Tzatziki

Tzatziki

20 min.
Tzatziki is een favoriet in de Griekse keuken. Deze saus is net zo lekker bij vlees en salade als om groenten en brood in te dippen.
https://www.arla.nl/recepten/tzatziki/

Bereidingswijze

  • Rasp de komkommer grof en doe hem in een zeef. Strooi zout over de komkommer en laat deze ongeveer 15 minuten staan.
  • Pers het vocht eruit en meng de komkommer met yoghurt, knoflook en peper.
Eet smakelijk!

Tzatziki

Hoe krijg je de bittere smaak uit tzatzikisaus?
Je hoofdingrediënt – de komkommer – is vaak de boosdoener. Om bitterheid te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je de juiste soort kiest: Engelse en Perzische komkommers zijn weinig tot niet bitter. Proef ook een schijfje voordat je gaat raspen en gebruik de uiteinden niet, omdat de bitterheid daar het meest geconcentreerd is. Als je de saus al hebt gemaakt, probeer dan wat zout (of een heel klein beetje suiker) toe te voegen, twee ingrediënten waarvan bewezen is dat ze ons vermogen om bitterheid te proeven verminderen.
Waarom is mijn tzatziki zo vloeibaar?
Een te vloeibare consistentie wordt meestal veroorzaakt doordat je niet genoeg vocht uit de geraspte komkommer hebt geperst. Om dit goed te doen, moet je in drie stappen te werk gaan: strooi zout op de geraspte komkommer, laat het minstens 15 minuten zo staan en knijp dan al het overtollige vocht eruit voordat je het toevoegt aan de rest van je ingrediënten.
Hoe rasp je komkommer voor tzatziki als je geen rasp hebt?
Gebruik in dat geval gewoon een mes en snijplank. Pak je scherpste schilmes en snijd de komkommer in drie gelijke stukken (vergeet niet de uiteinden weg te gooien, want die kunnen je saus bitter maken). Snijd de stukken in de lengte in zo dun mogelijke reepjes. Stapel de reepjes daarna zo goed mogelijk op en snijd ze in kleinere luciferstokjes en vervolgens in blokjes.

Ingrediënten

Zout
½ tl
Komkommer
½
Griekse yoghurt
200 ml
Knoflookteentje
1
Zwarte peper naar smaak

Een mythische dipsaus

Het spreekt voor zich dat het land van de filosofie, democratie en mythologie een al even inspirerende keuken heeft, en tzatziki is een van de helderste sterren aan het Griekse firmament. Deze beroemde saus vind je op elke mezzeschotel terug en kun je makkelijk thuis maken met vijf eenvoudige ingrediënten.

De oorsprong van tzatziki

Met een Turkse naam afgeleid van het woord cacik (een koude soep gemaakt met soortgelijke ingrediënten) gaat de geschiedenis van tzatziki helemaal terug tot het Ottomaanse Rijk. Een van de theorieën is dat het uit India werd meegebracht als een aangepaste versie van raita, terwijl anderen zeggen dat de oorsprong ervan puur Grieks is, omdat er al in 1469 melding werd gemaakt van yoghurt met groenten.

Waarvoor wordt tzatziki gebruikt?

Tzatziki wordt meestal gebruikt als dip (denk aan warme pitabroodjes, souvlaki en verse groenten) of saus (uitstekend bij gyros, wraps of zelfs broodjes). Het is ook interessant als dressing bij koolsla, op een hamburger of op een gebakken aardappel.

Hoe bewaar je tzatziki?

Doe eventuele restjes in een luchtdichte doos en bewaar ze tot vier dagen in de koelkast.