sterkere planeet

Minder voedselverspilling

Hoe wij verspilling tegengaan

Wat is voedselverspilling?

Voedselverspilling kan in elk deel van de productieketen plaatsvinden. Op het boerenerf, gedurende het productieproces, tijdens transport, in de supermarkt of bij de consument thuis. Zo kan food waste bijvoorbeeld ontstaan door productiefouten of logistieke problemen, maar ook door producten die over de datum gaan bij jou thuis. Zuivel is, na brood, het meest verspilde product in Nederland. Daar moet verandering in komen.

Bij Arla Foods nemen we onze verantwoordelijkheid en doen we er daarom alles aan om voedselverspilling in elk deel van de productieketen terug te dringen: vanaf het melken van de koe tot het eindproduct bij jou in de koelkast. Dat doen we door onze eigen afvalstromen te minimaliseren. Maar ook door onze klanten en consumenten te helpen met slimme tips.

Maatregelen die we hebben genomen om voedselverspilling tegen te gaan

Minder voedselverspilling in de zuivelfabrieken
Minder voedselverspilling in de zuivelfabrieken

In onze eigen zuivelfabrieken werken we voortdurend aan een optimalisatie van de productie en aan minimalisatie van de afvalstromen. Dit doen we door intelligente technologieën in te zetten en nauw samen te werken met klanten en leveranciers.

Tips en tricks voor de consument
Tips en tricks voor de consument

Een van onze initiatieven tegen voedselverspilling is om de consument tips en tricks te geven om onze producten niet weg te gooien, als dat niet nodig is. Van wekelijkse maaltijdsuggesties tot slimme manieren om restjes te gebruiken.

Zo proberen we het huishoudelijke afval zoveel mogelijk te beperken

Donaties aan voedselbanken
Donaties aan voedselbanken

Hebben wij overschotten aan voedingsmiddelen, dan bieden we dat aan bij verschillende voedselbanken in heel Europa. In Nederland werken wij samen met de Voedselbank Arnhem. Naast de ‘vaste’ donaties organiseren we regelmatig initiatieven. Zo hebben we in januari 2020, in samenwerking met het Armoedefonds, 3652 ontbijtjes gedoneerd aan de Voedselbank.

De juiste verpakkingen & langer vers
De juiste verpakkingen & langer vers

Onze verpakkingen zijn eenvoudig te vouwen en volledig te legen. Elk product heeft precies het juiste formaat voor de hoeveelheid en gelegenheid. Zo komt er minder voedsel bij het afval terecht.

Langere houdbaarheid door Versfilterlijn
Langere houdbaarheid door Versfilterlijn

We spannen ons tot het uiterste in om de versheid en houdbaarheid van onze producten te maximaliseren. Zo maakt Melkunie melk met Versfilter. Dit is een extra filter waar de zuur-makende bacteriën tijdens de verwerking op achterblijven. Hierdoor is de verse melk tot wel 7 dagen langer vers.

Onze cijfers over voedselverspilling

De afgelopen jaren hebben wij de afvalstromen in de productieprocessen flink gereduceerd: we verspillen vandaag de dag 27% minder voedingsgrondstoffen tijdens het productieproces dan in 2015. Elke dag zetten we ons in om deze voedselverspilling nog meer te minimaliseren. In Nederland, maar ook in de rest van de wereld.

Komt het voor dat we toch iets moeten weggooien, dan zorgen we ervoor dat het afval een duurzame bestemming krijgt. Producten die nog goed zijn voor menselijke consumptie gaan naar de Voedselbank. Dankzij deze langdurige samenwerking dragen wij er met onze producten aan bij dat zij 2.800.000 maaltijden per jaar kunnen uitdelen. Een flinke stap in de strijd tegen voedselverspilling én honger.

Zijn de voedingsmiddelen niet geschikt om te doneren aan de Voedselbank? Dan wordt het gebruikt als veevoeder gebruikt. Als dat ook niet lukt, wordt er biogas van geproduceerd.

Lees meer

Onze wereldwijde ambitie voor minder voedselverspilling

Onze ambitie is om de komende jaren de voedselverspilling nog verder te minimaliseren. Daarom hebben wij het volgende doel opgesteld:

  • 50% minder voedselverspilling in onze fabrieken in 2030 ten opzichte van 2015.
Onze initiatieven tegen voedselverspilling dragen bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties

Onze initiatieven tegen voedselverspilling dragen bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties

Onze initiatieven tegen voedselverspilling dragen bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

  • Nr. 2 - Geen honger, door het verminderen van voedselverspilling en ervoor te zorgen dat overtollig voedsel wordt teruggeleid naar het voedingssysteem of wordt gedoneerd. 
  • Nr. 12 - Verantwoorde consumptie en productie, door het met 50% verminderen van voedselverspilling in onze toeleveringsketen in de periode 2015-2030 en door het inlichten van consumenten over manieren om voedselverspilling thuis tegen te gaan. 

Nr. 17 - Partnerschap om doelstellingen te bereiken, door samen te werken met leveranciers en klanten om voedselverspilling in onze toeleveringsketen te verminderen.