Paté

Paté

1 u
Net als andere Franse klassiekers is paté iets dat velen mensen associëren met stijlvolle bistro's en restaurants die het serveren tijdens een lunch of op geroosterd brood met smakelijke garnering. Daarom is het misschien een gerecht dat je nog niet hebt geprobeerd zelf te maken. Met ons gemakkelijke recept voor paté is het echter niet moeilijk of tijdrovend om dit heerlijke gerecht zelf te maken. Serveer hem warm of koud als een chic voorgerecht met brood of gebruik hem om decadente sandwiches te maken.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven)
  • Week de sneetjes witbrood ongeveer 10 minuten in melk.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar.
  • Schep het in een ovenvaste, ingevette broodvorm of terrine (ca. 1½ liter).
  • Bak de paté ongeveer 1 uur onafgedekt in het midden van de oven.
Eet smakelijk!
Tips

De beste Franse paté heeft een gladde consistentie, tenzij hij specifiek wordt omschreven als rustiek.. Voor die gladde consistentie is het belangrijk dat je de ingrediënten goed mengt om ervoor te zorgen dat er geen klontjes ontstaan. Een goede manier is om het mengen met je vingers te doen, omdat je zo veel gemakkelijker de textuur kunt voelen en beoordelen. Gebruik nitril of vinyl kookhandschoenen om verspreiding van bacteriën te voorkomen of als je niet graag rauw vlees aanraakt.

Vragen over paté

Een varkenspaté is een heerlijk voorgerecht dat niet al te moeilijk te maken is met dit eenvoudige recept. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om meer te weten te komen over de Franse klassieker.

Wat is paté?
Paté is een soort gekookte, smeerbare vleespasta. In Frankrijk, waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt, wordt het meestal geserveerd als voorgerecht met brood. Hoewel het vaak wordt gemaakt met verschillende soorten varkensvlees, kan het ook worden gemaakt met zeevruchten en andere soorten vlees, zoals wild, kip, eend, fazant, konijn, en zelfs met groente. Ook bevat het traditioneel lever, maar paté kan ook worden gemaakt met andere soorten vlees of gewoon met groente, zoals paddenstoelen.
Hoe maak je paté?
Zelf varkenspaté maken is niet moeilijk en aangezien het heerlijk is een portie van de rijke, smeerbare pasta in de koelkast of vriezer klaar te hebben liggen, is het iets wat je ten minste één keer moet proberen. Maak de paté door de sneetjes wit brood in melk te weken en ze daarna te mengen met het varkensgehakt, de varkenslever, peterselie, ui en ei. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat, bak de paté en serveer hem met brood en garnering naar keuze terwijl hij nog warm is of nadat hij is afgekoeld.
Kun je paté invriezen?
Een leverpaté kan tot 3 maanden worden ingevroren. Om de kwaliteit van de smaak en de textuur te waarborgen is het belangrijk dat de zelfgemaakte paté luchtdicht wordt bewaard. Gebruik een ijsblokjesbakje of kleine siliconenvormpjes om de paté in de gewenste portiegroottes in te vriezen en wikkel die daarna in een paar lagen vershoudfolie en doe deze in luchtdichte diepvrieszakken. Als je klaar bent om de rest van de paté te eten, ontdooi je deze een nacht in de koelkast of in een kom met warm water als je haast hebt.
Hoe lang blijft paté goed?
Zelfgemaakte patés zijn niet lang houdbaar, maar kunnen 5-10 dagen goed blijven als ze op de juiste manier in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat de paté goed verpakt is om de smaak en de textuur te waarborgen. De Franse klassieker kan gemakkelijk de smaken van andere levensmiddelen in de koelkast of vriezer absorberen, dus goed inpakken is cruciaal.
Is paté rauw?
Nee, paté is niet rauw. In alle recepten voor zelfgemaakte paté moet je het gerecht op de een of andere manier koken of bakken, omdat het eten van rauw varkensvlees en rauwe lever kan leiden tot ernstige voedselvergiftiging. Traditioneel wordt paté gebakken in een terrine of broodvorm.
Hoe serveer je paté als voorgerecht?
Als voorgerecht kan de Franse klassieker warm of koud worden geserveerd met stokbrood, geroosterd brood of iets dergelijks. Hij kan worden gegarneerd met noten, gedroogd fruit of verse kruiden en geserveerd met verschillende bijgerechten zoals augurkjes en Dijonmosterd of een fruitige compote voor wat aanvullende zoetheid.
Wat is het verschil tussen paté en foie gras?
Hoewel zowel paté als foie gras van Franse oorsprong zijn, worden ze niet noodzakelijk van hetzelfde soort vlees gemaakt. Terwijl foie gras altijd wordt gemaakt van de vetgemeste lever van ganzen of eenden, kan paté worden gemaakt met verschillende soorten vlees of zelfs groente. Foie gras is ook zachter en romiger dan paté, die een dikkere consistentie heeft.

Ingrediënten

Paté
Witbrood zonder korst
4 plakjes
Arla Biologische Halfvolle melk
200 ml
Fijngesneden varkenslever van varkensvlees
½ kg
Varkensgehakt, 6% vet
½ kg
Gehakte verse krul peterselie
200 ml
Fijngesnipperde ui
1
Ei
1
Geraspte nootmuskaat
¾ tl
Grof zout
2½ tl
Versgemalen peper
Garnering
Gedroogde cranberry's eventueel gemarineerd in wat sinaasappelsap

Eenvoudige traditionele Franse paté

Varkenspaté is een smaakvolle klassieker. De Franse naam van het gerecht betekent gewoon 'pastei’ in het Nederlands, en dat beschrijft perfect de gladde en boterachtige textuur van het gerecht. Het smaakvolle smeersel met gehakt, varkenslever en ui is ongelooflijk rijk en smaakvol.

Dit romige Franse smeersel is gegarneerd met noten en gedroogde veenbessen voor een beetje knapperigheid en zoetheid een heerlijk voorgerecht, broodbeleg of toevoeging aan een goed gevulde lunchtafel of borrelplank met kaas en heerlijke stukken vlees.

Varkensleverpastei

Franse varkenspaté is een rijke en decadente hartige traktatie. De rijkdom van de varkenslever maakt de toevoeging van krulpeterselie perfect. Het verse kruid brengt een frisheid in het gerecht die het heerlijk opfleurt en verlicht.

De subtiele nootachtige en houtachtige smaak van de nootmuskaat combineert goed met het varkensvlees en zorgt voor een goed afgeronde eetervaring. Het voegt ook wat zoetigheid toe die goed past bij het milde varkensvlees en wordt mooi in evenwicht gehouden door de licht wrange cranberry's en bittere walnoten die erop worden geserveerd.

De traditionele manier om paté te serveren

In Frankrijk wordt het smeersel traditioneel geserveerd als voorgerecht op stokbrood of geroosterd brood. Gewoon in dunne plakjes op of naast het brood geserveerd kan de paté ook worden gegarneerd met gedroogde veenbessen en walnoten, zoals in dit recept, of met verse kruiden, of worden geserveerd met augurkjes en Dijonmosterd. Fruitige toevoegingen zoals een compote of chutney van vijgen, peren, bramen of rode ui passen ook goed bij de paté en zijn dan ook erg populair. De paté is ideaal als hors d’oeuvre of 'fingerfood', omdat hij vol zit met smaak en gemakkelijk in kleine hapjes kan worden opgediend.

Mocht ons recept voor dit klassieke Franse broodbeleg je inspireren tot het samenstellen van een heel menu dat is geïnspireerd op de befaamde Franse keuken, dan raden wij je aan ons recept voor coq au vin als hoofdgerecht te bekijken. Als dessert kun je kiezen voor een zachte [vanilleparfait](https://www.arla.nl/recepten/parfait/, een zoete kersenclafoutis of delicate chocolademacarons.

Voeg een eigen accent toe

Je kunt op verschillende manieren experimenteren met dit eenvoudige recept voor varkenspaté. Een optie is om naast de ui en nootmuskaat extra aromaten te gebruiken, zoals knoflook of sinaasappelschil. Deze gelaagdheid van smaken geeft diepte aan je zelfgemaakte paté. De paté op smaak brengen met kruiden als gedroogde tijm, laurier of piment is ook een goede optie. Dit voegt een kruidige aardsheid toe die goed past bij het rijke vlees.

Een andere populaire keuze in veel traditionele patérecepten is het toevoegen van een beetje whisky, cognac of Armagnac. Deze sterke dranken dragen bij aan de zachte en rijke smaak waar patés om bekend staan en waarom ze zo geliefd zijn.

Als je de Franse klassieker wat zouter wilt hebben, kun je hem voor het bakken inpakken in spek. Hoewel dit een minder traditionele keuze is, voegt het knapperige spek een andere textuur toe die de romigheid van de paté goed aanvult.