Vegetarische pizza

Vegetarische pizza

1 u
Vegetarische pizza met veel smaak. Belegd met een heerlijke, zelfgemaakte tomatensaus, gebakken aubergines en olijven. Verse ingrediënten en eenvoudig te bereiden. Vergeet niet dat een goede smaakontwikkeling tijd kost, zowel wanneer het deeg rijst als de tomatensaus suddert, waardoor je vegetarische pizza rijk is aan umami.
Eet smakelijk!

Vegetarische pizza

Welke groenten gaan goed samen op pizza?
Je hoeft maar naar het menu van een authentiek Italiaans restaurant te kijken voor inspiratie. Pizza ortolana is een voor de hand liggende keuze die zoveel betekent als "de pizza van de groenteboer". In zijn meest basic vorm bevat deze pizza aubergine, courgette, verse basilicum, royale plakjes buffelmozzarella (zorg ervoor dat je dubbel controleert of er stremsel wordt gebruikt in het kaasbereidingsproces als je een vegetarisch diner maakt) en een lichte scheut olijfolie vlak voor het serveren. Een combinatie van ricotta, zongedroogde tomaat en babyspinazie is ook een echte aanrader en volledig vegetarisch.
Is mozzarella vegetarisch?
Over het algemeen niet. Bij de meeste mozzarella's wordt, net als bij veel andere kazen, stremsel gebruikt (een enzym dat wordt gewonnen uit de maag van een dier) tijdens het kaasbereidingsproces. Het goede nieuws is dat stremselvrije mozzarella relatief gemakkelijk te verkrijgen is en perfect geschikt is voor pizza's vanwege de zachtere textuur. Als het etiket niet specifiek vermeldt dat de kaas vegetarisch is, controleer dan de ingrediënten en vermijd alles waar "dierlijk enzym", "stremsel" of "enzymen" op staat.
Welke kazen zijn altijd vegetarisch?
De meeste kazen bevatten stremsel, een enzym dat voorkomt in de vierde maag van plantenetende dieren en dat wordt gebruikt om de vaste wrongel van de melk te scheiden van de vloeibare wei. In zachtere kazen zoals paneer, ricotta en roomkaas wordt meestal geen stremsel gebruikt, maar het is altijd aan te raden om het etiket te controleren. Als het niet specifiek vegetarisch op het etiket staat, lees dan de lijst met ingrediënten goed door. Stremsel wordt vaak vermeld als "dierlijk enzym", terwijl vegetarische kazen meestal "microbieel enzym" of "vegetarisch enzym" bevatten.
Waarom worden er geen groene olijven op pizza's gebruikt?
Hoewel zwarte olijven een gebruikelijkere pizzatopping zijn, is er geen reden om de groene variant niet te gebruiken. Sommigen beweren dat groene olijven - die meestal worden gezouten in plaats van gekookt - bedoeld zijn om rauw te worden gegeten en dus niet op een pizza thuishoren. Hun gerijpte broers en zussen, de zwarte olijven, zijn niet zo bitter en milder van smaak, waardoor ze een minder overweldigende topping zijn voor op een pizza. Experimenteer met beide en kijk welke jouw gezin het lekkerst vindt!

Ingrediënten

Je groene pizzakeuze

Dit is een verrassend makkelijk recept en het is helemaal niet erg dat het vegetarisch is vanwege de diepe, rijke en hartige smaken. Dit dankzij de vele toppingcombinaties veelzijdige recept zal vast een van de favorieten van je familie worden.

Tomatensaus als een pro

Bij een saus op basis van tomaten zijn laag, langzaam en geduldig de toverwoorden. Bij korte kooktijd wordt de heldere, frisse en zure smaak van de tomaten behouden, terwijl bij een langere kooktijd de smaak verdiept en de saus dikker wordt voor een intense umamismaak die moeilijk te beschrijven is. Het is misschien wel de ster van dit recept en brengt alle andere ingrediënten samen in een van de lekkerste groentepizza's die je ooit hebt geproefd.

Het geheim van heerlijke gebakken aubergines

Omdat de gemiddelde aubergine voor 90 procent uit water bestaat, moet je ervoor zorgen dat je elke plak voldoende ruimte heeft om het overtollige vocht te laten verdampen en te veranderen in een prachtig gekarameliseerde pizzatopping. Deze groente neemt ook heel snel vocht op, dus gebruik niet teveel olie. Borstel het er licht op, dat is genoeg voor het bakproces.