Tajine

Tajine

1 u
Deze tajine is een Noord-Afrikaanse lamsstoofpot die het best tot zijn recht komt wanneer hij wordt gekookt in een aardewerken pot. Voeg het gedroogde fruit pas tegen het einde van het langzame koken toe, zodat het niet kapot kookt. 
https://www.arla.nl/recepten/tajine/

Bereidingswijze

  • Schil de wortelgroenten, ui en knoflook en snijd ze in grove stukken. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en hak hem fijn.
  • Doe de boter & koolzaadolie in een grote pot en bak het vlees en de ui bruin. Voeg de chilipeper, het zout en de kruiden toe.
  • Roer de tomatenpuree en het water erdoor en breng aan de kook. Zet het vuur lager, dek af met een deksel en laat ongeveer anderhalf uur koken terwijl je af en toe roert.
  • Voeg het gedroogde fruit toe en kook nog 30 minuten tot het vlees heerlijk mals is. Serveer met een klodder yoghurt en couscous.
  • Smakelijk!
Eet smakelijk!

Tajine

Moet je water in de bovenkant van een tajine doen?
Nee, de opening bovenaan het kegelvormige deksel dient om stoom te laten ontsnappen tijdens het kookproces. Water (of bouillon) wordt meestal toegevoegd aan de onderkant van de pot als laatste stap van het recept.
Hoe voorkom je dat een tajine barst?
Daarvoor moet je twee dingen doen. Zorg er ten eerste voor dat je de pot ruim van tevoren laat weken (minimaal 2 uur, idealiter 24 uur voor gebruik). Stel de pot daarnaast nooit bloot aan grote hitte of plotselinge temperatuurschommelingen. Houd de branderstand laag of, als je een oven gebruikt, houd de temperatuur onder de 160 °C. Zorg ook dat je geen koude vloeistoffen of ingrediënten aan een hete tajine toevoegt en omgekeerd.
Hoe warm moet de oven zijn?
De beste temperatuur is 160 °C of lager. Vergeet niet de koude pot altijd in een koude oven te zetten (en omgekeerd) om een geleidelijke opwarming te garanderen en te voorkomen dat hij barst.
Moet je de tajine voor elk gebruik weken?
Ja, dat moet. De minimale weektijd voor zowel geglazuurde als niet-geglazuurde kleipotten is 2 uur voor gebruik, maar is idealiter 24 uur.

Ingrediënten

Lamsvlees in blokjes (schouder-, poot- of nekfilet)
500 g
Knolselderij
200 g
Wortelen
150 g
Gele ui
1
Knoflookteentjes
2
Verse rode chili
½
Boter & koolzaadolie
1 el
Zout
1½ tl
Zwarte peper
½ tl
Kaneelstokjes
2
Gemalen kardemom
½ tl
Korianderpoeder
½ tl
Tomatenpuree
2 el
Water
500 ml
Abrikozen
100 g
Rozijnen
75 g
Serveren met:
Yoghurt naturel
200 ml
Couscous
2 dl

Een verrukkelijke stoofpot boordevol smaak

De tajine, die zijn oorsprong vindt in de achtste eeuw, is een geliefd gerecht dat de tand des tijds heeft doorstaan. Tajine wordt traditioneel bereid in een aardewerken pot, wat resulteert in stoofschotels die perfect zijn voor koude winteravonden, regenachtige dagen en alles daartussenin.

Een warme en smakelijke Noord-Afrikaanse stoofpot

Weinig dingen zijn zo verwarmend als een heerlijk geurende stoofpot, in het bijzonder de versies die van generatie op generatie zijn doorgegeven, zoals de ooit bescheiden tajine uit Noord-Afrika. Traditioneel wordt een tajine met vlees bereid, maar ondertussen zijn vegetarische versies en versies met vis even populaire alternatieven.

De verschillende soorten tajines

Geglazuurd of niet geglazuurd? Aluminium of gietijzer? Ze zijn er in vele vormen en maten, en hoewel er geen louter goede of foute keuzes zijn, zal je ervaringsniveau waarschijnlijk de doorslag geven.

  • Beginners: een gietijzeren model is geweldig om mee te beginnen. Ze barsten niet, branden niet zo gemakkelijk aan als kleivarianten en zijn ook het meest veelzijdig en duurzaam.
  • Gevorderden: heb je al wat gerechten in een tajine bereid? Dan is een tajine uit geglazuurde klei een goede keuze. Ze zijn minder gevoelig voor barsten en aanbranden, maar geven je toch dat traditionele gevoel.
  • Ervaren: tajines uit niet-geglazuurde klei zijn de lastigste om te gebruiken, maar vanuit smaakperspectief meer dan de moeite waard. Omdat de poreuze klei de smaken van elk gerecht opneemt, wordt de pot al snel zelf een geheim ingrediënt dat onmogelijk te repliceren is.

De magie van koken in een pot van klei

Koken in kleipotten staat bekend om de intense smaak van de gerechten die na verloop van tijd alleen maar beter worden. Omdat het poreuze materiaal een beetje van elk gerecht opneemt, voegt de pot na verloop van tijd aan elke maaltijd een uitgesproken smaakprofiel toe. Neem daarbij dat het een relatief eenvoudige en veelzijdige manier van koken is en het hoeft niet te verbazen dat koken in aardewerk aan een comeback bezig is.