Cupcakes

Cupcakes

45 min.
Trakteer jezelf op rijke en luchtige cupcakes met daarop koffie-botercrème, karamelsaus en knapperige noten. Bijzonder lekker en indrukwekkend stijlvol.
https://www.arla.nl/recepten/cupcakes/

Bereidingswijze

Cupcakes
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Smelt de boter in een pan. Haal van het vuur en voeg de melk toe.
  • Meng de bloem, de basterdsuiker, de vanillesuiker en het bakpoeder in een kom. Klop het botermengsel en de eieren erdoor.
  • Verdeel het beslag over 12 muffinvormpjes.
  • Bak ongeveer 15 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen.
Koffie-botercrème
  • Klop de boter met een elektrische mixer luchtig. Zeef er beetje bij beetje de poedersuiker door. Voeg de koude espresso toe en klop tot het beslag luchtig is.
  • Spuit of smeer de botercrème op de cupcakes. Bestrooi met noten en besprenkel met karamelsiroop.
Eet smakelijk!

Cupcakes

Hoe lang moeten cupcakes afkoelen voordat je ze uit de vorm kunt halen?
Een goede vuistregel is dat je ze ongeveer 10 minuten laat afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Leg ze vervolgens op een koelrooster en zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je het glazuur toevoegt.
Welk ingrediënt laat cupcakes rijzen?
In de meeste recepten wordt bakpoeder gebruikt dat koolstofdioxide afgeeft als het beslag bakt. De bubbels die hierdoor ontstaan creëren kleine luchtzakjes tijdens het bakproces waardoor de cupcakes rijzen.
Is het beter om cupcakes een avond van tevoren te glazuren?
Als je weet dat je de volgende dag weinig tijd hebt, kun je het glazuur de avond tevoren aanbrengen. Zorg ervoor dat de cupcakes helemaal zijn afgekoeld en dat je je geglazuurde creaties op een koele, droge plaats bewaart om te voorkomen dat het glazuur smelt of eraf glijdt.

Ingrediënten

Cupcakes
Boter
125 g
Melk
125 ml
Algemeen bloem
240 g
Bruine suiker
180 g
Vanillesuiker
2 tl
Bakpoeder
1 tl
Eieren
2
Glazuur
Boter, kamertemperatuur
250 g
Poedersuiker
325 g
Koude espresso
100 ml
Koffie-botercrème
Gehakte noten ( bv. pecan of hazelnoten )
60 g
Karamelsaus

Een decadent rijk en luchtig toetje

Een cupcake heeft iets intens bevredigends. Misschien omdat hij is gemaakt voor één persoon en je hem niet hoeft te delen. Misschien vanwege de perfecte balans tussen sponsachtige, luchtige cake en de pure verwennerij van het zachte glazuur. Hoe dan ook, dit recept is even gemakkelijk als veelzijdig, wat betekent dat je er in een handomdraai een stel van maakt voor een feestje.

Zelfgemaakte cupcakes voor elke gelegenheid

Een goed cupcakerecept is voor altijd: het is gemakkelijk te maken, veelzijdig genoeg om evenveel variaties te maken als er gelegenheden zijn en het wordt door jong en oud zeer gewaardeerd.

Het beste glazuur voor cupcakes

Botercrème is het meest gebruikte type glazuur en daar is een goede reden voor: de crème is gemakkelijk te maken, stevig genoeg om zoete pieken te maken en sluit de cake perfect zodat die luchtig en fris blijft. Dit hoeft je creativiteit echter niet in de weg te staan: marshmallow, meringue en op mousse geïnspireerde toppings zijn mooie voorbeelden voor iets anders dan anders.

Het geheim achter gemakkelijke cupcakes

Volg bij het bakken het recept tot op de letter en controleer of je je precies aan elke hoeveelheid, temperatuur en instructie houdt. Het gebruik van een kom of kan met schenktuit is ook een goede tip om het beslag gemakkelijk en netjes in de muffinvorm te gieten. Gebruik ten slotte de terugveertest als een onfeilbare manier om te weten wanneer je baksels gaar zijn: druk met je ringvinger zachtjes op een cupcake. Als die helemaal terugveert, is hij perfect gaar. Geef de cupcakes wat meer tijd in de oven als er een deukje achterblijft.

Zo geef je je cupcakes de wauw-factor

Een snelle en gemakkelijke manier om je cupcake nog mooier te maken is het toevoegen van ingewikkelde glazuurpatronen. Zoek online een sjabloon, maak een plat glazuuroppervlak en strooien maar. Een ander idee is om een beetje eetbare glitter toe te voegen. Dat voegt niet alleen verfijning en elegantie toe aan elke cupcake, maar het heeft ook het voordeel dat het eventuele onvolkomenheden verbergt.