Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep

30 min.
Soms vind je een gerecht dat je echt doet geloven in de uitspraak 'less is more'. Deze zelfgemaakte bloemkoolsoep is misschien wel zo'n gerecht. Deze klassieke groentesoep is ongelooflijk eenvoudig te maken met slechts een paar ingrediënten en heeft een delicaat smaakprofiel met zoete, notige ondertonen. Serveer deze prachtig gegarneerde en romige soep als hoofdgerecht of als voorgerecht met een sneetje brood.
https://www.arla.nl/recepten/bloemkoolsoep/

Bereidingswijze

  • Doe de bloemkoolroosjes en groentebouillon in een pan en breng aan de kook.
  • Doe het deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten koken op middelhoog vuur of tot de bloemkool zacht is.
  • Mix de soep tot hij glad is en voeg de room en het zout toe. Breng op smaak.
  • Breng nogmaals aan de kook en laat ongeveer 1 minuut op matig vuur koken.
  • Giet de soep in 4 kommen. Garneer met peterselie, olijfolie, peper en zout.
  • Serveer meteen met brood.
Eet smakelijk!
Tip

Een eenvoudige bloemkoolsoep moet een rijke, fluweelzachte consistentie hebben en heerlijk romig zijn. Als je echter niet helemaal tevreden bent met de consistentie, kun je een beurre manié maken door gelijke delen zachte boter en bloem samen te kneden. Meng deze 'boterbal' door de pruttelende soep en blijf kloppen tot hij helemaal opgelost is. Laat de soep nog een paar minuten koken tot de gewenste consistentie bereikt is.

Vragen over bloemkoolsoep

Met ons snelle, makkelijke recept voor bloemkoolsoep tover je een simpele bloemkool moeiteloos om tot een heerlijk romige maaltijd. Kom hieronder meer te weten over het gerecht door onze antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoe maak je bloemkoolsoep?
Bloemkoolroomsoep maken is een prima keuze als je zin hebt in een fluweelzacht, verwarmend gerecht. Wanneer je de bloemkool versneden hebt, doe je de roosjes in een pan met groentebouillon en kook je ze tot de bloemkool zacht is. Mix de soep tot hij glad is, voeg de room toe om het gerecht romig te maken en breng op smaak. Breng de soep weer aan de kook en doe hem vervolgens in je favoriete kommen. Garneer met verschillende heerlijke toppings en serveer de warme soep met brood voor een heerlijk diner of voorgerecht.
Wat serveer je bij bloemkoolsoep?
Bloemkoolroomsoep serveer je het best met een sneetje brood en decoratieve, heerlijke toppings. Besprenkel de soep bijvoorbeeld met olijfolie en platte peterselie voor een heerlijk frisse, maar toch rijke smaak en voeg nog wat zout en versgemalen peper toe. Je kunt ook kiezen voor knapperige toppings zoals krokante spekblokjes, zelfgemaakte croutons of geroosterde kikkererwten. Als je er ook brood bij serveert, krijg je een rijkere maaltijd en heb je iets waarmee je ook de allerlaatste restjes uit de kom kunt vegen.
Hoe lang blijft bloemkoolsoep goed in de koelkast?
In de koelkast is deze bloemkoolroomsoep 3-5 dagen houdbaar. Doe de soep na het afkoelen in luchtdichte bakjes. Om het jezelf wat makkelijker te maken, kun je kiezen voor kleinere bakjes, zodat je snel een deel van de soep opnieuw kunt opwarmen.
Kun je bloemkoolsoep invriezen?
Ja! Bloemkoolsoep invriezen is ongelooflijk makkelijk en zorgt ervoor dat de soep ongeveer 3 maanden houdbaar is. Als je van plan bent om alles in te vriezen, voeg de room dan pas toe wanneer je de soep na het invriezen weer opwarmt. Zo voorkom je dat hij tijdens het ontdooien gaat schiften. Vries de soep nooit in wanneer hij nog warm is en laat altijd ruimte over zodat de soep tijdens het invriezen een beetje kan uitzetten. Giet de soep na het afkoelen in luchtdichte bakjes ter grootte van een portie. Als je de soep wilt opeten, laat je die een nacht ontdooien in de koelkast voordat je hem opnieuw opwarmt in de magnetron of oven.

Ingrediënten

Bloemkoolsoep:
Bloemkool, in kleine roosjes (ca. 800 g)
1
Groentebouillon
800 ml
Volvette room
150 ml
Grof zout
1 tl
Garnering:
Platte peterselie
Olijfolie
Zwarte zoutvlokken
Versgemalen peper
Serveren met
Volkorenbrood

Heerlijk zoete en notige bloemkoolsoep

Zelfs met een minimaal aantal ingrediënten kun je met dit makkelijke recept voor bloemkoolroomsoep genieten van een fluweelzacht gerecht met heel veel smaak.

Bloemkool heeft van nature een notige en zoete smaak. De licht bittere ondertoon voorkomt dat de smaak te zoet wordt en zorgt voor een goed afgerond smaakprofiel. Deze groente past dus perfect bij heel wat gerechten, waaronder zelfgemaakte soepen zoals deze.

Ben je op zoek naar alledaagse soepen om aan je receptenboekje toe te voegen? Probeer dan zeker ook onze aardappel-preisoep en broccolisoep.

Smakelijke en evenwichtige toppings

In ons recept voor bloemkoolsoep met room raden we een aantal toppings aan die de rijke smaak van de soep zowel versterken als in evenwicht brengen.

De stipjes zout en peper en de druppels olijfolie die op het oppervlak drijven, geven de soep een mooie, luxueuze uitstraling. De olijfolie geeft de soep een speciaal aroma en voegt een bijzonder accent toe, en de peterselie zorgt voor een frisse toets. Zijn peperige smaak vult de zoete en notige tonen van de soep goed aan.

Bloemkoolroomsoep als diner of voorgerecht

Deze soep is snel te bereiden, vereist weinig ingrediënten en kan van tevoren gemaakt en opgewarmd worden. Perfect dus voor drukke weekdagen en voor etentjes met vrienden en familie wanneer je iets lekkers en moois wilt serveren maar geen tijd hebt voor een ingewikkeld, lang recept.

Als je deze romige bloemkoolsoep serveert met sneetjes brood, heb je een heerlijke avondmaaltijd. De soep is echter ook perfect als begin van een verrukkelijk menu met gerechten als onze heerlijk decadente beef wellington als hoofdgerecht en ons vanille-ijs met gebakken pruimen en boekweitkrokantjes als finishing touch.

Experimenteer met de pittigheid

Als je een pittige bloemkoolsoep wilt maken, kun je dat op verschillende manieren aanpakken. 

Je kunt verse chilipepers gebruiken, chilipoeder of een rokerig kruid zoals cayennepeper, dat ook een beetje pit geeft. Andere uitstekende, licht pittige keuzes zijn kruidenmixen als kerriepoeder, garam masala en vijfkruidenmix.

De laatste manier om meer warmte aan het gerecht toe te voegen is met verse of gedroogde kruiden. Kruiden die perfect passen bij bloemkoolsoep zijn kruiden met een hartig, peperig smaakprofiel zoals gember, basilicum, oregano en rozemarijn, maar ook de weinig bekende peperkers. Als je voor gedroogde kruiden kiest, kun je deze voor of na het mixen toevoegen. Kies je voor verse kruiden, dan is het aan te raden om ze als garnering te gebruiken.