Walnootkoekjes

Walnootkoekjes

1 u
Deze bescheiden maar smaakvolle walnootkoekjes zijn perfect als dessert bij je volgende etentje. Of bewaar ze in de voorraadkast voor als een vriend of geliefde langskomt voor een snel kopje koffie of thee.
https://www.arla.nl/recepten/walnootkoekjes/

Bereidingswijze

  • Hak de noten fijn. Meng de noten, de bloem, de suiker, de boter en koolzaadolie en het citroensap. Kneed snel tot een deeg en vorm er twee rollen van. Laat ze ongeveer een uur in de koelkast rusten.
  • Zet de oven op 200 °C. Verdeel het deeg in stukken en maak er kleine balletjes van. Leg ze op bakplaten bekleed met bakpapier.
  • Bak 10-12 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen.
Eet smakelijk!

Walnootkoekjes

Hoe voorkom je dat walnoten wegzakken in cakes en koekjes?
Bij het bakken van cakes of koekjes met noten of gedroogd fruit kan het gebeuren dat de noten en het fruit naar de bodem zakken. Hierdoor wordt het gebak kleffer dan gewenst en vind je de noten en vruchten allemaal in één laag in plaats van gelijkmatig verdeeld over de cake. Noten en gedroogde vruchten zijn zwaarder dan het beslag, waardoor ze zinken. Om dit te voorkomen, kun je de noten of vruchten met bloem bestrooien voordat je ze als laatste door het beslag spatelt. De bloem voorkomt dat de noten in het beslag zakken, waardoor je een perfect gelijkmatig resultaat krijgt.
Waarom is mijn walnotencake of -koekje kruimelig?
Wanneer een cake of een bakplaat met koekjes er droog en kruimelig uitkomt, is er waarschijnlijk iets misgegaan bij het maken van het beslag. Te veel bloem is vaak de reden voor kruimelige cake. Als je een maatbeker gebruikt, druk de bloem dan niet hard aan, want dan komt er meer bloem in de cake en zal deze droog zijn. Ook kun je per ongeluk te weinig vloeistof aan het beslag hebben toegevoegd. Een andere fout die je moet vermijden, is het beslag te veel te mengen. Als je het koekjesdeeg te krachtig mengt, zullen de gluten in de bloem zich ontwikkelen, waardoor de koekjes taai, droog en kruimelig worden.
Branden walnoten bovenop cakes en koekjes aan?
Omdat walnoten veel olie bevatten, hebben ze de neiging te verbranden als je ze te lang in de oven laat. Gebruik rauwe walnoten om te bakken en vermijd noten die al geroosterd zijn. Voordat je de koekjes bakt, kun je zichtbare stukjes walnoot in het beslag drukken om verkoolde stukjes noot te voorkomen. Als je merkt dat de noten zwart worden, verplaats je de bakplaat gewoon naar een lagere positie in de oven.
Moeten walnoten geroosterd worden voor je ze bakt?
Geroosterde walnoten zijn op zich een echte lekkernij. Wanneer je echter met walnoten bakt, moeten de noten rauw zijn wanneer ze in de oven gaan. De noten zullen tijdens het bakken in de koekjes garen en hun karakteristieke, diepe, boterige smaak ontwikkelen.
Waarom worden walnoten zwart als je ze bakt?
Walnoten roosteren in de oven sneller dan andere noten en worden dus ook sneller zwart. Dat komt omdat walnoten meer olie bevatten dan bijvoorbeeld amandelen en hazelnoten. Om te voorkomen dat de walnoten zwart worden, kun je ze onderdompelen in het beslag of deeg en moet je ervoor zorgen dat ze niet te dicht bij het verwarmingselement komen. Als je walnoten als topping op een cake wil gebruiken, kun je ze tijdens de laatste vijf minuten van het bakken toevoegen. Zo krijg je een mooie geroosterde smaak zonder dat ze verkolen.

Ingrediënten

Walnootkoekjes
Walnoten
110 g
Algemeen bloem
240 g
Bruine suiker
180 g
Boter en koolzaadolie
200 ml
Citroensap
1 el

Walnootkoekjes – perfect bij koffie

Op zoek naar een snel en erg eenvoudig recept voor koekjes? Deze koekjes zijn snel en makkelijk te maken, met slechts een handvol eenvoudige ingrediënten. Hier spelen walnoten de hoofdrol, met hun rijke en milde smaak die door het bakken alleen maar beter wordt. En als je van koffie houdt, zul je snel merken dat deze koekjes perfect passen bij je kopje koffie 's middags.

Hoe maak je walnootkoekjes zonder suiker?

Als je geraffineerde suiker in je koekjes wil vermijden, kun je die in dit ingrediënt gewoon vervangen door honing. Honing is zoeter dan suiker, dus gebruik ongeveer 2/3 van de benodigde hoeveelheid. Omdat er water in honing zit, moet je wellicht de hoeveelheid bloem aanpassen om te voorkomen dat het koekjesbeslag te dun wordt. Ahornsiroop is een vergelijkbaar alternatief voor geraffineerde suiker. In sommige winkels vind je nog andere natuurlijke of kunstmatige zoetstoffen om de koekjes zoeter te maken.

Lekker bij thee en koffie

Wanneer het ’s middags op het werk of met vrienden tijd is voor een tussendoortje, zijn walnootkoekjes een welkome aanvulling bij een kop koffie of thee. De zoete en nootachtige smaak van de koekjes past bij bijna elke warme drank, van warme chocolademelk tot glühwein.