Paella

Paella

1 u
Recept voor Spaanse paella: kleurrijk en heerlijk! Dit recept bevat saffraan, garnalen en arboriorijst. Kook de paella in een grote wok, te beginnen met de rijst en daarna de kip, zeevruchten en groenten. Bestrooi met peterselie en serveer de paella rechtstreeks uit de wok.
https://www.arla.nl/recepten/paella/

Bereidingswijze

  • Pel en snipper de ui en knoflook. Bak aan in boter in een grote pan of wok met dikke bodem. Roer de saffraan en de rijst erdoor.
  • Voeg het water en de bouillon toe. Doe een deksel op de pan en kook de rijst op een laag vuur gedurende ca. 20 minuten.
  • Roer de boter, het limoensap en de sambal oelek erdoor.
  • Houd een paar ongepelde garnalen apart voor de garnering en pel de rest. Maak de kip schoon en snijd hem in stukken. Ontdoe de paprika van hun kern. Snijd de paprika en tomaten in stukjes. Laat de mosselen uitlekken.
  • Doe de gekruide boter bij de rijst. Roer en voeg zo nodig meer water toe. Voeg de kip, zeevruchten en groenten toe.
  • Doe het deksel op de pan tot alle ingrediënten door en door verhit zijn. Bestrooi met peterselie en serveer de paella rechtstreeks uit de wok.
Eet smakelijk!

Paella

Wat is het geheim van een goede paella?
De pan, de rijst en de bouillon. Een traditionele pan is dun, breed en ondiep om die kenmerkende korst te creëren waar het gerecht bekend om staat. Omdat rijst de ster van de show is, kies je de beste kwaliteit die je kunt vinden. Kortkorrelige soorten werken het best, zoals Bomba- (de meest traditionele), Arborio- (het gemakkelijkst te vinden) of Calrose-rijst. De korrels absorberen alle smaken, waardoor je bouillon het laatste geheime ingrediënt wordt. Een zelfgemaakte bouillon is een echte aanrader en tovert je paella om tot een onvergetelijke maaltijd.
Kook je paella op hoog of laag vuur?
Op een middelmatig laag vuur kun je het kookproces controleren en voorkomen dat de rijst aanbrandt. Je kunt ook volledig traditioneel te werk gaan en je gerecht op een open houtvuur bereiden. Dat zorgt niet alleen voor een gelijkmatige warmtebron voor de perfecte kooktemperatuur, maar geeft ook een authentiek Spaanse flair en smaak aan je creatie.
Hoe voorkom ik dat mijn paella aanbakt?
Je wilt juist dat hij een beetje aanbakt, om de begeerde socarrat te creëren: de korst van gekarameliseerde rijst die een bijna perfect contrast vormt met de rest van het gerecht. De truc is om te weten wanneer de rijst wel en niet moet aanbakken. Schud tijdens het koken de pan regelmatig om aanbakken te voorkomen. In de laatste 5-10 minuten zet je het vuur iets hoger en laat je het gerecht dat karakteristieke knapperige laagje ontwikkelen.
Hoe maak je de onderkant van een paella krokant?
De laatste 5-10 minuten van de kooktijd (controleer of het meeste vocht is opgenomen en de rijst volledig gaar is) zet je het vuur iets hoger en houd je je neus en oren alert: de perfecte socarrat (de geliefde korst van gekarameliseerde rijst die traditioneel wordt gereserveerd voor eregasten) is wanneer je knisperende geluiden begint te horen en een licht geroosterd en nootachtig aroma ruikt.
Dek je de paella af tijdens het koken?
Traditioneel niet. Paellapannen hebben zelfs helemaal geen deksel. Er wordt vaak een theedoek gebruikt om het gerecht afgedekt te laten rusten voordat het wordt opgediend.

Ingrediënten

Gele ui
1
Knoflookteentjes
2
Boter voor het bakken
15 g
Saffraan
¼ g
Arboriorijst
200 g
Water
500 ml
Kippenbouillon
45 ml
Boter
40 g
Limoen
Sap van 1
Sambal oelek
1 tl
Grote garnalen met schaal
500 g
Gegrilde kip
1
Paprika
1
Tomaten
3
Mosselen, blik
225 g
Grof gehakte verse peterselie
13 g

Het meest typische Spaanse gerecht

Levendig en kleurrijk, en met een keuken die net zo fantastisch flamboyant is als zijn cultuur: er zijn vele redenen waarom Spanje de op één na populairste toeristische bestemming ter wereld is. Dit authentieke paellarecept voert je mee naar het hart van Valencia, met saffraankleurige rijst, delicaat zoete zeevruchten en verse groente in elke heerlijke hap.

Het onofficiële nationale gerecht van Spanje

Het gerecht is vernoemd naar de paellera-pan en vindt zijn oorsprong in Valencia, een van de belangrijkste rijstproducerende regio's aan de oostkust van Spanje. Het verhaal gaat dat lokale boeren het gerecht maakten van rijst en andere gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten zoals konijn, slakken, tomaten en uien. Het verspreidde zich snel buiten de rijstvelden en kip en verse zeevruchten werden al snel toegevoegd als hoofdingrediënten. Tegenwoordig beschouwen velen het als het nationale gerecht van Spanje en weinigen zijn het er niet mee eens dat het verreweg de populairste culinaire creatie van het land is.

Dranken die goed bij paella passen

Voor een authentieke Spaanse ervaring combineer je je feestmaal met een zoete en fruitige sangria of frisse Cava als bruisend en elegant alternatief. Witte of rode wijn passen ook heel goed bij het gerecht en omdat Spanje de op één na grootste wijnproducent ter wereld is, hoef je niet ver te zoeken naar de perfecte lokale match. Voor een even heerlijke combinatie zonder alcohol kun je granizado de limón (bevroren limonade) of een alcoholvrije sangria proberen.

Zeevruchtenpaella en andere variaties

Traditioneel zijn er drie hoofdsoorten paella: de originele paella valenciana met konijn, kip, eend en/of slakken; paella de marisco met zeevruchten en paella mixta, een combinatie van vis en vlees.