Moules frites

Moules frites

20 min.
Mosselen gekookt in wijn en room met knapperige frietjes klinkt luxe, maar ze zijn gemakkelijk te maken. Was de mosselen goed en gooi alle mossels weg die gebroken zijn of niet sluiten wanneer je erop tikt.
https://www.arla.nl/recepten/moules-frites/

Bereidingswijze

  • Maak de mosselen schoon en spoel ze af. Gooi de open en/of gebroken exemplaren weg.
  • Pel en hak de ui, wortel en knolselderij fijn. Bak de groenten in een grote pan in boter tot ze zacht zijn (maar niet bruin).
  • Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Voeg de mosselen toe en dek af met een deksel. Laat ongeveer vijf minuten sudderen.
  • Giet de room erbij, breng aan de kook en roer de peterselie er vlak voor het serveren door.
  • Gooi alle mosselen weg die niet zijn geopend. Serveer met verse en knapperige frietjes.
Eet smakelijk!

Vragen over moules frites

Hoe lang moeten mosselen gekookt worden?
Over het algemeen is een kooktijd van vijf tot zeven minuten voldoende. Dit is echter wel afhankelijk van de warmtebron, hoeveel vloeistof je gebruikt en het aantal mosselen dat je bereidt. Je kunt het beste de klok in de gaten houden, en je mosselen: zodra de schelpen open zijn gegaan, is je steringrediënt perfect gaar.
Zijn moules frites Frans of Belgisch?
Ondanks de Franse naam is moules frites een Belgische naam (waar Frans ook een van de officiële talen is). In feite is het het nationale gerecht van België en je vindt het, evenals vele variaties op het originele recept, op de menu's van de meeste restaurants.
Hoe weet je dat mosselen gaar zijn?
Als de schelpen opengaan, zijn je mosselen perfect gaar. Dit gebeurt meestal na de vijf tot zeven minuten, afhankelijk van hoeveel mosselen je bereidt. Zorg ervoor dat je ze allemaal controleert en gooi alle mosselen weg die niet zijn geopend (het eerste teken van een slechte mossel die een ernstig gezondheidsrisico kan vormen).
Zijn mosselen OK als ze enigszins open zijn?
Als je je in het zweet moet werken om een gekookte mossel te openen, dan kun je hem beter weggooien. De schelpen moeten gemakkelijk open te wrikken zijn na het koken en bij schelpdieren is het altijd het beste om op veilig te spelen: bij twijfel, gooi ze weg.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 22,8 gram vezels
eiwit 264,3 gram eiwit
koolhydraten 281,9 gram koolhydraten
vet 239,1 gram vet

Ingrediënten

Mosselen
Mosselen
2 kg
Gele ui
1
Wortel
1
Knolselderij
50 g
Boter
1 el
Droge witte wijn
200 ml
Gehakte peterselie
1 handenvol
Volvette room
300 ml
Serveren met
Franse frieten bij voorkeur zelfgemaakt
600 g

Waarom moules frites een geweldig gerecht is voor elke gelegenheid

Moules frites, oorspronkelijk een maaltijd voor arme mensen, is tegenwoordig het meest favoriete gerecht van België. Vanaf 1781 stonden mosselen vaak op eettafels als een goedkoop en overvloedig alternatief voor andere eiwitten, vooral tijdens vistekorten in de winter. Het duurde niet lang voordat de schelpdieren werden gecombineerd met frietjes en deze combinatie heeft de tand des tijds meer dan doorstaan. Tegenwoordig is het een gewild gerecht dat past bij elke gelegenheid, of het nu een ontspannen familiemaaltijd of een meer verfijnd diner is.

Creatieve en heerlijke toppings om toe te voegen aan moules frites

De populariteit van moules frites heeft voor verschillende variaties op het originele recept gezorgd. De meest traditionele is een eenvoudige combinatie van mossels met boter, terwijl luxere versies, zoals ons recept, room, witte wijn of beide aan het kookvocht toevoegen.

Als je toppings toevoegt, adviseren we om de lege helft van de schelp te verwijderen. Dit recept past goed bij de meeste smaken. Een van onze favorieten is een combinatie van paneermeel, knoflook, citroenschil en pecorino die over de gekookte mossel wordt geschept en in de oven heerlijk krokant wordt gebakken. Chorizo is ook een interessante combinatie die verrassend goed werkt, vooral wanneer je er peterselie en lente-ui aan toevoegt.

Hoe serveer je moules frites als perfecte maaltijd?

Traditioneel worden de moules (mosselen) apart van de frites (friet) geserveerd. Dit om te voorkomen dat de krokante frietjes zacht en soppig worden, wat snel gebeurt als je ze op hetzelfde bord legt als de sappige mosselen. Een bak mayonaise als dipsaus is ook heel gebruikelijk en je zult in heel België menig bord moules frites op deze manier geserveerd zien worden, of je nu in een luxe restaurant eet of bij iemand thuis.