Broccolisoep

Broccolisoep

30 min.
Een frisgroene broccolisoep met aardappelen is het hele jaar door een echte klassieker. De soep bevat weinig ingrediënten, is makkelijk te bereiden en heeft een levendige kleur die op elke eettafel meteen opvalt. De gepureerde broccoli en aardappelen zorgen voor de romige textuur en ook de melk draagt bij tot de romige consistentie. Probeer ons recept voor broccolisoep, gegarneerd met amandelen, zeker eens als dagelijkse maaltijd of tijdens een etentje, of serveer hem als een mooi, licht voorgerecht of een snelle warme lunch.
https://www.arla.nl/recepten/broccolisoep/

Bereidingswijze

  • Bak de ui in een pan in goudkleurige boter. Voeg de aardappelstukjes toe en bak ze ook even mee.
  • Voeg de groentebouillon toe, breng deze aan de kook en laat het geheel vervolgens ongeveer 10 minuten op laag vuur koken met het deksel erop.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes en de stronk in kleine stukjes. Bewaar ongeveer 100 g broccoliroosjes voor later.
  • Doe de broccoli – behalve de extra 100 g – in de soep en laat deze ongeveer 5 minuten koken.
  • Mix de soep met een staafmixer of druk 3-4 keer op de pulse-knop als je de soep uit de pan haalt en een blender gebruikt. Voeg de melk toe en breng het geheel weer aan de kook.
  • Voeg de rest van de broccoliroosjes toe en laat ze ongeveer 3 minuten koken. Breng op smaak en garneer met de amandelen.
Eet smakelijk!
Tip

Als je broccolisoep wilt maken, snijd je de roosjes het best af waar ze aansluiten op de stronk. Als je dan erg lange roosjes overhoudt, moet je mogelijk een deel van de steeltjes wegsnijden. Maak je echter geen zorgen over verspilling, want je zult de steeltjes later nog gebruiken. Snijd erg grote roosjes doormidden om het mixen makkelijker te maken.

Tip

Je hoeft de broccolistronk niet weg te gooien, want die is helemaal geschikt voor consumptie en smaakt heerlijk! Omdat je de broccolisoep niet urenlang moet koken, is het raadzaam om met een dunschiller de schil van de stronk te verwijderen voordat je hem in kleine stukjes snijdt.

Tip

En als je er toevallig nog wat in je vriezer hebt liggen, kun je ook broccolisoep maken met bevroren broccoli. Je hoeft de bevroren groenten zelfs niet vooraf te ontdooien. Doe ze gewoon rechtstreeks in de pruttelende soep. Mogelijk moet je de soep wat langer laten sudderen om er zeker van te zijn dat de bevroren broccoli zacht is voordat je de soep mixt, zodat je de mixer niet beschadigt.

Vragen over broccolisoep

Met dit eenvoudige recept maak je erg snel een heerlijke broccolisoep. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om meer te weten te komen over dit gerecht.

Hoe maak je broccolisoep?
Broccolisoep met aardappelen maken is een geweldige manier om veel groenten te verwerken in een lekker en romig gerecht. Bak de ui even aan en voeg dan de aardappelstukjes toe. Giet na een korte tijd de groentebouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Voeg na 10 minuten koken op laag vuur het grootste deel van de broccoli toe en kook nog ongeveer 5 minuten. Mix de soep en voeg de melk toe. Breng op smaak, garneer met knapperige amandelen en serveer met geroosterd stokbrood.
Wat kun je eten bij de broccolisoep?
We raden aan de soep te garneren met gehakte amandelen en er geroosterd stokbrood bij te serveren. Beide voegen een heerlijk knapperige textuur toe aan de romige soep, die zachte stukjes broccoli bevat. Toppings en bijgerechten zijn een geweldige manier om een contrasterende textuur te creëren en maken eenvoudige maaltijden verrassend.
Hoe maak je de broccolisoep dikker?
Aangezien de lekkerste broccolisoep rijk en romig is, kan het nodig zijn een beetje bloem of maizena toe te voegen als de zetmeelrijke aardappelen de soep niet dik genoeg maken. Zorg ervoor dat het verdikkingsmiddel goed met de soep vermengd is en laat het gerecht daarna nog een paar minuten koken. Zo kan de soep verder indikken zonder dat er ongewenste smaken aan worden toegevoegd.
Hoe lang blijft broccolisoep goed in de koelkast?
Als je de broccolisoep correct bewaart in de koelkast, is hij 3-4 dagen houdbaar. Doe de soep na het afkoelen in luchtdichte bakjes. Om het jezelf wat makkelijker te maken, kun je kiezen voor kleinere bakjes, zodat je sneller een deel van de soep opnieuw kunt opwarmen. Als je de amandelen die je over de soep strooit knapperig wilt houden, bewaar je ze apart in een luchtdicht bakje in je voorraadkast.
Kun je broccolisoep invriezen?
Je kunt broccolisoep zeker invriezen. In de vriezer kun je hem tot 3 maanden bewaren. Als je alles meteen wilt invriezen, voeg de melk dan pas na het ontdooien toe om te voorkomen dat de soep gaat schiften. Ben je dat niet van plan, wees dan voorzichtig als je de soep opnieuw opwarmt, zodat hij niet schift. Giet de soep na het afkoelen in luchtdichte bakjes ter grootte van een portie. Laat wat ruimte over zodat de vloeistof kan uitzetten tijdens het invriezen. Als je de overgebleven broccolisoep weer uit de vriezer haalt, laat de soep dan eerst een nacht ontdooien in de koelkast voordat je hem opnieuw opwarmt op het fornuis of in de magnetron.

Ingrediënten

Broccolisoep:
Gele ui, grof gesnipperd
1
Boter
20 g
Aardappelen, in kleine stukjes
200 g
Groentebouillon
1 L
Broccoli
500 g
Melk
250 ml
Grof zout
1 tl
Versgemalen peper
Garnering
Gehakte amandelen
1 dl
Serveren met
Geroosterd grof stokbrood
240 g

Zelfgemaakte broccolisoep met aardappelen

Weinig dingen zijn zo heerlijk als een kom zelfgemaakte soep, en met de ingrediënten kun je eindeloos experimenteren! Onze broccolisoep met aardappelen en scherpe ui is zeker een hit. De broccoli geeft de soep een licht zoete en bittere smaak en de aardappelen maken het romiger.

Omdat er zowel gepureerde aardappelen als melk gebruikt wordt, heeft de soep een fluweelachtige consistentie vol groene stipjes door de gemixte broccoli. Voor wat contrast voegen we zachte broccoliroosjes en een knapperige amandeltopping toe.

Frisgroene soep met een milde smaak

Deze levendig gekleurde broccolisoep is een lust voor het oog en de smaakpapillen. Hoewel je voor ons recept maar weinig ingrediënten nodig hebt, vormt de combinatie van uien, aardappelen en broccoli toch een heerlijke maaltijd met een complex smaakprofiel.

Hoewel de soep mild is, zorgen de aardappel en broccoli voor een zoet, aards en kruidig accent, terwijl de uien diepte toevoegen en een heerlijke umami-smaak creëren.

Serveer als voorgerecht, lunch of als een licht diner

Deze eenvoudige broccolisoep heeft een fluweelzachte, romige textuur maar is toch niet te zwaar omdat er met aardappelen wordt gewerkt. Perfect dus om te serveren als onderdeel van een uitgebreid menu. Als je de soep als voorgerecht gebruikt, serveer dan gewoon kleinere porties zonder brood.

De soep is natuurlijk ook heerlijk als lunch of een licht diner. Je kunt hem serveren met een licht geroosterd stokbrood en er gehakte amandelen op strooien.

Wil je andere soepen met eenvoudige ingrediënten en delicate smaken proberen? Maak dan zeker eens onze aspergesoep, wortelsoep of bloemkoolsoep.

Gegarneerd met knapperige amandelen

Een mooi gegarneerde soep ziet er meteen stukken verleidelijker uit. Het gezegde luidt immers ‘eten doe je met je ogen’, dus is het een goed idee om de nodige aandacht te besteden aan de garnering. En dat is precies wat we doen door er gehakte amandelen aan toe te voegen. De amandelen voegen een beetje knapperigheid toe die de romigheid in evenwicht brengt en hun zoete, nootachtige smaak past perfect bij de aardse ondertonen van de broccoli. Bovendien zorgen de paar broccoliroosjes die op het einde aan de soep worden toegevoegd voor een uitbarsting van groen en voegen ze ook een andere textuur toe.

Kies voor een pittig accent

Zin in een wat pittigere soep? Experimenteer dan eens met aromatische kruiden. Kies bijvoorbeeld voor gemalen koriander, komijn en cayennepeper om rokerige, bloemige en licht bittere ondertonen toe te voegen die de verwarmende kwaliteiten versterken.

Of kies voor verse of gedroogde kurkuma en gember. Deze verse wortels zorgen voor een pittige, pikante smaak, maar houd er rekening mee dat de kurkuma veel gele kleurstoffen toevoegt die de frisgroene kleur van de soep kunnen vertroebelen.