Champignonsoep met bladerdeegdeksel

Champignonsoep met bladerdeegdeksel

45 min.
Met dit heerlijke recept voor champignonsoep met een bladerdeegdeksel serveer je een voorgerecht waarmee je indruk maakt. Een heerlijke mix van gewone champignons, de meer verfijnde oesterzwam en blauwe kaas – een zekere winnaar.
https://www.arla.nl/recepten/champignonsoep-met-bladerdeegdeksel/

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een steelpan op hoog vuur, maar laat de boter niet bruin worden. Fruit de uien, de champignons en de oesterzwammen ongeveer 5 minuten voordat je de groentebouillon toevoegt. Meng de room en de bloem tot een gladde massa.
  • Breng de soep aan de kook en voeg onder voortdurend roeren het verdikkingsmiddel toe. Laat de soep op laag vuur, met het deksel op de pan, ongeveer 5 minuten koken. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verdeel de champignonsoep over vier diepe ovenvaste serveerkommen (groot genoeg voor ongeveer 450 ml soep en met een diameter van ongeveer 10 cm). Rol de bladerdeegvellen uit tot vier vierkanten (ongeveer 18x18 cm). Bestrijk de randen van de kommen met ei. Leg de bladerdeegvellen er als deksel op en druk de randen lichtjes aan. Verdeel de kaas over de deksels en bak het gerecht in het midden van de oven tot de kaas gesmolten is en de deksels goudbruin zijn.
  • Zet de soepkommen op vier serveerborden en serveer de rest van de champignonsoep in een grote kom ernaast.
Eet smakelijk!

Champignonsoep met bladerdeegdeksel

Hoe verhoudt het gerecht zich tot traditionele champignonsoeprecepten?
Dit recept wordt beschouwd als een traditionele champignonsoep en voldoet aan alle eisen, van weelderig romig en aards tot hartig en bevredigend. Het deegdeksel is een kleine draai aan de oude klassieker en voegt wat verfijning en mysterie toe aan dit geliefde gerecht.
Moet bladerdeeg worden gebakken voordat het wordt gevuld?
In het geval van dit recept niet. Dat komt vooral omdat het bladerdeeg bovenop de soep zit en niet direct in contact komt met de vloeistof. Wanneer je een vulling rechtstreeks aan bladerdeeg toevoegt, of het als basis of korst gebruikt, moet je voor sommige recepten het bladerdeeg gedeeltelijk bakken om altijd een perfect knapperig resultaat te garanderen.
Kan het recept worden aangepast voor mensen met dieetbeperkingen, zoals glutenvrij of veganistisch?
Voor een glutenvrije variatie vervang je gewoon de gewone bloem (die wordt gebruikt als verdikkingsmiddel) door mais-, tapioca- of pijlwortelzetmeel en laat je het deegdeksel weg of vervang je het door een glutenvrije optie. Voor een veganistische soep vervang je de boter door olijfolie, en de room door kokosmelk (zowel light als volvet werken goed voor dit recept). Laat het deegdeksel weer weg of vervang het door een veganistische optie en bestrijk die met soja-, kokos- of havermelk in plaats van het plakje kaas toe te voegen.

Ingrediënten

Soep
Boter
25 g
Sjalotjes, fijngehakt
50 g
Champignons, in plakjes gesneden
450 g
Oesterzwammen, in reepjes gesneden
200 g
Groentebouillon
1 L
Volvette room
150 ml
Algemeen bloem
3 el
Grof zout
1 tl
Versgemalen peper naar smaak
Deegdeksel
Ingevroren bladerdeeg, ontdooid
4 plaat
Plakjes blauwe kaas
50 g
Ei, losgeklopt
1

Soep zag er nog nooit zo mooi uit

Met een deksel van boterdeeg, gebakken tot goudbruine perfectie, maakt deze soep een gedenkwaardige eerste indruk. Maar hij ziet er niet alleen goed uit. Je gasten blijven enthousiast als ze het deksel doorbreken en de aardse, hartige geuren vrijkomen. Het is het perfecte voorgerecht voor een feestje.

Maak je bladerdeeg socialemedia-waardig

Voor het perfecte deeg dat bovenaan elke socialemedia-feed thuishoort, moet je drie dingen goed doen: ontdooien, snijden en bestrijken. Zorg ervoor dat het deeg goed ontdooid is voordat je het openvouwt. Zo blijft elke laag perfect intact en het deeg tijdens het bakken luchtiger. Terwijl het deeg nog koud is, snijd je het strak in door een mes recht naar beneden te drukken; nooit schuin en zaag nooit heen en weer met het mes. Ten slotte moet je het deeg voor het bakken met ei bestrijken voor dat glanzende, goudbruine eindresultaat waarmee je baksels zich onderscheiden van de rest.

Het beste brood voor soep

Het meeste brood doet het goed bij deze soep, maar niet veel brood is zo lekker als een zelfgemaakte ciabatta vers uit de oven (hier vind je ons recept voor een authentiek Italiaans brood). Het is ook de perfecte manier om elke druppel soep uit je kom op te vegen. Een snel en gemakkelijk knoflookbrood is ook een goede optie (gewoon een mengsel van knoflook en boter op het brood smeren, met zout bestrooien en in de oven knapperig roosteren), net als een kaasbrood dat uitstekend werkt met de plak kaas die in het bladerdeegdeksel is gesmolten (hier vind je een van onze favoriete recepten).

Gebruik je restjes zo

Maak een papje van maïzena of gewone bloem en water om je restjes om te toveren in een romige champignonsaus, perfect voor alles van hamburgers en gegrilde biefstuk tot pasta en gebakken aardappelen. Het is ook een prima basis voor een comfortabele boeuf stroganoff: voeg gewoon rundvleesreepjes en een eetlepel dijonmosterd toe aan de ingedikte saus en serveer hem op rijst of pasta.