Poke bowl

Poke bowl

15 min.
Zoet, zout, pittig en vol umami: deze Hawaïaanse klassieker, die met een eindeloos aantal combinaties van ingrediënten kan worden bereid, heeft het allemaal. In onze versie van het gerecht hebben we ervoor gekozen om gerookte zalm, cottagecheese en bruine rijst te combineren met heerlijke en kleurrijke groenten zoals spitskool, bruine ui, edamame bonen en lente-uitjes voor een heerlijke smaak en veel verschillende texturen.
https://www.arla.nl/recepten/poke-bowl/

Bereidingswijze

  • Doe de zalmreepjes, rijst, spitskoolreepjes, avocado plakjes, cottagecheese, edamame bonen, lente-uitjes zalm, partjes limoen en chilibonen in twee kommen.
  • 2. Garneer met sesamzaad en munt voordat je de kommen serveert.
Eet smakelijk!
Tips

Rijst is de perfecte basis voor je poke bowls. Bij het koken van rijst is het belangrijk om de rijst te spoelen of te laten weken in koud water om het natuurlijk voorkomende arsenicumgehalte te verlagen. Rijst spoelen in een zeef voor het koken heeft als bijkomend voordeel dat het zetmeel van het oppervlak van de korrels wordt verwijderd, waardoor ze minder snel klonteren tijdens het koken.

Vragen over poke bowls

Met een gemakkelijk poke bowl recept als het onze wordt het bereiden van een verfrissende lunch of diner voor jou en de jouwen een fluitje van een cent. Lees verder om meer te leren over poke bowls en bekijk onze meest gestelde vragen over het gerecht.

Wat is een poke bowl?
Poke bowls zijn misschien wel het populairste Hawaiiaanse gerecht. Traditioneel geserveerd als voor- of hoofdgerecht, wordt het gemaakt met rauwe vis die in kleine stukjes of plakjes wordt gesneden, hoewel wij gerookte vis gebruiken in ons recept. De versie die in veel delen van de wereld populair is geworden, plaatst de vis op een bodem van rijst en combineert deze met een assortiment verse groenten en meestal een dressing of saus met veel umami-smaak.
Hoe eet je een poke bowl?
Je kunt poke bowls als lunch of diner eten; je hoeft ze alleen maar in de koelkast te bewaren nadat je ze hebt gemaakt of ze meteen op te eten. Een zelfgemaakte poke bowl maken is bijna net zo makkelijk als er een eten. Haal je favoriete kommen tevoorschijn, maak een basislaag van rijst en vul deze aan met gesneden groente en vis en cottagecheese en garneer met limoen, chili, sesam en munt. Probeer onze gerookte zalm poke bowls de volgende keer als je zin hebt in een snelle en makkelijke lunch of diner met veel kleurrijke, verse ingrediënten.
Hoe maak je rijst voor een poke bowl?
De beste rijst voor poke bowls hangt vooral af van je persoonlijke smaak. Poke bowls met bruine rijst hebben een meer aardse en nootachtige smaak dan die met witte rijst zoals jasmijnrijst. Welke rijstsoort je ook besluit te gebruiken voor je bowl, het is belangrijk om de rijst te spoelen voordat je hem kookt om het van nature voorkomende arseen te verwijderen, evenals het zetmeel aan de oppervlakte dat kan leiden tot rijst met klonters.
Hoe lang is een poke bowl goed?
Hoewel een poke bowl met gerookte zalm langer houdbaar is dan een traditionele Hawaïaanse poke bowl met rauwe vis, moet je er toch naar streven om er binnen 2-3 dagen van te genieten. Bewaar eventuele restjes in een luchtdichte verpakking. De plakjes avocado zullen snel bruin worden, maar ze zijn nog steeds veilig om te eten. Door de avocado in te smeren met limoensap of citroensap vertraag je dit proces.

Ingrediënten

Poke bowl
Gerookte zalm in reepjes
100 g
Gekookte en afgekoelde bruine rijst (ongeveer 80 g rauwe snelkookzilvervliesrijst)
150 g
Paarse spitskool in dunne reepjes
175 g
In plakjes gesneden avocado (ongeveer 125 g)
1
Cottagecheese
250 g
Edamame bonen (sojabonen)
75 g
Lente-uitjes in plakjes (ongeveer 50 g)
½ bosje
Limoen in partjes gesneden
1
Schoongemaakte rode chili of jalapeñopeper in dunne plakjes
1
Garnering
Zwarte sesamzaadjes
Verse muntblaadjes

Maak je eigen poke bowl

Poke bowls zijn even snel en gemakkelijk te bereiden als heerlijk. Een gerookte zalm poke bowl met cottagecheese en veel verschillende en heerlijke groenten is perfect als je een lunch- of dinergerecht wilt dat snel te maken is, maar veel smaken en texturen biedt. Onze poke bowl is ongelooflijk makkelijk te bereiden en zal je zeker aantrekken met zijn vele felle kleuren en je terug laten komen vanwege zijn geweldige smaak.

Kleurrijke kom met gerookte zalm

Terwijl Hawaïaanse poke bowls traditioneel worden gemaakt met rauwe vis, wordt in ons recept voor poke bowl met zalm gerookte zalm gebruikt. Dit maakt deze kleurrijke bowl-maaltijd ongelooflijk gemakkelijk om thuis te bereiden, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over de voorbereiding om met rauwe vis aan de slag te gaan. Gerookte zalm heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een licht rokerige en zoute smaak die goed past bij de bruine rijst basis van deze bowl, omdat deze rijstsoort complexe nootachtige en aardse ondertonen heeft.

Verse poke bowl toppings

Een zelfgemaakte poke bowl kan worden bereid met verschillende toppings. In onze versie van het populaire gerecht hebben we ervoor gekozen om de bruine rijst en gerookte zalm te combineren met lente-uitjes en spitskool om mooie kleuren te geven en frisheid en knapperigheid toe te voegen als aanvulling op de boterachtige edamame bonen en romige, milde avocado. Om de schaal af te maken, raden we aan om te garneren met nootachtige sesamzaadjes, kruidige muntblaadjes, pittige limoen en rode chilipepers om het wat pittiger te maken.

Romige cottagecheese

Het gebruik van cottagecheese in poke bowls is een gemakkelijke manier om een heerlijk romige textuur toe te voegen, evenals een lichte zoutheid die goed past bij bruine rijst. Cottagecheese heeft een subtiele milde smaak die goed samengaat met veel verschillende toppings voor poke bowls, en in onze versie vult de verfijnde pittigheid de fluweelzachte gerookte zalm en de romige avocado prachtig aan.

Experimenteer met de ingrediënten

Hoewel er geen uitputtende poke bowl toppings lijst is, laat het beste poke bowl recept veel ruimte voor creativiteit en experimenteren. Aangezien een traditionele poke bowl rauwe vis bevat, kun je experimenteren met rauwe tonijn of zalm, zoals we doen in onze Japans geïnspireerde sushibowl waar je misschien ook inspiratie opdoet voor verschillende pokebowl-ingrediënten.

Experimenteer met het toevoegen van meer knapperige elementen door verse groenten zoals komkommer, radijs, wortels of taugé in je kommen te introduceren of gebruik een knapperige snack zoals gezouten komkommer of geroosterde pinda's om heerlijke combinaties van verschillende texturen te creëren.

Een gemakkelijke manier om deze zalm poke bowl je eigen te maken is door hem te mixen met een poke bowl dressing of saus. Poke bowls smaken heerlijk als je ze besprenkelt met verschillende soorten, zoals zelfgemaakte mayonaise op smaak gebracht met siracha saus of chilivlokken, een knoflook aïoli, een dressing op basis van soja saus en sesamolie, of zelfs een pittige mango-chilidressing met verse chili en ponzu.