
Hoe maak je kefir?
Kefir wordt gemaakt door melk te fermenteren met culturen die een mix van melkzuurbacteriën en gist bevatten, wat kenmerkend is voor kefir. Deze fermentatie geeft de kefir zijn frisse en kenmerkende smaak. Tijdens het proces blijft de melk warm tot de gewenste consistentie en smaak zijn bereikt. Daarna wordt de kefir gekoeld en klaargemaakt om te worden verpakt. Een onderscheidende eigenschap van kefir is de productie van kooldioxide door de levende culturen, wat resulteert in een lichte bruis wanneer de verpakking wordt geopend. Deze kooldioxide zorgt ook voor een licht sprankelend of tintelend gevoel in de mond als je het drinkt.
Wat is waterkefir?
Waterkefir is een alternatief voor traditionele kefir. In plaats van melk wordt een mengsel van water en suiker gebruikt als vloeibare basis. Waterkefirkorrels zijn anders dan de korrels die voor de melkversie worden gebruikt, maar ze werken op dezelfde manier. Als je zelfgemaakte waterkefir wilt maken, los je suiker op in water en voeg je desgewenst smaken toe zoals gedroogd fruit, citrusvruchten of kruiden, en laat je het 24-48 uur fermenteren. Zeef en bewaar in de koelkast. Dit type graan kun je ook bewaren als je later meer wilt maken.
Wat is het verschil tussen kefir en yoghurt?
Het belangrijkste verschil tussen kefir en yoghurt is het fermentatieproces dat resulteert in verschillen in smaak en textuur. Kefir heeft een bruisende textuur door het koolzuur dat tijdens de fermentatie wordt gevormd. Dit proces is ook de reden dat het een dieper smaakprofiel heeft. Kefir heeft ook de neiging om dunner te zijn, terwijl yoghurt bekend staat om zijn gladde en romige consistentie.
Het is ook mogelijk om kefir te maken met een dikkere consistentie die meer lijkt op yoghurt. Deze variant heet labneh. Door de kefir te zeven wordt een deel van de wei verwijderd, waardoor de consistentie dikker wordt. Het combineert de smaak met de textuur van yoghurt. Als je meer wilt weten, bekijk dan ons artikel Wat is labneh?
Als je meer wilt lezen over mogelijke yoghurtachtige opties, kijk dan eens naar ons artikel Wat is skyr?
Kun je kefir invriezen?
Ja, je kunt kefir invriezen. Houd er wel rekening mee dat de textuur en consistentie iets kunnen veranderen, omdat het invriezen ervoor kan zorgen dat het gaat schiften als je het ontdooit. Bewaar het in een luchtdichte verpakking in de vriezer. Laat het langzaam ontdooien in de koelkast gedurende een nacht.
Hoelang blijft kefir goed?
Kefir is ongeveer een dag of twee houdbaar als het vers gefermenteerd is. Als je het in de koelkast bewaart, is het 1-2 weken houdbaar. Invriezen maakt het 1-3 maanden houdbaar.
Wanneer kefir drinken?
Kefir een geweldige en makkelijke ontbijtoptie. Het doet echter ook wonderen als een eenvoudige kant-en-klare snack op elk moment van de dag.
Kun je koken met kefir?
Ja, je kunt koken met kefir. Gebruik het als basis voor romige sauzen en dressings of als vervanging voor ingrediënten als zure room of mayonaise. Het voegt een lekkere smaak toe terwijl de romige consistentie behouden blijft.
Het is een zeer veelzijdig ingrediënt voor maaltijden en gerechten op elk moment van de dag. Als het tijd is voor snacks, probeer het dan te mengen met fruit en groenten om verse smoothies en shakes te maken. Voor het avondeten of de lunch is een dressing, marinade of saus op basis van kefir gemakkelijk te maken. Hoofdgerechten zoals soepen en stoofschotels worden nog lekkerder met een scheutje kefir, terwijl gebak en desserts echt opbloeien met een vleugje frisheid.
Hoe je kefir op smaak brengt
Bessen en vers fruit zoals gesneden perziken, mango's of bananen passen goed bij kefir, terwijl honing of ahornsiroop de drank ook een lekkere zoete smaak geven. Sommigen mengen het graag met vanille-extract of kruiden zoals kaneel of kardemom, terwijl cacaopoeder ook een populaire optie is voor degenen die een chocoladeachtige draai willen. Wat je ook kiest, het eindresultaat zal heerlijk zijn.
Je kunt de smaak of het ingrediënt van je voorkeur het beste vlak voordat je ervan gaat genieten toevoegen, zodat de versheid behouden blijft. Het smaakproces is als een speeltuin waar je dingen kunt uitproberen, dus begin te experimenteren en ontdek wat je het lekkerst vindt.
Bevat kefir veel eiwitten?
Kefir bevat 3,4 gram eiwit per 100 gram, wat overeenkomt met een energiebijdrage van 5,78%, dus het wordt niet beschouwd als een eiwitrijk product, aangezien dit een energiebijdrage van 20% vereist. Ter vergelijking: skyr bevat 11 gram eiwit per 100 gram en 1,5 % yoghurt bevat 4,1 gram.
Wil je weten wat het verschil is tussen skyr en kefir? Lees ons artikel skyr vs kefir.