Pasta met pesto

Pasta met pesto

15 min.
Deze milde en smaakvolle pasta pesto met gebakken champignons is een eenvoudig te bereiden vegetarisch gerecht dat perfect is voor een etentje met vrienden of als doordeweekse maaltijd. Wij gebruiken oesterzwammen, maar je kunt natuurlijk je favoriete soort paddenstoel kiezen en het gerecht een persoonlijke toets geven.
https://www.arla.nl/recepten/pasta-met-pesto/

Bereidingswijze

  • Begin met de pesto. Rooster de pijnboompitten in een droge, hete koekenpan. Haal uit de pan en zet opzij. Pel en hak de knoflook fijn en bak deze kort in de pan in een deel van de olie.
  • Mix de knoflook, noten, kaas, basilicum en de rest van de olie tot een pesto. Voeg meer olie toe als je een meer vloeibare pesto wilt. Breng op smaak met zwarte peper.
  • Snijd de champignons in dunne schijfjes. Bak 5-10 minuten op hoog vuur tot de champignons gekleurd zijn en het vocht is ingekookt.
  • Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Bewaar wat van het kookvocht.
  • Terwijl de pasta kookt, hak je de knoflook fijn. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en hak hem fijn. Doe de knoflook, chili en boter en koolzaadolie in de koekenpan.
  • Zet het vuur lager en bak al roerend ongeveer vijf minuten tot de champignons zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout.
  • Giet de room en het kookvocht in de pan en meng met de pasta. Laat alles opwarmen. Verdeel over borden en besprenkel met pesto. Serveer met rucola.
Eet smakelijk!

Pasta met pesto

Welke champignons passen het beste bij pasta?
De meeste soorten champignons uit de supermarkt passen goed bij pasta. Portobello en cremini zijn eigenlijk dezelfde soort champignons in verschillende stadia van ontwikkeling. Beide zijn makkelijk te vinden en gaan geweldig samen met pasta. Cantharellen en eekhoorntjesbrood zijn echte delicatessen en ook zeer geschikt voor pasta. De sleutel tot een geweldige smaak is de champignons te bakken in een droge pan tot ze al hun water afgeven. Blijf bakken tot het water verdampt is, voeg dan boter of olie en kruiden toe en bak ze goudbruin. Om een vleugje luxe aan de pasta toe te voegen, kun je voor het serveren een beetje truffelolie toevoegen.
Moet je pesto opwarmen voor je hem aan pasta toevoegt?
Traditioneel wordt vers gemaakte pesto toegevoegd aan gekookte, uitgelekte pasta, waarna beide gemengd worden. Pesto hoef je alleen op te warmen voor je hem serveert wanneer de saus rechtstreeks uit de diepvries komt. Laat de pesto in dat geval zachtjes ontdooien op laag vuur in een pan of in de magnetron. De saus mag niet koken, want dan verandert de textuur en de smaak ervan. Mogelijk moet je tijdens het opwarmen een beetje water toevoegen.

Ingrediënten

Pasta met champignons
Pasta (bijv. tagliatelle)
300 g
Champignons (bijv. oesterzwammen)
400 g
Knoflookteentje
1
Chilipeper
1
Boter en koolzaadolie
1 el
Zout en zwarte peper
Volvette room
200 ml
Rucola
65 g
Pesto
Pijnboompitten
25 g
Knoflookteentje
1
Olijfolie
1 dl
Belegen kaas, geraspt
50 g
Verse basilicum
1 potja
Zwarte peper

De oorsprong van pesto

Pesto is een dikke, grof gemixte saus die traditioneel geserveerd wordt met pasta. De saus is afkomstig uit de stad Genua in de Noord-Italiaanse regio Ligurië, waar hij traditioneel wordt gemaakt met basilicum, pijnboompitten en parmezaan. Deze groene pesto is de beroemde pesto alla Genovese. In de loop der jaren heeft deze lekkernij een aantal pestosauzen geïnspireerd, gemaakt met de meest uiteenlopende ingrediënten. De standaardpesto is echter nog steeds de Genovese.

De beste soort pasta voor pesto

In Italië, de bakermat van pesto, wordt pesto traditioneel geserveerd met vers gemaakte trofie of spaghetti. Dit zijn dunne, delicate pastavormen die de pesto opnemen en de smaak ervan nagenoeg ongewijzigd overbrengen. Gedroogde pasta van hoge kwaliteit is makkelijk te herkennen aan de bleke kleur en het ruwe oppervlak van de bronzen matrijs waarmee de pasta is gemaakt. Dankzij dit ruwe oppervlak kleeft de pesto beter aan de pasta. Uiteraard kun je pesto met om het even welke pastavorm serveren, zoals tagliatelle, penne of zelfs aardappelgnocchi.

Pasta pesto bewaren

Als je de pesto en pasta al hebt gemengd, kun je de pasta maximaal vijf dagen in een luchtdichte doos in de koelkast bewaren. Als je wat pesto over hebt, kun je dit tot vijf dagen apart in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat de doos of het bakje goed afgesloten is en dat de pesto voldoende olie bevat om te voorkomen dat de basilicum en andere ingrediënten uitdrogen. Pesto kan ook tot zes maanden worden ingevroren in een diepvriesbakje.