Eggs benedict

Eggs benedict

Wil je dat je ontbijt of brunch een bijzondere ervaring wordt? Probeer dan dit gemakkelijke recept voor eggs benedict – een klassieke Amerikaanse brunchfavoriet. We blijven trouw aan de klassieker met gepocheerd ei, hollandaisesaus en knapperige ham op een sneetje geroosterd brood. Het is een mooie combinatie van knapperig en zacht, met als kers op de taart het mooi gepocheerde ei met zijn vloeibare dooier.
https://www.arla.nl/recepten/eggs-benedict/

Bereidingswijze

Brood en prosciutto
  • Verwarm de oven voor op 225 °C (gewone oven).
  • Snijd het brood in sneetjes en leg ze op een rooster.
  • Leg de prosciutto op een bakplaat met bakpapier en rooster de ham en het brood in de oven in ca. 5 minuten goudbruin en knapperig.
  • Zet beide opzij tot het moment van opdienen.
Hollandaisesaus
  • Zorg dat alle ingrediënten klaar staan voordat je begint.
  • Klop de eierdooiers, het water en het citroensap in een kom die geschikt is voor au bain-marie. Hang de kom boven een pan met kokend water – het kokende water mag de bodem van de kom niet raken; alleen de stoom mag de kom verwarmen.
  • Blijf de eieren voortdurend kloppen tot het eimengsel schuimt en begint in te dikken.
  • Blijf kloppen en voeg in een dunne stroom de gesmolten boter toe aan de eiercrème. Blijf kloppen tot alle boter is gemengd.
  • Je kunt een beetje koud water toevoegen om de consistentie aan te passen en te voorkomen dat de saus te heet wordt.
  • Breng op smaak met zout.
  • Zet het vuur laag en laat de saus staan tot je hem nodig hebt. Hij mag niet warmer worden dan 60 °C.
Gepocheerd ei
  • Breng intussen in een pan het water, de azijn en het zout aan de kook. Breek de eieren in kopjes.
  • Wanneer het water kookt, roer je erin met een garde zodat er een draaikolkje ontstaat.
  • Haal de garde uit de pan en giet de eieren 1 voor 1 voorzichtig in het draaikolkje.
  • Laat de eieren ongeveer 3 minuten koken tot het eiwit is gestold, maar de dooier nog vloeibaar is.
  • Til de eieren op met een schuimspaan en leg ze ongeveer 30 seconden in ijskoud water om het kookproces te stoppen.
Voor het serveren
  • Schik de eieren op het geroosterde brood, giet de warme saus erover en leg er een plakje knapperige prosciutto op. Garneer met bieslook en versgemalen peper.
Eet smakelijk!
Tip

Bij het bereiden van de eieren is de temperatuur van het water essentieel. Breng het water aan de kook. Zodra er kleine belletjes vanaf de bodem omhoog komen, kun je de eieren in het water doen. Als het water te veel borrelt, worden de eieren slierterig, en als het niet heet genoeg is, kan het eiwit niet stollen. Gebruik verse eieren – hoe verser hoe beter – want die hebben een betere structuur en blijven beter heel.

Tips

Zorg ervoor dat de saus niet warmer dan 60 °C wordt, anders kan hij schiften of klonteren. Als de saus schift, kun je een beetje koud water toevoegen om de saus weer te homogeniseren. Als dat niet helpt, kun je de geschifte saus voorzichtig opkloppen met een extra eierdooier.

Vragen over eggs benedict

Eggs benedict maken is makkelijker dan je denkt als je ons recept en onze tips volgt. Hieronder vind je onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over dit populaire ontbijtgerecht en leer je hoe je het klassieke ontbijtgerecht met gepocheerd ei, prosciutto en een zijdezachte hollandaisesaus onder de knie krijgt.

Wat is eggs benedict?
Eggs benedict is een populair en decadent ontbijt- en brunchgerecht dat bestaat uit gepocheerde eieren en knapperige plakjes ham bovenop geroosterd brood of een Engelse muffin. Het gerecht wordt bedekt met hollandaisesaus en bestrooid met verse kruiden voor een finishing touch. Er zijn veel tegenstrijdige verhalen over de oorsprong van eggs benedict, maar sommigen zeggen dat het hartige gerecht afkomstig is uit de stad New York. Sinds zijn uitvinding zijn er talloze variaties met verschillende sauzen en toevoegingen ontstaan, maar met traditionele eggs benedict kun je nooit de fout in gaan.
Hoe maak je eggs benedict?
Eggs benedict bestaat uit verschillende heerlijke componenten. Begin met het maken van de basis en rooster het brood en de prosciutto ongeveer 5 minuten in de oven op 225 °C tot ze goudkleurig en knapperig zijn. Bereid vervolgens de zelfgemaakte hollandaisesaus en het gepocheerde ei. Zet het gerecht in elkaar en leg het ei op het geroosterde brood. Giet de warme saus over het ei en leg er een plakje prosciutto op. Garneer tot slot met bieslook en versgemalen peper.
Hoe maak je saus voor eggs benedict?
De hollandaisesaus voor eggs benedict wordt gemaakt met eierdooiers, water, citroensap en boter. Om de saus te maken klop je eerst de eierdooiers, het water en het citroensap au bain-marie op tot het mengsel begint in te dikken. Voeg gesmolten boter in een dunne straal toe aan het eimengsel terwijl je blijft kloppen tot de boter er goed doorheen is gemengd. Breng op smaak met zout en zet het vuur lager tot je klaar bent om het te gebruiken. Laat de saus niet warmer dan 60 °C worden. Serveer hem op het gepocheerde ei en maak het gerecht af met krokante prosciutto erbovenop.
Hoe pocheer je een ei voor eggs benedict?
Voor het pocheren van een ei breng je water, azijn en zout aan de kook in een pan. Zodra het water kookt, maar niet te veel, gebruik je een garde om een draaikolkje te maken en voeg je voorzichtig één voor één de eieren toe in de draaikolk. Laat de eieren ongeveer 3 minuten koken tot het eiwit stevig en gestold is. De dooier moet nog vloeibaar zijn. Haal de eieren met een schuimspaan uit de pan en leg ze ongeveer 30 seconden in koud water. Leg ze op keukenpapier om te drogen en geniet ervan terwijl ze nog een beetje warm zijn.
Hoe warm je eggs benedict op?
Het is gemakkelijker om eggs benedict op te warmen als het gerecht nog niet is samengesteld. Verwarm de prosciutto en het brood afzonderlijk in een pan met een klein beetje boter. Doe vervolgens het gepocheerde ei over in een pan met gezouten kokend water. Laat de eieren ongeveer 15 seconden pruttelen en leg ze dan in koud water. Leg de eieren vervolgens op keukenpapier om te drogen en warm de saus op in een kleine pan op laag vuur. Zet ten slotte het gerecht in elkaar. Begin met geroosterd brood, en dan gepocheerd ei, hollandaisesaus en prosciutto.

Ingrediënten

Brood en prosciutto
Sneetjes witbrood
4 plakjes
Prosciutto
4 plakjes
Hollandaisesaus
Eidooiers
2
Water
2 el
Theelepels versgeperst citroensap
1
Gesmolten boter
200 g
Gepocheerd ei
Water
1 L
Grof zout
1 tl
Azijn
50 ml
Eieren
4
Garnering
Bieslook
50 ml
Versgemalen peper

De klassieke eggs benedict

Als je op zoek bent naar een heerlijk ontbijt of brunch, kun je niet fout gaan met dit recept voor eggs benedict. Klassieker dan deze prachtig samengestelde geroosterde heerlijkheid kan het niet. Het is de koningin van de ontbijt- en brunchgerechten, met geroosterd brood, knapperige prosciutto, gepocheerde eieren en een klassieke romige hollandaisesaus om het geheel af te maken. Gelukkig is het veel gemakkelijker om dit traditionele gerecht perfect te bereiden dan het lijkt. Geniet van een luxe maaltijd die altijd goed is. Wil je andere heerlijke ontbijtideeën uitproberen? Bekijk ons recept voor luchtig roerei en eiermuffins met spek. Geniet van je ontbijt met een kopje dalgona-ijskoffie.

Gepocheerd ei met ham en hollandaisesaus

Er zijn veel variaties op de traditionele eggs benedict, maar wat ze allemaal gemeen hebben, is een perfect gepocheerd ei met een stevige witte buitenkant en een goudkleurige dooier aan de binnenkant. Als contrast met de zachtheid van het ei wordt het op een sneetje in de oven geroosterd brood gelegd, samen met knapperige prosciutto, waarbij ook een snufje zout wordt toegevoegd. De eggs benedict worden bedekt met een rijke, citroenachtige zelfgemaakte hollandaisesaus en verse gehakte bieslook voor een mooie, smakelijke afwerking die romigheid en zachtheid toevoegt aan het gerecht, waarbij alle zoete en zoute noten worden benadrukt met de milde, boterachtige smaak. Het is een gemakkelijke manier om je gezin te trakteren op een luxe en heerlijk ontbijt of brunch.

Een perfecte combinatie van zacht en knapperig

De ingrediënten voor eggs benedict creëren samen een zintuiglijke ervaring met de perfecte combinatie van zachte en knapperige texturen. Het zachte gepocheerde ei is gehuld in een rijke, boterachtige, romige saus waardoor het voelt alsof je in een zachte, donzige wolk bijt. Het brood en de prosciutto zorgen voor een knapperige, warme crunch die deze zachte en overheerlijke consistenties doorbreekt. Een droom voor liefhebbers van textuur en ideaal voor elke gelegenheid, van een maandagochtend die wel wat extra's kan gebruiken tot een heerlijke brunch in het weekend.

Voeg je eigen touch toe

Geef het gerecht een leuke draai en vervang de prosciutto door gerookte zalm. De toevoeging van gerookte zalm maakt dit gerecht zoveel lekkerder. Leg bij het in elkaar zetten van de eggs benedict de zalm op het knapperige geroosterde brood, gevolgd door het gepocheerde ei. Maak het af met een flinke schep hollandaisesaus en een beetje verse gehakte bieslook. Eggs benedict met zalm is een heerlijk brunchgerecht.

Als je de voorkeur geeft aan een groene variant, probeer dan eggs benedict florentine. Dat is een uitstekend alternatief voor de traditionele versie. In plaats van op ham rust het gepocheerde ei op een bedje van perfect gesauteerde spinazie, met ook deze keer de romige hollandaisesaus erop. Het voegt smaak toe en benadrukt de romige texturen, waardoor de eggs benedict florentine een heerlijke upgrade - of variatie - van de klassieker wordt.