Zuurdesem

Zuurdesem

> 60 minuten
Begin je zuurdesemreis vandaag - wij laten je zien hoe het moet! Elk zelfgemaakt brood of broodje begint met een goede basis. Dit recept voor zuurdesem is gemakkelijk te volgen, zelfs als het de eerste keer is dat je het uitprobeert. De starter, die ook wel levain wordt genoemd, geeft je baksels een mooie rijzing met een heerlijk licht zure smaak. Het duurt ongeveer 5-6 dagen voordat je het kunt gebruiken om te bakken, maar als je niet vergeet het te verzorgen, kun je de volgende keer dat je wilt bakken sommige stappen overslaan. Een zuurdesemstarter maken vergt wat geduld, maar het is zeker de moeite waard als je het brood en andere baksels proeft die je ermee kunt maken.
https://www.arla.nl/recepten/zuurdesem/

Bereidingswijze

Dag 1
  • Roer het water en de meel door elkaar in een glazen pot - de zuurdesemstarter moet stevig en droog zijn.
  • Schraap het deeg van de randen met een deegschraper. Dek het deeg af met een doek en laat het ongeveer 2 dagen op kamertemperatuur rusten.
Dag 3
  • Op dag 3 moet je starter een korst hebben gevormd. Verwijder de korst en gooi die weg.
  • De starter moet nu actief zijn en zuur ruiken, d.w.z. hij moet gerezen zijn, en je zou kleine luchtbelletjes door het glas moeten kunnen zien. Als het geen tekenen van activiteit vertoont, laat het dan nog een dag staan.
  • Als het actief is, moet het worden gevoed. Neem 50 g zuurdesem en doe die in een schone glazen pot (gooi de rest weg of gebruik het als smaakmaker in gebak). Voeg water en meel toe. Roer het mengsel goed door - er mogen geen klontjes in zitten.
  • Schraap het deeg met een deegschraper van de randen en voeg het toe aan de rest van het deeg. Dek de starter af met een doek en laat het op kamertemperatuur rusten.
Dag 4
  • Herhaal de stappen van dag 3.
Dag 5
  • Herhaal de stappen van dag 3. Je starter zou nu heel actief moeten zijn. Doe een elastiekje om de glazen pot aan de rand van het zuurdesem. 3-5 uur na de voeding op dag 5 moet de starter ongeveer 50% gerezen zijn. Dit is een teken dat hij klaar is voor gebruik bij het bakken.
  • Als de starter niet voldoende is gerezen, laat hem dan nog een dag staan en voed hem opnieuw (zie dag 3).
Eet smakelijk!
Tips

Vergeet in de winkel gekocht brood en gebak; dit is het echte werk! Met ons recept voor zuurdesemstarter kun je genieten van luchtige baksels met veel smaak. Je krijgt zuurdesembrood met de kenmerkende knapperige korst, zachte binnenkant en enorme luchtbellen - en natuurlijk de onweerstaanbare zurige smaak die goed samengaat met bijna elk beleg en spread.

Tips

Het is eenvoudig en gemakkelijk - alles wat je nodig hebt is water, meel en een beetje geduld. Zet je ingrediënten klaar, zoek een schone glazen pot en begin te mengen.

Vragen over zuurdesem

Thuis zuurdesem maken voelt bijna alsof je een klein wetenschappelijk experiment uitvoert met veel stappen en valkuilen. Gelukkig hebben wij je voorzien van de nodige instructies en informatie om te slagen; alles wat je nodig hebt is een beetje geduld en een paar basisingrediënten. Lees hieronder meer over het maken van een zuurdesemstarter.

Wat is een zuurdesemstarter?
Een zuurdesemstarter is een rijsmiddel dat bakproducten laat rijzen en bevat gefermenteerd water en meel. Dit schept de perfecte omstandigheden voor het kweken van melkzuurbacteriën en natuurlijke gist die zich voeden met de koolhydraten in de bloem en het water. De starter moet voortdurend worden gevoed zodat er gassen vrijkomen die zorgen voor lucht en rijzing bij het bakken van brood en gebak.
Hoe maak je een zuurdesemstarter?
Een zuurdesemstarter maken is vrij eenvoudig, want je hebt alleen water en twee soorten meel nodig. Roer water en meel door elkaar in een glazen pot en dek deze af met een doek. Laat de starter 2 dagen op kamertemperatuur staan en voed hem op dag 3, 4 en 5 regelmatig met water en meel. Dit houdt de starter actief en levend en zorgt voor voldoende rijzing en lucht in je baksels.
Hoe voed je een zuurdesemstarter?
Als de zuurdesemstarter 2 dagen heeft kunnen staan, kun je hem gaan voeden met water en meel. Verwijder de korst, haal er 50 g uit en doe die in een pot met water en meel. Roer het mengsel totdat er geen klontjes meer zijn en dek het af met een doek voordat je het weer op kamertemperatuur laat komen. Herhaal dit op dag 4 en 5. Als de starter na het voeden op de vijfde dag in volume is verdubbeld, is hij klaar om te bakken.
Hoe bewaar je overgebleven zuurdesem?
De overgebleven zuurdesem kun je het beste meteen gebruiken. Als de restanten te lang blijven liggen, tast dat de kwaliteit en de smaak aan en krijgt het gebakken product een onaangename smaak. Bewaar het restant maximaal 2 dagen op kamertemperatuur of doe het in een luchtdichte bak en bewaar het ongeveer 1-2 weken in de koelkast. Als je klaar bent om het te gebruiken, breng je het restant op kamertemperatuur voordat je het bakt.
Wat kun je doen met overgebleven starter?
Je hoeft het resterende zuurdesem niet weg te gooien als je er heerlijke recepten mee kunt maken. Gebruik het om verschillende lekkernijen te maken, bijvoorbeeld pannenkoeken, platbrood, wafels of cake. Omdat het restant niet meer hetzelfde vermogen heeft om te rijzen, moet je het combineren met een ander rijsmiddel, zoals bakpoeder of baking soda, die vaak al deel uitmaken van het recept dat je gebruikt als je de resterende zuurdesem toevoegt. Het geeft een extra boost en je krijgt een extra luchtig resultaat.
Kun je zuurdesemstarter invriezen?
Ja, je kunt zuurdesemstarter invriezen, maar houd er rekening mee dat sommige gisten en bacteriën die je baksels laten rijzen, afsterven tijdens het invriezen. Om het evenwicht van goede bacteriën en gist te beschermen en te behouden, moet je de starter voorbereiden op invriezen. Een rijpe starter van minstens een paar maanden oud is beter geschikt om in te vriezen, omdat melkzuurbacteriën en gist een grotere kans hebben om te overleven, waardoor het gemakkelijker is om de starter nieuw leven in te blazen bij het ontdooien. De gemakkelijkste manier om de starter in te vriezen is door hem te portioneren in de hoeveelheid die je gewoonlijk gebruikt om te bakken. Doe deze porties in diepvrieszakjes of diepvriesbestendige potjes en zet ze in de vriezer.
Hoe kun je zuurdesemstarter uit de koelkast laten opleven?
Met een beetje liefde kun je de zuurdesemstarter nieuw leven inblazen door hem regelmatig te voeden. Haal hem uit de koelkast en laat hem een paar uur op kamertemperatuur komen. Roer het mengsel om ervoor te zorgen dat alles wordt opgenomen en start het voedingsproces. Gooi een deel van de starter weg, voeg vers meel en water toe, laat het mengsel staan en herhaal het proces tot het tekenen van activiteit vertoont.

Ingrediënten

Dag 1
Lauwwarm water
150 ml
Tarwemeel
100 ml
Roggemeel of een andere soort grof meel
100 ml
Dag 3, 4 en 5
Zuurdesem
50 g
Lauwwarm water
50 ml
Grof roggemeel
50 g