Chocoladewafels

Chocoladewafels

45 min.
Deze chocoladewafels zijn perfect bij een kop sterke koffie of als luxe traktatie na het diner. Genieten maar!
https://www.arla.nl/recepten/chocoladewafels/

Bereidingswijze

  • Meng de bloem, poedersuiker, vanillesuiker en zout. Klop de room tot een licht schuim.
  • Meng het bloem-suikermengsel langzaam met de helft van het roomschuim totdat een glad beslag ontstaat. Voeg voorzichtig de rest van het roomschuim toe.
  • Verhit het wafelijzer tot het overal even warm is. Bestrijk het ijzer met wat boter voordat je de eerste wafels bakt.
  • Doe een beetje beslag (ongeveer 75 ml) in het ijzer en bak ongeveer 2 minuten op hoog vuur. Herhaal het proces tot je al het beslag hebt gebruikt.
  • Serveer de wafels terwijl ze nog warm zijn, met koude slagroom en chocolade.
  • Bestuif met poedersuiker en doe er wat muntblaadjes op voor de sier.
Eet smakelijk!

Chocoladewafels

Hoe zorg je dat je wafels vaster worden?
Door wat extra bloem of een kleine hoeveelheid maïzena aan het beslag toe te voegen worden je wafels dikker, en je kunt ook het beslag iets harder kloppen voor meer lucht. Pas echter wel op dat je de verhoudingen niet te veel verandert.
Moet je wafelbeslag laten rusten?
Als je de tijd en het geduld hebt, kan je het wafelbeslag 30 minuten laten rusten voordat je gaat bakken, waardoor de wafels luchtiger en minder vast worden.
Kun je voor wafels beter olie gebruiken of boter?
De keuze waarmee je het ijzer invet is volledig aan jou, maar deze heeft wel invloed op de smaak en textuur. Boter is de klassieker en geeft je wafels een heerlijke, nootachtige smaak. Aan de andere kant levert olie een meer knapperige wafel op, waardoor de binnenkant nog luchtiger en zachter lijkt als je erin bijt. Kokosolie is ook een goede optie en heeft als bijkomend voordeel dat het beslag een beetje extra smaak krijgt.
Moet wafelbeslag koud of warm zijn?
Wafelbeslag bevat ei en melk, dus het moet altijd koud zijn. Als je van plan bent om je beslag een dag van tevoren te maken, zorg er dan voor dat je het in de koelkast bewaart.
Waarom worden mijn wafels niet krokant?
Er zijn een paar veel voorkomende boosdoeners die ervoor zorgen dat je wafels niet knapperig worden. Een daarvan is dat het ijzer niet warm genoeg is voordat je gaat bakken. De andere is het te hard mixen van het beslag, waardoor de wafels te taai worden.

Ingrediënten

Wafels
Algemeen bloem
175 g
Cacaopoeder
3 el
Poedersuiker
3 el
Vanillesuiker
1 tl
Een snufje zout
Water
250 ml
Volvette room
250 ml
Boter, gesmolten
½ tl
Voor het serveren
Volvette room (om te kloppen)
250 ml
Pure chocolade 55%, geraspt
25 g
Poedersuiker
Verse munt

Creatieve manieren om van chocoladewafels te genieten

Hoewel er niets mis is met het serveren van de wafels op de klassieke manier, zijn er een aantal leuke alternatieve opties om ze te presenteren, voor een frisse twist aan deze lekkernij. Probeer de wafels in churro-achtige schijfjes te snijden en doop ze bijvoorbeeld in chocoladesaus met kaneel. Of stapel ze op, als je een echte zoete kick wilt, met een gesmolten marshmallowvulling ertussen om wafeltorens te maken.

De beste serveersuggesties en drankideeën

Er zijn eindeloos veel mogelijke toppings voor wafels, zoals notenpasta, fruit en Griekse yoghurt, tot zoetere varianten als vanille-ijs, karamelsiroop en de klassieke combinatie Nutella en aardbei of banaan. Hartige toppings zijn ook een optie - voel je vrij om te experimenteren.

Wat betreft drank kun je het beste niet iets nemen dat al te zoet is. Een sterke kop koffie brengt de chocoladesmaak op een aangename manier naar voren. Ook een glas koude melk is altijd goed, door deze klassieke combinatie voel je je weer als een kind!

Bewaar je chocoladewafels op deze manier

De beste wafels zijn verse wafels, maar je kunt ze een paar dagen bewaren voordat ze droog worden. Koel binnen een paar uur nadat de wafels zijn afgekoeld en bewaar in een luchtdichte bus of doos. We raden je aan om de wafels binnen drie dagen te eten.