Champignonsaus

Champignonsaus

15 min.
Geniet van een romige saus vol smaak op basis van kastanjechampignons, cantharellen, room, groentebouillon en witte port. Deze champignonsaus is heerlijk bij veel van je favoriete gerechten en zorgt voor een lekker romige toets vol rijke smaken. Het recept is heel eenvoudig en de ingrediënten zijn na enkele minuten al klaar. Past perfect bij biefstuk, pasta of andere dinertoppers die behoefte hebben aan een romige saus met veel umami.

Bereidingswijze

  • Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukjes.
  • Smelt de boter in een pan, maar laat hem niet bruin worden.
  • Bak de paddenstoelen ca. 1 min. en doe ze in een pan (houd er eventueel wat apart als garnering).
  • Blus de pan met bouillon en giet in de pan. Doe de room erbij en breng het mengsel aan de kook.
  • Voeg al roerend het sausverdikkingsmiddel toe en kook de champignonsaus ca. 1 minuut op een laag vuur. Voeg de port toe en breng op smaak met peper en zout.
Eet smakelijk!
Tips

Wil je de paddenstoelen als garnering gebruiken? Bak ze dan niet te gaar. De paddenstoelen moeten stevig en vlezig zijn, maar niet slap. Houd je aan de tijd die in het recept staat vermeld.

Tips

Restjes blijven tot 5 dagen goed in de koelkast in een luchtdicht bakje. De saus weer opwarmen doe je in een steelpan op middelhoog vuur. Vergeet niet om regelmatig te roeren totdat je saus begint te sudderen. Een andere mogelijkheid is om de champignonsaus telkens ongeveer 20 seconden op te warmen in de magnetron totdat de gewenste temperatuur is bereikt.

Vragen over champignonsaus

Met ons recept voor romige champignonsaus bereid je de perfecte topping voor je favoriete hartige gerechten, met een heerlijke paddenstoelensmaak vol umami. Lees er hieronder alles over!

Wat is champignonsaus?
Champignonsaus is een witte, romige en hartige saus met paddenstoelen als hoofdingrediënt. De saus kan op verschillende manieren en met verschillende smaakcomponenten worden bereid, maar voor die heerlijk romige textuur en milde umamismaak heb je groentebouillon, volvette room, boter, kruiden, witte port en sausverdikkingsmiddel nodig.
Hoe maak je champignonsaus?
Om een eenvoudige champignonsaus te bereiden maak je de paddenstoelen eerst goed schoon en snijd je ze in stukjes. Bak ze ongeveer 1 minuut in gesmolten boter en doe ze vervolgens in een pan. Blus de pan vervolgens met bouillon en giet bij de paddenstoelen in de pan. Voeg room toe en breng aan de kook. Roer er het sausverdikkingsmiddel door en laat ongeveer 1 minuut koken op een laag vuurtje. Breng op smaak met port, peper en zout.
Hoe maak je de champignonsaus dikker?
De beste manier om een champignonsaus in te dikken is door maïzena met wat water toe te voegen. Meng in een kleine kom gelijke delen maïzena en water. Wanneer alles goed gemengd is, doe je het verdikkingsmiddel bij de saus terwijl die kookt en geleidelijk aan dikker wordt. Heb je geen maïzena? Dan kun je ook bloem gebruiken en op dezelfde manier mengen met water.
Kun je champignonsaus invriezen?
Ja, champignonsaus mag in de vriezer als je enkele regels in acht neemt om te vermijden dat de saus schift bij het ontdooien. Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur en doe ze vervolgens in een luchtdicht bakje of een diepvrieszak. Zorg ervoor dat het doosje of zakje goed afgesloten voordat je het in de vriezer stopt. De saus blijft enkele maanden goed als je hem correct bewaart.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 9,6 gram vezels
eiwit 16,2 gram eiwit
koolhydraten 22,6 gram koolhydraten
vet 211,5 gram vet

Ingrediënten

Paddestoelen bijvoorbeeld kastanjechampignons en cantharellen
300 g
Boter
25 g
Groentebouillon
100 ml
Volvette room
½ L
Sausverdikkingsmiddel bijvoorbeeld maïzena
2 el
Droge witte port
2 el
Grof zout
1 tl
Versgemalen peper

Makkelijke champignonsaus met room

Deze romige champignonsaus zit vol milde umamismaken en is klaar in slechts 15 minuten. Dit is dan ook een geweldig extraatje om elke maaltijd snel een extra boost te geven. Groentebouillon en volvette room zorgen beide voor een volle smaak en textuur. De groentebouillon heeft een vrij mild en neutraal smaakprofiel, waardoor het aardse aroma van de paddenstoelen goed tot uiting komt. Een flinke scheut droge witte port verhoogt de zuurheid en versterkt de smaak van de paddenstoelen. Een eenvoudig, maar verrukkelijk recept dat je beslist meer dan één keer zult bereiden! Ontdek ook andere heerlijke recepten, zoals klassieke paddenstoelenrisotto met verse peterselie en citroensschil, romige aspergesoep of bloemkoolcurry met kokosmelk en gember.

Gebruik je favoriete paddenstoelen

Paddenstoelen spelen hier de hoofdrol. Elke soort is geschikt voor dit recept, maar onze eenvoudige champignonsaus krijgt zijn unieke smaak door een combinatie van kanstanjechampignons en cantharellen. Cantharellen geven het recept een peperige, licht fruitige en bijna abrikoosachtige toets. Deze geeloranje lekkernijen worden zachter tijdens het bereiden en krijgen een zijdeachtige textuur die smelt in je mond. Kanstanjechampignons zijn milder en passen daarom perfect bij de cantharellen, waardoor je een heerlijke smaakervaring krijgt met flink wat diepgang.

Lekkere ideeën voor champignonsaus

Deze romige saus biedt heel wat mogelijkheden. Deze saus is de perfecte manier om elk gerecht naar een hoger niveau te tillen, bijvoorbeeld als topping bij een steak, smaakmaker in soepen, brooddip of saus bij je favoriete pasta. We geven je dan ook graag wat ideeën en inspiratie.

Lekker bij steak

Een romige champignonsaus is de perfecte topping voor een sappige steak. Paddenstoelen geven een vlezige smaak af wanneer ze worden bereid en passen daardoor perfect bij zowat alle rundvlees. Bestrooi de steak met peper en zout en bak het vlees in een hete gietijzeren koekenpan tot beide kanten goed dichtgeschroeid en naar wens gebakken zijn. Wanneer je steak klaar is, giet je er de romige champignonsaus over en serveer je het gerecht met gestoomde groenten. Een snelle en heerlijke maaltijd die in slechts enkele minuten voor je neus staat.

Of als pastasaus

Een heerlijke portie pasta overgoten met romige champignonsaus ... Zei daar iemand 'onweerstaanbaar'? Kies voor platte en brede pasta zoals fettuccine. De champignonsaus blijft dan namelijk lekker aan de pasta kleven. Kook je pasta beetgaar en voeg toe aan de saus. Roer alles goed om, totdat alle pasta bedekt is met champignonsaus. Garneer voor het serveren met verse peterselie en geraspte parmezaan om je pasta echt te laten schitteren.

Voeg je eigen touch toe

Geef ons eenvoudige recept voor champignonroomsaus een twist door andere paddenstoelen te gebruiken. Kies voor een mix of ga voor één specifieke soort. Portobello's zijn een geweldige toevoeging of een prima alternatief en hebben een heerlijk aardse en intense umamismaak. Voeg eventueel wat chilivlokken toe als je het graag wat pittiger hebt. Bovendien krijg je zo een mooi contrast met de rijke en romige smaken van de champignonsaus.

Witte port zorgt voor een lichtere smaak en kleur, maar als je het recept nog meer diepgang wilt geven, kun je de witte port vervangen door rode. Op die manier krijgt je saus een verrukkelijk rijke kleur en nasmaak.