Ramen met rundvlees

Ramen met rundvlees

1 u
Ramen is een populaire Japanse noedelsoep met een smaakvolle bouillon. De gebruinde boter met donker geroosterde knoflook versterkt de smaak nog meer. Je kunt de soep ook serveren met kip, tofu of garnalen.
https://www.arla.nl/recepten/ramen-met-rundvlees/

Bereidingswijze

Bouillon
  • Snijd de paddenstoelen en het witte deel van de lente-uitjes in plakjes. Bewaar het groene gedeelte voor later. Snijd de knoflook in dunne plakjes.
  • Bak de paddenstoelen 3-4 minuten aan in een beetje boter in een grote pan. Voeg de in plakjes gesneden lente-uitjes, knoflook, gember, chilivlokken en suiker toe. Bak 1 minuut.
  • Voeg vervolgens 1½ liter water, bouillon en sojasaus toe. Laat ongeveer 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Zeef de bouillon in een andere pan. Voeg de sesamolie en het zout toe.
Zwarte knoflookboter
  • Pel en halveer de knoflookteentjes. Verhit de olie in een pan en bak de knoflook op middelhoog vuur tot hij bijna zwart is. Roer voortdurend.
  • Haal van het vuur en doe de knoflook in een mengkom. Giet de olie eraf. Smelt de boter in dezelfde pan en bak tot die goudbruin is en nootachtig ruikt.
  • Meng de boter met de knoflook gedurende enkele minuten tot een zwarte saus. Breng op smaak met een beetje zout.
Serveren met
  • Breng het vlees op smaak met peper en zout en bak het in boter, 2-3 minuten per kant. Laat ongeveer 5 minuten rusten en snijd dan in plakken van een centimeter dik.
  • Kook de ramennoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het groene deel van de lente-uitjes in plakjes.
  • Verdeel de noedels, taugé en het vlees in diepe kommen. Giet de hete bouillon erover. Garneer met lente-uitjes, koriander, geroosterde uien en gehalveerde eieren (optioneel). Besprenkel met zwarte knoflookboter en serveer direct.
Eet smakelijk!

Ramen met rundvlees

Hoe maak je ramennoedels met rundvlees nog lekkerder?
Als je soms instant ramen gebruikt als snelle lunch of snack, kun je in ons recept tips vinden over hoe je de smaken en texturen in je bowl kunt verbeteren. Wat gebakken paddenstoelen en een ei doen wonderen. Voeg lente-uitjes, taugé en koriander toe en je instant noedels worden een heerlijke bowl.
Wat moet ik toevoegen aan mijn beef ramen?
Er is een breed scala aan toppings die je kunt toevoegen aan je ramen met rundvlees. Wat dacht je van wat gesneden sugarsnaps voor een zoete crunch, of ingelegde witte rammenas? Groenten zoals rauwe of gebakken paprika, bamboescheuten en paksoi zijn ook heerlijk om knapperige textuur aan je ramen te geven. Uiteindelijk zijn het je persoonlijke voorkeuren en fantasie die bepalen hoe je ramen met rundvlees eruit moet zien en moet smaken.
Welke kruiden maken ramen met rundvlees lekkerder?
Als je je ramen kruidiger wilt maken, kun je de authentieke Japanse kruidenmengsels furikake en togarashi proberen. Furikake bevat zeewier, gedroogde vis, sesamzaad, suiker en zout die diepte en hartigheid toevoegen aan elk gerecht. Togarashi is een veel pittigere mix van zeven kruiden, zoals chilipepers, sichuanpeperkorrels en gember die je bowl heter maken. Een scheutje srirachasaus is een andere makkelijke manier om je ramen meer pit te geven.

Ingrediënten

Bouillon
Paddestoelen
200 g
Bieslook
100 g
Knoflookteentjes
4
Boter voor het bakken
Fijn geraspte verse gember
17 g
Chilivlokken
1 tl
Rietsuiker
13 g
Runderbouillon of 3 bouillonblokjes
4 el
Japanse sojasaus
2 el
Sesamolie
2 el
Zout
½ tl
Zwarte knoflookboter
Knoflookteentjes
6
Kookolie
3 el
Boter
100 g
Zout
½ tl
Serveren met
Entrecote (150 g per stuk)
2
Zout en zwarte peper naar smaak
Boter
29 g
Ramennoedels
200 g
Taugé
72 g
Verse koriander
1 bosje
Geroosterde uien
23 g
Gekookte eieren (optioneel)
2

Chinees comfort food op zijn best

Lekker slurpen met noedels en rundvlees in een hartige bouillon. Hoewel het niet bepaald 'instant' is, is dit ramen-recept snel, gemakkelijk en 100% bevredigend.

Ramen met rundvlees – een klassiek gerecht uit China

Japanse noedels in smaakvolle bouillon met vlees, paddenstoelen of groente – ramen is wereldwijd een favoriet streetfood geworden. De diepste wortels van ramen liggen in China en werd begin 20e eeuw populair in zowel Japan als China. Als je eenmaal ramen hebt geprobeerd, begrijp je de aantrekkingskracht ervan: zijdezachte noedels en verwarmende, hartige bouillon, vaak aangevuld met kruiden en specerijen, die samenkomen tot comfortvoedsel in zijn puurste vorm.

Probeer deze variaties

Ramennoedels worden vaak geserveerd in kippen- of runderbouillon, met plakjes varkensvlees, rundvlees of kip erop. Maar vlees is geen vereiste voor een overheerlijke kom ramen. Je kunt ook groente- of paddenstoelenbouillon gebruiken, op smaak gebracht met soja en kruiden naar keuze. Voeg gebakken paddenstoelen zoals shiitake of enoki toe aan je noedels, samen met gesneden lente-uitjes en gestoomde paksoi, en geniet van een heerlijke mix van smaken en texturen met je noedels. Je kunt er ook een half zachtgekookt ei erbovenop serveren, dat je een paar uur voor het serveren kunt marineren in sojasaus.

De beste manier om ramen met rundvlees te serveren

Ramen wordt beschouwd als informeel voedsel. De kom noedels kan op zichzelf worden geserveerd of met een klein bijgerecht zoals edamame boontjes, een salade of gyoza-dumplings. Een gekoeld drankje is ook heerlijk bij de hartige bouillon. De authentieke manier om ramen te eten is met stokjes. Je houdt je gezicht dicht bij de kom, je gebruikt de stokjes om noedels te pakken en slurpt ze in je mond, zonder je zorgen te maken over het geluid. Een lepel en vork zijn natuurlijk handig voor wie niet vertrouwd is met eetstokjes.

Bewaartips

De ingrediënten in ramensoep worden apart gehouden totdat de kommen worden opgemaakt. De bouillon en andere ingrediënten kunnen een paar dagen in de koelkast worden bewaard en dan opnieuw worden opgewarmd, maar de noedels moeten echt vers worden bereid vlak voor het serveren. Als je de noedels uren in de bouillon bewaart, zetten ze uit en worden ze klef. Je kunt de bouillon in een luchtdicht bakje ook maximaal een maand invriezen. Laat de bouillon een nacht in de koelkast ontdooien en warm hem zachtjes op het fornuis op.