Bij het bereiden van de eieren is de temperatuur van het water essentieel. Breng het water aan de kook. Zodra er kleine belletjes vanaf de bodem omhoog komen, kun je de eieren in het water doen. Als het water te veel borrelt, worden de eieren slierterig, en als het niet heet genoeg is, kan het eiwit niet stollen. Gebruik verse eieren – hoe verser hoe beter – want die hebben een betere structuur en blijven beter heel.
Zorg ervoor dat de saus niet warmer dan 60 °C wordt, anders kan hij schiften of klonteren. Als de saus schift, kun je een beetje koud water toevoegen om de saus weer te homogeniseren. Als dat niet helpt, kun je de geschifte saus voorzichtig opkloppen met een extra eierdooier.
Eggs benedict maken is makkelijker dan je denkt als je ons recept en onze tips volgt. Hieronder vind je onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over dit populaire ontbijtgerecht en leer je hoe je het klassieke ontbijtgerecht met gepocheerd ei, prosciutto en een zijdezachte hollandaisesaus onder de knie krijgt.
Sneetjes witbrood
|
4 plakjes |
---|---|
Prosciutto
|
4 plakjes |
Eidooiers
|
2 |
---|---|
Water
|
2 el |
Theelepels versgeperst citroensap
|
1 |
Gesmolten boter
|
200 g |
Water
|
1 L |
---|---|
Grof zout
|
1 tl |
Azijn
|
50 ml |
Eieren
|
4 |
Bieslook
|
50 ml |
---|---|
Versgemalen peper
|
Als je op zoek bent naar een heerlijk ontbijt of brunch, kun je niet fout gaan met dit recept voor eggs benedict. Klassieker dan deze prachtig samengestelde geroosterde heerlijkheid kan het niet. Het is de koningin van de ontbijt- en brunchgerechten, met geroosterd brood, knapperige prosciutto, gepocheerde eieren en een klassieke romige hollandaisesaus om het geheel af te maken. Gelukkig is het veel gemakkelijker om dit traditionele gerecht perfect te bereiden dan het lijkt. Geniet van een luxe maaltijd die altijd goed is. Wil je andere heerlijke ontbijtideeën uitproberen? Bekijk ons recept voor luchtig roerei en eiermuffins met spek. Geniet van je ontbijt met een kopje dalgona-ijskoffie.
Er zijn veel variaties op de traditionele eggs benedict, maar wat ze allemaal gemeen hebben, is een perfect gepocheerd ei met een stevige witte buitenkant en een goudkleurige dooier aan de binnenkant. Als contrast met de zachtheid van het ei wordt het op een sneetje in de oven geroosterd brood gelegd, samen met knapperige prosciutto, waarbij ook een snufje zout wordt toegevoegd. De eggs benedict worden bedekt met een rijke, citroenachtige zelfgemaakte hollandaisesaus en verse gehakte bieslook voor een mooie, smakelijke afwerking die romigheid en zachtheid toevoegt aan het gerecht, waarbij alle zoete en zoute noten worden benadrukt met de milde, boterachtige smaak. Het is een gemakkelijke manier om je gezin te trakteren op een luxe en heerlijk ontbijt of brunch.
De ingrediënten voor eggs benedict creëren samen een zintuiglijke ervaring met de perfecte combinatie van zachte en knapperige texturen. Het zachte gepocheerde ei is gehuld in een rijke, boterachtige, romige saus waardoor het voelt alsof je in een zachte, donzige wolk bijt. Het brood en de prosciutto zorgen voor een knapperige, warme crunch die deze zachte en overheerlijke consistenties doorbreekt. Een droom voor liefhebbers van textuur en ideaal voor elke gelegenheid, van een maandagochtend die wel wat extra's kan gebruiken tot een heerlijke brunch in het weekend.
Geef het gerecht een leuke draai en vervang de prosciutto door gerookte zalm. De toevoeging van gerookte zalm maakt dit gerecht zoveel lekkerder. Leg bij het in elkaar zetten van de eggs benedict de zalm op het knapperige geroosterde brood, gevolgd door het gepocheerde ei. Maak het af met een flinke schep hollandaisesaus en een beetje verse gehakte bieslook. Eggs benedict met zalm is een heerlijk brunchgerecht.
Als je de voorkeur geeft aan een groene variant, probeer dan eggs benedict florentine. Dat is een uitstekend alternatief voor de traditionele versie. In plaats van op ham rust het gepocheerde ei op een bedje van perfect gesauteerde spinazie, met ook deze keer de romige hollandaisesaus erop. Het voegt smaak toe en benadrukt de romige texturen, waardoor de eggs benedict florentine een heerlijke upgrade - of variatie - van de klassieker wordt.