Warme kruisbroodjes

Warme kruisbroodjes

Warme kruisbroodje hebben een heerlijke geur, zachte textuur en karakteristieke vormgeving en worden traditioneel gegeten tijdens de paasvakantie. Ze zijn echter zo populair dat ze het hele jaar door worden gemaakt, en meestal zijn ze in een wip op.
https://www.arla.nl/recepten/warme-kruisbroodjes/

Bereidingswijze

  • Meng alle droge ingrediënten in een deegkom.
  • Smelt de boter en voeg de melk toe. Laat afkoelen tot ongeveer 37 °C.
  • Giet het melkmengsel en het ei bij de droge ingrediënten en kneed gedurende ongeveer vijf minuten tot een glad deeg. Dek het deeg af en laat het ongeveer 30 minuten rijzen.
  • Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak. Verdeel de rozijnen en cranberry’s over het uitgerolde deeg.
  • Rol tot een lange strook, snijd in 15 stukken en maak er ronde broodjes van.
  • Leg de broodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze nog 40 minuten rijzen.
  • Zet de oven op 200 °C.
  • Meng de bloem en het water voor de topping.
  • Verdeel de topping over de broodjes en bak ze ongeveer 20 minuten in het midden van de oven.
  • Bestrijk de broodjes direct nadat ze uit de oven komen met een losgeklopt ei.
Eet smakelijk!

Warme kruisbroodjes

Wat is de beste manier om de kruisbroodjes op te warmen?
Als je ze vers uit de oven eet, krijg je de ultieme zachte, kruidige ervaring. Als je er een paar voor later hebt kunnen bewaren, kun je ze een paar minuten terug in de oven doen, of ze doormidden snijden, elke helft besmeren met boter en onder de grill knapperig roosteren.
Waarom rijzen mijn hot cross buns niet?
Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Om te beginnen controleer je de houdbaarheidsdatum van de gist. Dicht bij of na deze datum is de gist minder actief. Te weinig kneden kan ook de boosdoener zijn. De vuistregel is om het deeg ongeveer vijf minuten te kneden. Ten slotte moet je ervoor zorgen dat de kamer warm genoeg is om de gist te laten groeien. Tussen 24 °C en 26 °C is ideaal.
Waarom is de structuur van mijn warme kruisbroodjes zo vast?
Dit kan te wijten zijn aan zowel te veel als te weinig kneden. Een goed uitgangspunt is niet minder dan vijf, maar ook niet langer dan tien minuten kneden.
Hoe houd je zelfgemaakte warme kruisbroodjes vers?
Als je ze in een luchtdichte doos bewaart, blijven ze tot drie dagen luchtig en zacht.

Ingrediënten

Algemeen bloem
540 g
Pakje droge gist
Zeezout
1 tl
Bruine suiker
90 g
Gemalen kaneelpoeder
1 tl
Gemalen gember
1 snufje
Boter
50 g
Melk
300 ml
Ei
1
Rozijnen
100 g
Gedroogde cranberry's
100 g
Topping:
Algemeen bloem
2 el
Water
2 el
Geklopt ei
1

Warme kruisbroodjes, eenEngelse paaslekkernij

Dit fruitige broodje dateert al uit de 12e eeuw en is met zijn subtiele zoete smaak en unieke kruidenmix net zo kenmerkend Engels als afternoon tea. Ooit werd het te bijzonder gevonden om elke dag te eten (koningin Elizabeth I ging zelfs zo ver om de verkoop ervan te beperken tot Goede Vrijdag, Kerstmis en begrafenissen), maar tegenwoordig eet de gemiddelde Brit elk paasweekend 4 tot 5 warme kruisbroodjes.

Waarom je eigen warme kruisbroodjes maken het extra werk waard is

Als het om gebakken producten gaat, is niets zo lekker als zelfgemaakte. Met warme kruisbroodjes is het niet anders. Ze zijn relatief makkelijk te bereiden, en het eerste voordeel van ze thuis te maken is de bedwelmende zoete en kruidige geur die elke kamer binnendringt. Daarna eet je ze zo uit de oven, gloeiend heet, heerlijk luchtig en besmeerd met boter: een niet te evenaren ervaring die je gewoon niet in de winkel kunt kopen.

Hoe bewaar je warme kruisbroodjes?

Wacht tot ze volledig afgekoeld zijn voordat je ze in een luchtdichte doos doet. Daarna kun je ze maximaal drie dagen bewaren op een koele, droge plek. Als je er veel hebt gemaakt, kun je ze ook een maand in de vriezer bewaren. Om ze te ontdooien, leg je ze gewoon een uurtje op een rooster op kamertemperatuur.