Parfait

Parfait

1 u
Parfait is een klassiek Frans ijs gemaakt van eierdooiers, suiker en room. In ons recept voor Franse parfait hebben we een vleugje vanille toegevoegd. Voor dit bevroren dessert wordt de room opgeklopt tot een slagroom die vervolgens door het ijsmengsel wordt gespateld, waardoor de parfait heerlijk luchtig wordt. Probeer dit makkelijke recept voor Franse parfait met vanille de volgende keer dat je zin hebt in zelfgemaakt ijs, maar dan een lichtere, luchtigere versie!
https://www.arla.nl/recepten/parfait/

Bereidingswijze

  • Klop de room op tot een luchtig schuim.
  • Klop de eierdooiers, suiker en vanillezaadjes tot een luchtig mengsel.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door het eimengsel.
  • Giet het ijs in een vorm (ca. 1 liter) en zet deze afgedekt in de vriezer. Roer het ijs 4-5 keer om tijdens het invriezen.
  • Serveer bijvoorbeeld met wafels en verse bessen.
Eet smakelijk!
Tips

Om het perfecte Franse parfait-ijs te maken, is het kloppen van het mengsel van essentieel belang. Je wilt zoveel mogelijk lucht in het parfaitmengsel krijgen voordat je het in de vriezer plaatst. Je moet het ook regelmatig omroeren. Dit doe je om de luchtige textuur te verkrijgen waar het bevroren Franse roomdessert bekend om staat.

Tips

Om de perfecte slagroom voor je parfait-ijs te krijgen, koel je de kom (bij voorkeur een metalen of glazen kom) 15 minuten van tevoren. Tijdens het kloppen zal de koude kom het vet van de room afkoelen, waardoor de slagroom licht en luchtig wordt en beter zijn vorm behoudt.

Tips

Een andere manier om een luchtig parfait-ijs te krijgen, is de eieren en suiker lang op te kloppen. Ongeveer 5 minuten zou voldoende moeten zijn, maar ga door tot het mengsel een sterk lichtgele kleur heeft, bijna wit zelfs, en tot de suiker is opgelost. Het mengsel moet bijna verdubbelen in omvang. Het is erg belangrijk dat je de slagroom voorzichtig door dit mengsel van eieren en suiker spatelt. Doe je dat niet, dan kan de ingesloten lucht uit het mengsel worden geslagen.

Vragen over parfait

Met ons eenvoudige recept voor parfait-ijs en onze tips voor het verkrijgen van de kenmerkende luchtige textuur maak je moeiteloos dit heerlijke bevroren Franse dessert. Kom er meer over te weten door hieronder de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over Frans parfait-ijs.

Hoe maak je parfait-ijs?
Frans parfait-ijs maken is nog eenvoudiger dan zelf gewoon ijs bereiden. Klop de room op, maak het eimengsel, spatel de slagroom voorzichtig door het mengsel en giet de parfait in een vorm. Vergeet niet het mengsel regelmatig om te roeren. Wanneer het eenmaal bevroren is, kun je het Franse parfait-ijs zonder iets erbij eten, er heerlijke verse bessen aan toevoegen of ervan genieten als bijgerecht bij andere Franse klassiekers zoals crêpes of een galette.
Wat is het verschil tussen parfait en ijs?
Het belangrijkste verschil tussen een Franse parfait en klassiek roomijs zit hem in de textuur en de manier waarop ze gemaakt worden, dus niet zozeer in de ingrediënten. Bij klassiek roomijs wordt de room niet opgeklopt voordat deze wordt gemengd met de andere ingrediënten in het ijsmengsel. Daarnaast wordt het mengsel eerst gekookt voordat het wordt ingevroren. Dat is niet het geval bij een traditionele Franse parfait. De room wordt opgeklopt voordat deze door het parfaitmengsel wordt gespateld, waarna het mengsel ongekookt wordt ingevroren. Daarom is parfait lichter en luchtiger dan gewoon roomijs.
Hoe lang duurt het om parfait te maken?
Het bereiden van Franse parfait neemt ongeveer 4½ uur in beslag. Vier uur daarvan zijn nodig om het gerecht in te vriezen, maar we rekenen die tijd erbij omdat de parfait dan regelmatig omgeroerd moet worden. Het is natuurlijk ook mogelijk om de parfait langer in de vriezer te laten. Je kunt dit Franse dessert dus makkelijk van tevoren bereiden en ongeveer 10 minuten voordat je het wilt serveren uit de vriezer halen.

Ingrediënten

Volvette room
½ L
Eidooiers
3
Suiker
60 g
Vanillestokje
1

Traditioneel Frans parfait-ijs

Parfait betekent perfect in het Frans en dit traditionele bevroren dessert is dat dan ook. Voor traditionele Franse parfait moet – in tegenstelling tot een traditioneel ijsrecept – de room worden opgeklopt voor deze met de andere ingrediënten wordt gemengd. Bij een parfait wordt er dus meer lucht in geklopt voordat deze wordt ingevroren, terwijl bij ‘gewoon’ ijs de meeste lucht wordt toegevoegd tijdens het karnen terwijl het ijs bevriest.

Daarom is parfait-ijs luchtig en romig en is het bijna als bevroren custard. Wat parfait-ijs nog geweldiger maakt, is dat het makkelijk te bereiden is en dat je er geen ijsmachine voor nodig hebt. Dus zelfs als je geen ijsmachine in huis hebt, kun je moeiteloos heerlijk Frans parfait-ijs maken.

Licht en luchtig, met een vleugje vanille

Volg ons recept voor traditioneel Frans parfait-ijs om een luchtig bevroren dessert te maken met een zachte textuur en een vaste, maar toch romige consistentie. Hoewel deze parfait licht is, is hij dankzij de room en eierdooiers ook erg smaakvol. Het vleugje vanille versterkt de natuurlijke zoetheid van deze ingrediënten en geeft het parfait-ijs een aromatische, bloemige toets die aanwezig is zonder te overheersen. De weinige, maar hoogwaardige ingrediënten zorgen voor een smaakcombinatie die je gasten zeker zullen waarderen.

Als je wilt experimenteren met andere soorten ijsdesserts met vanillesmaak, bekijk dan zeker onze recepten voor zelfgemaakt ijs of laat je inspireren door ons vanille-ijs met pruimen en boekweitkrokantjes.

Maak indruk op je gasten met een Frans dessert

Een parfait wordt traditioneel geserveerd in elegante plakjes die worden gesneden met een in heet water gedompeld mes. Omdat de consistentie van parfait-ijs zo zacht en romig is, is het vrij kneedbaar. Dit houdt in dat het makkelijker te vormen is dan gewoon ijs, wat dan weer betekent dat je de parfait met een spuitzak kunt spuiten of makkelijk vorm kunt geven met behulp van verschillende vormen. Er zijn dus veel mogelijkheden om parfait-ijs te serveren. Hoe je dit dessert ook presenteert, het zal zeker indruk maken met zijn delicate smaak en luchtige textuur.

Hoewel je Frans parfait-ijs natuurlijk zonder iets erbij kunt eten, kun je het ook combineren met andere klassieke Franse gerechten zoals onze appelgalette of crêpes suzette om helemaal in de Franse sfeer te blijven.

Voeg je eigen touch toe

Net als de meeste andere bevroren lekkernijen is parfait-ijs heerlijk op warme zomerdagen. Omdat er in die periode ook heel wat seizoensfruit verkrijgbaar is, kan het leuk zijn om je Franse parfait te serveren met een selectie van vers fruit en bessen. Zoete vruchten en bessen zoals perzik, aardbei en bosbes vullen het parfait-ijs perfect aan en geven het vla-achtige dessert een extra frisse smaak.

Een andere optie zijn vruchten met een eerder zure, scherpe smaak, zoals rabarber, cranberry en kruisbes. Of garneer je parfait met een beetje geraspte schil van je favoriete citrusvruchten: perfect voor een verrassende twist! Je kunt natuurlijk ook een traditioneel Frans parfait-ijs serveren wanneer de meeste vruchten en bessen niet verkrijgbaar zijn. Een heerlijke, zelfgemaakte vruchtensiroop van bevroren fruit om op de parfait te sprenkelen is dan een mooie optie, bijvoorbeeld een frambozencoulis die je kunt maken door frambozen samen met een beetje suiker te koken.