Pizzadeeg zonder gist

Pizzadeeg zonder gist

10 min.
Een knapperig en snel pizzadeeg voor mensen met weinig tijd. Geen gist betekent geen fermentatietijd! Gewoon kneden, uitrollen en afwerken met je favoriete topping.
https://www.arla.nl/recepten/pizzadeeg-zonder-gist/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 250 °C. Laat een bakplaat in de oven warm worden.
  • Meng de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom. Voeg het water en de olie toe en meng snel tot een glad deeg.
  • Verdeel het deeg in twee of vier delen en vorm er ballen van. Rol ze dun uit op een met bloem bestoven werkbank. Leg de bodems op bakpapier en voeg toppings naar keuze toe.
  • Leg op de hete bakplaat en bak 10-15 minuten in het midden van de oven.
Eet smakelijk!

Pizzadeeg zonder gist

Wat kan ik gebruiken in plaats van gist in pizzadeeg?
Als je geen in de winkel gekochte gist wilt gebruiken om pizzadeeg te maken, is bakpoeder een goed alternatief. Of je kunt kiezen voor zuurdesempizza – veel tijdrovender maar zeker de moeite waard. Voor een zuurdesemstarter meng je eerst bloem en water. Daarna laat je het mengsel op kamertemperatuur staan om de natuurlijk voorkomende gist in de bloem te activeren. Zuurdesemdeeg heeft dezelfde knapperige, stevige en luchtige structuur als klassiek pizzadeeg, maar met de typische smaak van zuurdesembrood.
Wat is het geheim van perfect pizzadeeg?
Perfect pizzadeeg moet na het bakken knapperig en stevig zijn. Een geheim om klassieke, Italiaanse pizza te maken is extra fijne tarwebloem of Tipo 00 te gebruiken. Deze poederige bloem is de reden waarom traditionele Napolitaanse pizza's een superkrokante korst hebben. Probeer Tipo 00 te gebruiken in je pizza zonder gist voor extra textuur. Een ander geheim – dat ook van toepassing is op pizza's zonder gist – is om de oven en de bakplaat goed voor te verwarmen voordat je de pizza bakt.
Op welke temperatuur moet je pizzadeeg bakken?
Traditionele, houtgestookte pizzaovens kunnen temperaturen van ca. 450 °C bereiken, wat de bereidingstijd van een pizza op minder dan 2 minuten brengt. Zulke temperaturen zijn niet mogelijk in de gewone oven bij je thuis. Dit betekent uiteraard niet dat je thuis geen pizza kunt maken. Zet je oven gewoon op 250 °C, wat vaak de hoogst mogelijke temperatuur is. Zorg ervoor dat je de oven goed voorverwarmt voordat je de pizza gaat bakken. Door ook de bakplaat voor te verwarmen, benader je de functie van een traditionele pizzaoven, waar het hete oppervlak helpt om de perfecte pizzakorst te creëren.
Hoe lang moet je pizzadeeg kneden?
Bij het maken van traditioneel pizzadeeg met gist komt veel kneden kijken. Door het deeg te kneden en uit te rekken, vaak met behulp van een kneedmachine, ontwikkel je de gluten die het deeg luchtig en stevig maken. Bij pizzadeeg zonder gist is kneden niet nodig. Meng de ingrediënten gewoon door elkaar tot het deeg glad is. Rol het deeg vervolgens zo dun uit als je wilt, voeg toppings toe en bak het in de oven.
Hoe lang kun je pizzadeeg zonder gist bewaren?
Bij pizzadeeg zonder gist draait het allemaal om snelheid om je pizza in recordtempo in de oven te krijgen. Zodra bakpoeder in een deeg wordt gemengd, begint het te reageren met het water en creëert het bellen. Wanneer je dus een deeg of beslag met bakpoeder maakt, kun je het best zo snel mogelijk beginnen met bakken. Je kunt het deeg even in de koelkast laten staan, maar het beluchtende effect van het bakpoeder neemt af naarmate het deeg langer blijft staan.

Ingrediënten

Bakpoeder
2 tl
Algemeen bloem
360 g
Zout
½ tl
Water
250 ml
Olijfolie
50 ml

Zelfgemaakt pizzadeeg zonder gist

Trek in zelfgemaakte pizza met je favoriete toppings – en wel nu meteen? Dan is dit recept beslist iets voor jou. Door gist te vervangen door bakpoeder geef je het deeg een boost en is het in een handomdraai klaar om te bakken.

Waarom je pizzadeeg zonder gist moet maken

Om pizzadeeg op de klassieke manier te maken, heb je gist en veel tijd nodig, omdat het deeg langzaam moet fermenteren in de koelkast. Het resultaat is een knapperige, smaakvolle pizza met een luchtige, stevige korst. Pizzadeeg zonder gist is niet zo knapperig of luchtig, maar het is een prima alternatief wanneer je je eigen pizza wilt maken, maar geen 24 uur kunt wachten.

Wat je nodig hebt voor een pizzabodem zonder gist?

Voor dit alternatief zonder gist heb je alle klassieke ingrediënten voor pizzadeeg nodig, behalve gist. Het recept omvat tarwebloem gemengd met water, extra vierge olijfolie en een flinke snuf zout. Bakpoeder is meestal een mengsel van natriumbicarbonaat, maiszetmeel en een licht zure component die het beluchtende effect van het bicarbonaat op gang helpt.