Bladerdeeg

Bladerdeeg

1 u
Zelf bladerdeeg maken is makkelijker dan je denkt. Vergeet alleen niet dat de boter gekoeld moet worden voor een succesvol resultaat.
https://www.arla.nl/recepten/bladerdeeg/

Bereidingswijze

  • Alle ingrediënten moeten koud zijn.
  • Meng de bloem, het water en de helft van de boter tot een deeg. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een vierkant van ongeveer 35x35 cm.
  • Rasp of snijd de rest van de boter in plakjes en leg die op de helft van het deeg. Vouw de andere helft van het deeg over de boter.
  • Rol of druk het deeg tot een vierkant van ca. 40x20 cm. Zorg ervoor dat er geen boter ontsnapt.
  • Vouw het deeg in drie delen in de ene richting en twee delen in de andere richting. Laat ongeveer 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Herhaal het rollen en vouwen nog twee of drie keer.
  • Rol het deeg uit tot een dun vel van ca. 30x60 cm.
  • Het deeg kan in stukken gesneden en ingevroren worden: leg de vellen op kleine dienbladen en vries ze ongeveer 30 minuten in. Stapel ze vervolgens met boterpapier of huishoudfolie tussen elke laag en bewaar ze in een goed afgesloten plastic zak of doos.
Eet smakelijk!

Bladerdeeg

Moet boter koud zijn wanneer je bladerdeeg maakt?
Koude boter is het geheim van die typische bladerige structuur: het voorkomt dat de boter tijdens het bakken in het deeg sijpelt. In plaats daarvan creëert het kleine luchtzakjes die voor de bladerige lagen zorgen.
Hoe zorg ik ervoor dat bladerdeeg niet klef wordt?
Bak het deeg eerst gedurende ca. 8-10 minuten blind op 220 °C en bak het daarna onbedekt tot het goudbruin is (ca. 5-10 minuten). Laat als laatste stap de bodem afkoelen voordat je de vulling toevoegt. Zo is de taart aan de onderkant net zo knapperig als aan de bovenkant.
Hoe maak je gebakken bladerdeeg knapperig?
Het geheim van knapperig gebak is ervoor zorgen dat je oven op de juiste temperatuur is voorverwarmd. Als je zoete gebakjes maakt, strooi er dan voor het bakken een dun laagje kristalsuiker op voor een extra knapperig effect.
Hoe laat je bladerdeeg hoger rijzen?
De sleutels tot succes zijn het rollen, het vouwen en de koude ingrediënten. Hoe meer lagen je maakt tijdens het rollen en vouwen, hoe hoger het bladerdeeg zal rijzen. Zorg er ook voor dat de boter zo koud mogelijk is, en houd het deeg koel terwijl je de boter erin verwerkt. Zo ontstaan de luchtzakjes die je nodig hebt om de lagen tijdens het bakken op te blazen.

Ingrediënten

Algemeen bloem
240 g
Boter
250 g
Water
100 ml

Bladerige, gelaagde, boterige perfectie

Sommige dingen in het leven smaken gewoon beter als ze uit je eigen keuken komen en bladerdeeg is een van die recepten die je zelf eens moet proberen. Het is zeker de moeite waard, want je wordt beloond met een extra bladerig, boterig deeg dat bij bijna elke vulling past.

Het meest boterige recept voor een taartbodem

Bij taart is de bodem net zo belangrijk als de vulling, en met dit recept kan het echt niet misgaan. Het resultaat is een heerlijk bladerige, intens boterige bodem die elke vulling perfect aanvult. Kortom, je nieuwste geheime ingrediënt voor de beste taarten ooit.

Tips voor heerlijk bladerdeeg

Onze vijf belangrijkste tips zijn: overhaast nooit het rol- en vouwproces, gebruik altijd koude boter, zorg ervoor dat je deeg tijdens het hele bereidingsproces koud blijft, raak het deeg zo weinig mogelijk aan en verwarm je oven voor op de juiste temperatuur voor je gaat bakken.

Verschillende vullingen

Zoet of hartig, taarten of pasteitjes, als bodem of bovenlaag, met zijn bladerige structuur is dit deeg erg veelzijdig. Leuke en snelle ideetjes voor hartige hapjes kunnen variëren van ham-kaasrolletjes en hapklare worstenbroodjes tot vegetarische opties zoals gebakken driehoekjes met brie of met spinazie en feta. Als dessert kun je bijvoorbeeld bladerdeegvierkantjes bakken, waarbij je een opening in het midden snijdt en vult met alles van jam tot slagroom en verse bessen.

Bewaren en invriezen

Het mooie van dit recept is dat het deeg heel goed houdbaar is in de vriezer, wat betekent dat je inspanningen maandenlang vruchten zullen afwerpen. Snijd het uitgerolde deeg in vellen (gebruik je scherpste mes zodat die mooie lagen behouden blijven), vries ze afzonderlijk 30 minuten in en stapel ze dan op met tussen elk vel een laag bakpapier of huishoudfolie. Stop ze in een goed afgesloten plastic zak en vries ze maximaal zes maanden in.