'Vaak goed na' voorkomt voedselverspilling

In Nederland gooien we per persoon gemiddeld zo’n 34 kilo eten per jaar weg. Zuivel is na brood het meest verspilde product. Om te zorgen dat er minder zuivel in de prullenbak belandt, plaatst Arla biologisch op al haar verse producten de tekst Vaak goed na. Binnenkort ook op biologische Skyr en Kefir!  

Kijk, ruik en proef lekker zelf! 

THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’.  Tot die datum garanderen wij de kwaliteit van het product. Ook daarna kan het product nog goed eetbaar of drinkbaar zijn. Maar bijvoorbeeld net ietsje minder smaken. Voor de THT-datum wordt uitgegaan van een gesloten verpakking.  

Veel mensen denken dat die THT-datum op voedsel staat om te bepalen of een product nog eetbaar is of niet. En kijken, ruiken en proeven dan zelf niet meer. Terwijl het product dan nog prima eetbaar kan zijn. Gebruik dus je eigen zintuigen. Die kunnen dat doorgaans prima voor je uitmaken. 

Hoe lang een product na de THT-datum nog minimaal goed is? Die vraag wordt ons ook vaak gesteld. Maar is moeilijk te beantwoorden. Omdat de omstandigheden bij iedereen thuis anders zijn. Blijf dus vooral zelf kijken, ruiken en proeven.  

Maakt die kleine teksttoevoeging echt een groot verschil? 

Jazeker! Via onze verpakkingen delen we nu jaarlijks zo’n 30 miljoen berichten over voedselverspilling. En bereikt de ‘Vaak goed na’ boodschap steeds meer Nederlandse eettafels. Zo stimuleren we steeds meer mensen om zelf te ruiken, kijken en proeven. En minder voedsel weg te gooien. Wat ook de CO2-uitstoot weer verder vermindert. Daar werken we bij Arla biologisch sowieso hard aan; lees hier meer over ons klimaatneutrale initiatief. 

Weten wat we in onze fabriek doen tegen voedselverspilling? Klik dan hier.