Risotto

Risotto

30 min.
Probeer zelf dit recept voor een romige en smaakvolle risotto, een Italiaans gerecht waar iedereen dol op is. Dit gerecht is perfect als diner en is bovendien makkelijk aan te passen. Het succes van je risotto hangt af van de rijst die je gebruikt: zowel Arborio als Carnaroli zijn uitstekende keuzes. Breng de risotto voor het serveren op smaak met peper en zout.
https://www.arla.nl/recepten/risotto/

Bereidingswijze

  • Kook de bouillon en houd deze warm terwijl je de risotto bereidt.
  • Pel de ui en knoflook en snipper ze fijn. Bak ze 8-10 minuten op laag vuur in een beetje boter in een pan met dikke bodem. Roer de rijst erdoor en bak nog 5 minuten al roerend tot de rijst lichtjes doorschijnend is.
  • Zet het vuur iets hoger. Voeg de wijn en een deel van de hete bouillon toe. Blijf goed roeren in de pan. Wanneer het vocht verdwenen is en de rijst op een losse pap lijkt, is het tijd om meer bouillon toe te voegen.
  • Blijf bouillon toevoegen en roeren tot de vloeistof volledig is opgenomen en de rijst romig is maar nog een stevige kern heeft. Haal de pan van het vuur.
  • Roer de rest van de boter en de kaas erdoor. Breng de risotto op smaak met peper en zout. Serveer onmiddellijk.
Eet smakelijk!

Risotto

Hoe weet je wanneer risotto klaar is?
De meest betrouwbare manier is proeven. Zoals dat vaak geldt voor Italiaans is de perfecte textuur al dente: zacht maar toch stevig wanneer je erin bijt.
Moet je risotto op hoog of laag vuur garen?
De kunst is om de risotto langzaam te garen. Als je het vuur te hoog zet, moet je erg veel roeren, een van de meest voorkomende oorzaken van papperige, kleverige risotto.
Moet je echt constant in risotto roeren?
Ja en nee. Als je te veel roert, krijg je een kleverig gerecht. Roer je te weinig, dan blijft deze zetmeelrijke rijst aan de bodem van de pan plakken en brandt hij snel aan. Een goede vuistregel is om de risotto zacht te laten borrelen en af en toe te roeren (ongeveer om de 30 seconden). Door de rijst te roeren komt er net genoeg zetmeel vrij, waardoor die heerlijke romigheid naar voren komt.
Hoe voorkom je dat risotto papperig wordt?
Drie veelgemaakte fouten kunnen leiden tot een papperig gerecht: te veel roeren (roer voorzichtig en met mate; om de 30 seconden is genoeg), te gaar koken (je hebt niet meer dan 20 minuten nodig voor de perfecte textuur) en te veel vloeistof toevoegen (houd het bij een soeplepel per keer en wacht tot de rijst de vloeistof volledig heeft opgenomen voordat je meer toevoegt).
Moet je Arboriorijst afspoelen voor het koken?
Nee. Wanneer je de rijst spoelt, spoel je ook een deel van het zetmeel (het sleutelelement voor de romige textuur van het gerecht) weg.

Ingrediënten

Arboriorijst
166 g
Groentebouillon
600 ml
Sjalot
1
Knoflookteentje
1
Boter, kamertemperatuur
43 g
Droge witte wijn (optioneel)
50 ml
Geraspte cheddar kaas
35 g

Het ultieme Italiaanse comfortfood

De Italiaanse keuken wordt steevast beschouwd als de populairste ter wereld en je hoeft niet veel verder te kijken dan de overheerlijke risotto om te begrijpen waarom dat zo is. Als bij toverslag wordt de kortkorrelige rijst van een basisingrediƫnt omgetoverd tot een romig, luxueus en verrukkelijk gerecht dat telkens opnieuw alle andere soorten comfortfood overtreft.

De oorsprong van risotto

Risotto is even typisch Italiaans als pasta. Het recept dat het meest lijkt op de risotto die we vandaag kennen en liefhebben, werd in 1809 in Milaan neergeschreven. Het recept, dat tegenwoordig bekend staat als risotto alla Milanese, bestond uit romige rijst waaraan saffraan werd toegevoegd om de karakteristieke kleur te verkrijgen. Van daaruit evolueerde het gerecht snel tot de talloze varianten die we vandaag de dag kennen.

Date night en een gastronomische risotto

Weinig dingen maken zoveel indruk als een zelfgemaakte maaltijd, en aangezien risotto hier letterlijk een werk van liefde is, zal dit gerecht gegarandeerd indruk maken. Serveer het met een glaasje sprankelende prosecco of spuitwater met een sneetje citroen als alcoholvrij alternatief.

Wat drink je bij risotto?

Risotto met vlees gaat goed samen met een zachte rode wijn zoals Chianti. Maak je risotto met groenten, gevogelte of zeevruchten, dan is een frisse witte wijn of prosecco een prima keuze. Als alcoholvrij alternatief is spuitwater uitstekend. De licht bittere toets past bijzonder goed bij de typische rijke smaak van dit gerecht.

Soorten rijst voor risotto

Kies voor rijst met een erg hoog zetmeelgehalte. Populaire soorten zijn Arborio (de meest voorkomende en populairste), Carnaroli (een vollere, grotere korrel) of Vialone Nano (een dikkere soort die minder zetmeelrijk is).