Lactosevrije koekjes

Lactosevrije koekjes

Gekruide lactosevrije koekjes met een vulling van pistachenoten, hazelnoten en sinaasappels - of wat je maar lekker vindt. De vulling kan naar smaak en voorkeur worden gevarieerd.

Bereidingswijze

Het maken van het deeg
  • Meng in een kom de bloem, poedersuiker en de kruiden.
  • Snijd de boter in kleine stukjes en verkruimel het in het bloemmengsel tot het eruit ziet als nat zand. Kneed het deeg nog even door elkaar.
  • Voeg de hele noten en reepjes (ingelegde) sinaasappel toe. Kneed het deeg goed door elkaar en verdeel het in 2 porties.
  • Rol elke portie deeg tot een rol van 15-20 cm lang.
  • Meng de twee soorten sesamzaadjes op een plat bord en rol elke rol door de sesamzaadjes zodat het helemaal bedekt is.
  • Leg elke rol op een stuk folie en druk de zijkanten plat zodat de vorm van de koekjes vierkant wordt.
  • Wikkel de folie strak om de rollen en plaats ze in de vriezer voor minimaal 30 minuten. Of tot ze bevroren zijn.
  • Zet de (hetelucht)oven aan op 200 graden.
Het bakken van de koekjes
  • Snijd plakken van ongeveer 1/2 cm van het bevroren deeg. Leg de plakjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak de koekjes boven in de oven. Zorg dat je één bakplaat per keer in de oven zet. Bak de koekjes ongeveer 7 minuten op 200 graden tot ze lichtbruin zijn. Kijk regelmatig naar de koekjes, want de oventemperatuur kan schommelen.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rekje.
Eet smakelijk!
Tip

In het originele recept is gekonfijte sinaasappelschil gebruikt. Dit is verkrijgbaar bij speciaalzaken. Het is ook makkelijk zelf te maken. Dit is nog goedkoper en lekkerder. Heb je daar geen tijd voor? Gebruik dan gewone sinaasappelschil. Net zo lekker maar een stuk makkelijker.

Ingrediënten

Voor het deeg
Bloemen
250 g
Poedersuiker
125 g
Kardemom
2 tl
Gember
1½ tl
Kaneelpoeder
1 tl
Peper
½ tl
Kokosolie
250 g
Pistachenoten
75 g
Hazelnoten
25 g
Gekonfijte sinaasappelschillen
50 g
Ter decoratie
Sesamzaad
2 el
Zwarte sesamzaadjes
2 el