Philly cheesesteak

Philly cheesesteak

Een klassieke Philly cheesesteak is meer dan gewoon maar een broodje. Voor inwoners van Philadelphia is het een smakelijk stukje geschiedenis en een heerlijke uiting van burgertrots, warm geserveerd in een verse 'hoagie roll'.
https://www.arla.nl/recepten/philly-cheesesteak/

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in flinterdunne plakjes. Pel en hak de ui grof.
  • Verhit de boter in een grote koekenpan. Bak de ui goudbruin. Zet opzij.
  • Bak het vlees in porties in een hete pan met boter. Meng de ui met het vlees. Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe al het vlees in de pan en maak er een langwerpige vorm van. Voeg de kaas toe en laat smelten.
  • Snijd het broodje in de lengte doormidden. Smeer er de mayonaise op en vul met het vlees.
  • Klaar!
Eet smakelijk!
Tip

Een goede vervanger voor entrecote is flat iron steak (sukade), die ook een geweldige smaak heeft.

Philly cheesesteak

Welke kaas moet je gebruiken in een Philly cheesesteak?
Oorspronkelijk werd altijd milde, romige provolone gekozen. Tegenwoordig worden zowel Amerikaanse kazen als een kaassausproduct genaamd Cheez Whiz gebruikt. Als je geen van beide bij de hand hebt, is een mengsel van geraspte koemelkmozzarella en cheddar een goede match voor de romigheid, de scherpe smaak, de smeltwijze en het mondgevoel van deze kazen.
Hoe serveer je een broodje Philly cheesesteak?
Net als andere rundvleesbroodjes wordt de Philly cheesesteak vaak geserveerd met friet, uienringen of zelfs een kleine portie aardappel- of pastasalade.

Ingrediënten

Entrecote, half ontdooid
200 g
Gele ui
1
Boter
2 el
Zout en zwarte peper
Geraspte mozzarella
75 g
Cheddar kaas, geraspt
75 g
Mayonaise
100 ml

De Philly cheesesteak – een Amerikaanse klassieker

De Italiaans-Amerikaanse broers Pat en Harry Olivieri worden algemeen beschouwd als de uitvinders van de Philly cheesesteak (1930). Tegenwoordig zijn er oneindig veel variaties, maar bepaalde ingrediënten komen altijd terug: een lang, knapperig Italiaans broodje gevuld met dun gesneden, vers gebakken rundvlees (meestal ribeye) en gesmolten kaas.

Het geheim achter een perfecte Philly cheesesteak

In de ultieme cheesesteak zijn de smaken en texturen van het vlees, de kaas en het brood perfect in evenwicht, en worden ze heerlijk verbonden door het cruciale element dat meestal de 'sappigheidsfactor' wordt genoemd. De beste manier om die te vinden? Experimenteren, natuurlijk!

De beste toppings voor een Philly cheesesteak?

Toppings zijn niet noodzakelijk voor authenticiteit, maar als je een extra smaakdimensie aan je broodje wilt toevoegen (en je de 'sappigheidsfactor' ervan wilt verhogen), probeer dan gebakken uien, gegrilde paprika's of hete pepers, augurken of misschien zelfs een romige mierikswortelsaus.

Pro-tips voor het dun snijden van biefstuk

Biefstuk (en ander vlees) is het makkelijkst dun te snijden als het gedeeltelijk bevroren is. Begin met het verwijderen van zichtbaar vet van de buitenkant van het vlees. Snijd vervolgens de biefstukken in de lengte doormidden en leg ze op een bakplaat. Vries ze ongeveer 10 minuten in (of langer, afhankelijk van de dikte van het vlees) tot ze stevig zijn. Snijd de stukken zo dun mogelijk met een zeer scherp mes. Denk eraan: ontdooi het vlees voordat je het bakt en laat het 30 minuten op kamertemperatuur staan. Bak het in porties om te voorkomen dat het in zijn eigen sappen kookt. Als je echt twijfelt aan je vaardigheden met een mes, vraag je slager dan om het vlees voor je te snijden.