Ciabatta

Ciabatta

1 u
Het Italiaanse ciabattabrood dankt zijn naam aan de vorm, die lijkt op een pantoffel. Het is geweldig lekker, helemaal natuurlijk en lekker met wat gehakte olijven of zongedroogde tomaten in het deeg. Bak je eigen Italiaanse broden en vul ze met je favoriete beleg.
https://www.arla.nl/recepten/ciabatta/

Bereidingswijze

  • Verkruimel de gist in een kom en giet het water erover. Roer tot de gist is opgelost. Voeg de olijfolie, het zout en het grootste deel van de bloem toe. Kneed het deeg krachtig tot het glad aanvoelt, ongeveer zeven minuten in een machine en 15 minuten met de hand.
  • Stort het deeg op een met bloem bestoven plank. Verdeel het deeg in twee delen en druk die plat in twee langwerpige vormen van ca. 10x30 cm. Dek af met een theedoek en laat ongeveer een uur rijzen.
  • Snijd elke vorm in vier delen, kruislings met een mes, zodat elk deel ongeveer 8 cm breed is. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif met een beetje bloem en dek af met een theedoek. Laat nog een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C. Bak in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten of tot het brood een beetje kleur heeft en licht aanvoelt. Laat de broden onafgedekt afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!

Ciabatta

Hoe krijg je grote gaten in ciabatta?
Dat is een vierledig geheim: kleverigheid, het juiste meel, fermentatie en zachte handen. De eerste truc is een nat, kleverig deeg dat wat zwaar is om mee te werken, maar niet zo slap dat het zich tijdens het rijzen verspreidt. Vervolgens: de juiste bloem. Broodmeel, indien beschikbaar, heeft een hoger eiwitgehalte dat gelijk staat aan meer gluten, de sleutel tot elastische, lichte en luchtige broden. Tijdens het langzame fermentatieproces vormen zich luchtbellen in het deeg die uiteindelijk tijdens het bakproces de kenmerkende gaten in de ciabatta worden. En tot slot, wees voorzichtig bij het kneden van het deeg. Het laatste wat je wilt doen is de luchtbellen die tijdens het fermentatieproces zijn gevormd eruit kneden.
Hoe maak ik ciabattabrood knapperig?
Een deel van de charme van dit brood is het contrast van een krokante korst en zacht brood. Het belangrijkste is dat het brood op de juiste temperatuur wordt gebakken, zodat het van binnen perfect gaar is en een mooie goudbruine en knapperige korst krijgt.
Hoeveel keer kun je ciabatta vouwen?
Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, zweren veel bakkers bij een vouwtechniek voor een nog luchtiger brood dat hoger rijst en meer gaten heeft. De meesten raden aan het deeg tot drie keer uit te rekken en te vouwen, met een rusttijd van 30 minuten ertussen.
Hoe weet je wanneer ciabattabrood klaar is?
Als je ciabatta een prachtige goudbruine korst heeft ontwikkeld en licht aanvoelt, is het brood klaar om uit de oven te worden gehaald.

Ingrediënten

Gist
25 g
Warm water (ca. 37°C)
500 ml
Olijfolie
2 el
Zout
2 tl
Patentmeel
720 g

Het gatigste brood

Een van de beroemdste broden van Italië, ciabatta, werd zo genoemd omdat het woord ciabatta pantoffel betekent en de vorm lijkt op deze comfortabele schoen voor binnenshuis. Het brood is geliefd vanwege zijn kenmerkende knapperige korst en zachte binnenste. Het is het lekkerst als je het vers uit de oven eet, als de geur van versgebakken brood nog in de lucht hangt.

Verschillende soorten ciabatta

Dit recept leent zich voor tal van variaties en experimenteren wordt absoluut aanbevolen. Onze top drie smaakcombinaties die in het deeg kunnen worden verwerkt zijn zwarte olijven (ongeveer 150 g grof gehakte en goed uitgelekte kalamata-olijven), een gedroogd kruidenmengsel van basilicum, oregano, peterselie en rozemarijn (ca. ¾ theelepel van elk) of geroosterde en gepureerde knoflook (wikkel een hele knoflookbol in aluminiumfolie, rooster hem ongeveer 30 minuten op 180°C en pureer hem).

Spannende vullingen

De Italiaanse keuken staat bekend om haar eenvoud en je ziet vaak ciabatta's die zijn besprenkeld met, of gedoopt in, olijfolie, balsamico-azijn of een combinatie van die twee. Een eenvoudige vulling van mozzarella of provolone en salami of prosciutto is ook een Italiaans geïnspireerde klassieker die ieders smaakpapillen zal bevredigen.

Hoe kun je het brood bewaren?

Als je je ciabatta goed bewaart, behoudt hij tot drie dagen lang zijn kenmerkende textuur. Wikkel het brood strak in folie of doe het in een luchtdichte plastic zak en bewaar het op kamertemperatuur.