Bechamelsaus

Bechamelsaus

15 min.
Bechamelsaus is een klassieker die vaak wordt gebruikt als basis voor ingewikkeldere sauzen of gerechten. Hij wordt ook vaak gebruikt naast kaas in lasagne, bij kabeljauw of in verschillende stoofschotels.
https://www.arla.nl/recepten/bechamelsaus/

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een pan. Klop de bloem erdoor.
  • Voeg geleidelijk de melk toe.
  • Verwarm tot het geheel heel heet is en laat al kloppend 3-5 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
Eet smakelijk!
Tip

Geraspte nootmuskaat is een heerlijke smaakmaker voor bechamelsaus. Voeg eerst gewoon een snufje toe en proef het verschil!

Bechamelsaus

Kun je bechamelsaus te gaar maken?
Te veel verhitten is een groter probleem dan te lang koken, dus doe rustig aan. Voeg de ingrediënten geleidelijk toe en weersta de verleiding om het vuur hoog te zetten en daarna het risico te lopen dat de saus gaat schiften.
Moet de melk warm zijn voor bechamel?
Er zijn verschillende denkrichtingen over de optimale temperatuur voor de melk die je toevoegt aan bechamel. Door de melk een tot twee minuten op te warmen voordat je hem geleidelijk toevoegt aan de pan, wordt het kookproces versneld, maar je kunt ook prima koude melk gebruiken. Experimenteer en kijk welke temperatuur voor jou het beste werkt.
Moet bechamel koken?
Breng je bechamel (of de melk zelf) niet aan de kook, want daardoor mengen de ingrediënten minder goed en kan de saus zelfs gaan schiften.
Is bechamelsaus moeilijk te maken?
Het basisrecept voor bechamelsaus is eenvoudig, maar je hebt wel geduld nodig. Als je de melk te snel toevoegt of de saus te kort verwarmt, krijg je een saus die lang niet zo mooi zijdezacht is als zou moeten. De saus is klaar als hij aan de achterkant van een lepel blijft kleven en er met een vinger kan worden afgeveegd.

Ingrediënten

Algemeen bloem
2½ el
Boter
2 el
Volle melk
500 ml
Zout
½ tl
Peper naar smaak

Een mooie basis voor een zijdezachte saus

Bechamel heeft misschien een Franse naam, maar een vergelijkbare witte saus bestond al honderden jaren in Italië voordat hij ergens in de 17e eeuw Frankrijk bereikte. Toen hij in de 19e eeuw werd opgenomen in het invloedrijke kookboek L'Art de la Cuisine Française , werd bechamelsaus een vaste waarde in de Franse keuken.

Wanneer gebruik je de saus op zichzelf?

Hoewel bechamel vaak als basis wordt gebruikt, schittert hij ook op zichzelf in verschillende contexten. De saus is een belangrijk onderdeel van een croque monsieur, brengt een stevige macaroni met kaas samen en is essentieel als je lasagne maakt.

Hoe voorkom je klontjes?

Experimenteren met de verhouding tussen boter en bloem is vragen om een klonterige saus, dus let goed op de hoeveelheden in het recept. Klop de melk er geleidelijk bij in plaats van alles in één keer. Als het toch mislukt, probeer dan wat ijskoud water toe te voegen tijdens het verhittingsproces van de saus.